Rovat

Kuwait Bike Show 2019

Kuvait, Kuvait... te csodás. Ezzel a gondolattal indultam el itthonról a mesés kelet felé, hogy ottani barátaim, a Desert Saints MC meghívásának eleget tegyek, és velük együtt látogassam meg hazájuk egyetlen motoros rendezvényét, a Kuwait Bike Show-t.

Baleset-megelőzés: Várható és váratlan tényezők észlelése

„Dühöngünk úton-útfélen, levegőben, boltban, kapcsolatainkban, hivatalban, nyaraláskor, edzés közben. A sebességnek köszönhetően a düh korszakában élünk." (Carl Honore: A lassúság dicsérete)

Baleset-megelőzés: A sebességtúllépés mint baleseti ok

„Az élet nem más, mint az alaposan összegubancolódott szálak halmaza. A gombolyag nagy részét nem is látjuk, és nem tudjuk fellelni a szálak közt lévő kapcsolódási pontokat. Ám minden mindennel összefügg, és ezek a szálak minden eseményt összekötnek." (Afonso Cruz)

Baleset-megelőzés: A közúti közlekedési előéleti pontrendszer

Létezik Magyarországon egy olyan közlekedési nyilvántartás, amely a csúnya tényeket örökíti meg, és nem engedi, hogy ezek az emlékek a feledés homályába merüljenek: ez a közúti közlekedési előéleti pontrendszer. Az alábbi cikkben a jelenleg hatályos legfontosabb jogszabályi rendelkezésekből szemezgettem az Önök számára.

Flat track sorozat: Az oktatás

„Tudod, olyan ez is, mint amikor a szocializmusban a gyerekek a zöld Zsigulival keresztbe mentek a parkolóban... az maga volt a ma nagyon divatos drift, csak akkor még nem tudtuk, hogy így hívják. Gyorsasági versenyzőként télen rendszeresen edzettünk terepen. Arra azt mondtuk, hogy kiegészítő edzés, terepezés. Ha ma egy pályán műveled ugyanezt, arra azt mondják, hogy flat track. Tehát flat trackeztünk mi már régen is, csak nem tudtuk, hogy ez az."

A komló útja avagy ilyen volt a Sörrally

Idén negyedik alkalommal rendezték meg a Soproni Sörrally-t, amely az ital egyik fő alkotó elemére, a komlóra helyezte a hangsúlyt.

Túra: Albánia

Albánia olyan hely, amit nem könnyen felejt el az ember. Így vagyok ezzel én is, 12 év után ismét visszatértünk Szkander bég, Ali Pasa, Enver Hoxha és a gyönyörűséges hegyek, tengerpartok és lenyűgöző épületek és romok földjére.

Baleset-megelőzés: Agresszió az utakon

Rögeszmém, hogy a közlekedés a társadalom aktuális pszichés állapotát illetően olyan, mint a lakmuszpapír. A közlekedés érdek-összeütközésektől hemzseg, mert mindenkinek első számú érdeke, hogy mielőbb eljusson oda, ahova indult, és ebben más közlekedők rövidtávon akadályozhatják. De hogyan lesz az érdek-összeütközésből agresszió?

Technika: az új BMW bokszer

Ez idáig mindössze négy változó szelepvezérlésű motorkerékpár-hajtómű létezett: a Kawasaki 1400 GTR és a Suzuki GSX-R1000 soros négyhengerese, a Honda VFR800 V4-ese és a V2-es Ducati DVT-változatok. Az új bokszermotor Shift Cam-technikájával a BMW ezt a kört egészíti ki. Az új rendszer lényege a szívóoldali vezérműtengelyen elhelyezett két különböző bütyökpár.

Baleset-megelőzés: Mutasd a motorodat, megmondom, ki vagy

Ismerik a bölcsességet? „Amilyen a kutya, olyan a gazdája" ‒ szokták mondani, és ezt az állítást a tudományos eredmények is egyre inkább alátámasztják. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszékén évekkel ezelőtt több vizsgálatot is végeztek, melyek igazolták, hogy a kutya hasonlít a gazdájára, és hogy viselkedése nagyban függhet a gazdája személyiségétől.

Két világsztárral egy teraszon - MotoGP másképp

A Motorrevü ott volt a MotoGP Katalán Nagydíján, amelyre a Ducatit támogató Mission Winnow által jutottunk ki. A versenyhétvégén olyan kiváltságos helyekre is volt szerencsénk bejutni, ahova csak a versenyzők és a csapat mérnökei léphetnek be, földi halandó nem. Hát most máshogy történt. Mi meghívott VIP vendégként nézhettünk körül a Ducati garázsában és találkozhattunk a versenyzőkkel.

Flat track Magyarországon, beszélgetés Szilvási Péterrel és Miklósy Tamással

A Harley, a Levis's, a Coca-Cola és az Apple után ismét itt egy újabb világhódító Amerikából, a flat track. Odaát száz éve nyomják, mi most kóstolgatjuk. Hamar rá lehet érezni az ízére.

Marusius – Speedster King

Egy kis magyarázat címünkhöz. A Hagymatikum Makó leglátványosabb épülete, Makovecz Imre tervezte, itt fotóztuk le a Speedster Kinget, egy makói motorépítő világbajnoki helyezett motorját. A Hagymakovecz szó tehát zseniálisan sűríti a Hagymatikum, a Makó és a Makovecz szavakat.

Veterán Honda gyűjtemény 1. rész

Veterán motor gyűjtemény bemutatása és kulisszatitkok a szakszerű tárolásról.

Egy kis Flat Track történelem

Egy short track verseny olyan, mintha ökölpárbajt vívnál valakivel egy telefonfülkében. Nos, ami azt illeti, a fél és egymérföldes flat track sem sokkal különb...

Baleset-megelőzés: A közlekedés alapja a konformitás

„Valaki hirtelen futni kezdett. Lehetséges, hogy egyszerűen csak hirtelen eszébe jutott: randevúja lett volna a feleségével, és már szörnyen elkésett. Akárhogy is volt, kelet felé szaladt, végig a Broad Streeten (talán a Maramor étterem felé, amely férjek és feleségek kedvenc találkozási helye volt). Valaki más is futni kezdett, talán egy jókedvű rikkancs. Egy tekintélyes úriember sietősre fogta a lépteit."

Magyar túra: Kelet-Gerecse

Ha úgy tetszik, Sándor Móricz maga volt a XIX. századi Travis Pastrana. Vakmerő lovas mutatványaitól a hideg rázta környezetét Budapesttől Bécsig, de híre egészen Angliáig jutott. A Pilis és a Gerecse koszorúzta völgyben fekvő családi birtok.

Interjú: Marton Csabával, a Beremendi Motorosok elnökével - Liáért

2018. július végén Beremenden a kilencéves Légrádi Liát és testvérét nagybátyjuk elvitte traktorozni. A traktor felborult. A zárt utasfülkében a kislány súlyos fejsérülést szerzett. Homlokcsontja szilánkosra törve beszakadt, a szilánkok belefúródtak homloklebenyébe. Liát életveszélyes állapotban szállították a pécsi idegklinikára, ahol ötórás műtéttel sikerült megmenteni életét.

Baleset-megelőzés: Hogyan javítható a közlekedési morál?

„Magyarország laza ország, de vajon örüljünk-e ennek?" címmel jelent meg nemrég egy cikk az egyik hírportálon. Egy szociálpszichológiai kutatás eredményeit foglalta össze. A kutatásnak hatvanas évekbeli előzménye van. Pettri Pelto antropológus 1968-ban 21 tradicionális társadalmat hasonlított össze aszerint, hogy a szociális szabályok milyen fontos szerepet játszanak az adott nép életében.

Honda CB1000R+ Neo Sports Café Fotózása II.

A végeredmény a Motorrevü következő számában lesz látható!

Korábbi cikkeink