Rovat

Baleset-megelőzés: A szabályok rangsora

A hierarchia körülvesz bennünket. A munkahelyünkön legalábbis biztosan, de nem kizárt, hogy máshol is ott van velünk. A szó rangsort, egymás alá-, fölérendeltséget jelent. Aki vagy ami följebb van, hivatalból az az erősebb.

Hiányszakma

Interjú Lévay Károllyal és Máthé Istvánnal a MAMI Magyar Motorkerékpár Szakközépiskola és Szakiskola igazgatóival

Ébredés - BMW K100 RS power café

Általában ritkán adódik lehetőség egy motorépítő cég születését, első botladozó lépéseit figyelemmel kísérni, de a Motorrevü olvasóinak ezennel megadatik a lehetőség. Lépjenek be a képzeletbeli szülőszobába és legyenek részesei egy új élet első pillanatainak.

Motorépítés pixelekből

Nagy öröm számomra, hogy két év elteltével ismét lehetőséget kaptam arra, hogy munkáimat megmutathassam a Motorrevü hasábjain.

 


Elektronikus Menetasszisztensek, 2. rész

Hogyan teheti a technológiai fejlődés biztonságosabbá, lazábbá és így élvezetesebbé a motorozást? Előző számunkban osztályoztuk a menetbiztonsági rendszereket, valamint bemutattuk a blokkolásgátlók működését és a különböző menetprogramok használatát. Ebben a részben további hét menetasszisztens, és a jövő fejlesztései kerülnek sorra.

ERMI Dakar GS

Ha január, akkor tereprali. A Dakar első évétől kezdve a kalandról, a kihívásról, a veszélykeresésről és az ember önnön korlátainak ledöntéséről szól. Sokféleképpen tiszteleghetünk hősei előtt. Például egy motorral is.

Közvetítői eljárás

„Kevés nagyszerűbb dolog van, mint jóvátenni azt, amit rosszul tettünk.” Egyesek szerint a másik embernek okozott bajt, fájdalmat, bánatot nem lehet jóvátenni. Mások úgy tartják, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz. Ha megvan hozzá a valódi szándék, akkor minden kompenzálható. Csak akarni kell. Lássuk, hogy megy ez a közúti balesetek bekövetkezése után!

Elektronikus Menetasszisztensek, 1. rész

Sok motoros ingadozik az egyszerű és klasszikus retró motorok és a korszerű high-tech gépek között.  De nem kérdés, hogy a bitek és byte-ok terjedése töretlen. Okosan használva őket biztonságosabbá, egyszerűbbé és lazábbá válik a motorozás. Mi a jelenlegi helyzet, és mit hoz a jövő?

Típushibák

Ha a kisgyerekek elkezdenek félni a sötéttől, az azt jelenti, hogy fejlődik a képzeletük. Rájönnek, hogy a sötétség elfedi és elrejti a dolgokat, és könnyen elképzelhetnek szörnyeket vagy más ijesztő lényeket egy megszokott helyen is. A sötétségtől való félelmet valójában a bizonytalanság táplálja: aki fél a sötétben, azt hiszi, hogy a sötétben valami olyasmi veszi körül, ami veszedelmes, amit nem láthat, és amire ezért nem készülhet fel...

Segítségnyújtási kötelezettség

Kedvenc filmem egyik jelenetében (Ütközések) egy korábbi viselkedése miatt pitiánernek, sőt kifejezetten bunkónak tűnő rendőr menti ki egy égő autóból azt a nőt, akit korábban éppen ő vegzált egy közúti ellenőrzés során. A nő először összerándul a férfi láttán, és sikítva menekülne előle, ha szorult helyzete lehetővé tenné, aztán döbbenten tűri, hogy a fickó nagy nehezen kicsatolja az övét, és mielőtt lángra kapna az egész kocsi, az utolsó pillanatban kirángassa belőle őt.

Motorápoló szerek

Bár általában nem igaz az a mondás, hogy régen minden jobb volt, a motorkerékpárokhoz való tisztítószerek esetében mégis van benne valami. Legalábbis régen a dolognak azt a részét sokkal jobban elvégezték, amire hivatottak: a tisztítást. A legpedánsabb motorcsiszatolgatók biztosak ebben. Vajon manapság tényleg csak kímélő szerek léteznek? Igen is meg nem is.

Segítségnyújtási kötelezettség

Szinte minden nap áthajtok a főváros egyik forgalmas csomópontján, amelyen emberek ezrei rohannak keresztül néhány perc alatt. A Baraka című film egyik jelenete jut eszembe róla, ahogy az Egyesült Államok valamelyik nagyvárosának utcáit felülről mutatja a kamera. Talán Philip Glass zenéje fut alatta, mindenesetre az autók mintha a zene ütemére torlódnának fel, majd indulnának el újra, hogy szabályos rend szerint történjen meg újra és újra ugyanaz.

Rozsdás Vespa

Mi visz rá valakit, hogy a vadonatúj motorját ne polírozza, szépítgesse, hanem lepusztítsa, használttá tegye? Nem tudom, de ez a munka emlékezetes marad számomra, mert egyszerűen imádtam!

Marusius, az épített motor

Ha nem tudná az ember, hogy pár éve készítették, minden további nélkül elhinné, hogy az ezerkilencszázas évek legelejéről származik, amikor a biciklik még alig különböztek a motorkerékpároktól

Szándékos szabályszegés

Szeretem az igazságszolgáltatással kapcsolatos filmeket. Az egyik kedvencem a 12 dühös ember című film. A régi is meg az „új” (ami már szintén majdnem 20 éves) is rabul ejt.

Értelmetlen kockázat?

Kedves Olvasó! Előfordult már Önnel, hogy egy „majdnem baleset” pillanatai után eltöprengett azon, mi lenne most Önnel, ha valaki más akkor nem figyel eléggé? Velem igen. Ha kellően defenzívek vagyunk, azt is biztosan tudjuk, hogy naponta vagy hetente előzünk meg vagy védünk ki egy mások által létrehozott veszélyhelyzetet. És ezért nem várunk hálát. Csak azt, hogy legközelebb valaki más ránk is vigyázzon.

Balesetmegelőzés: Vészhelyzetek mérlegelése, 2. rész

„Ha minden a kezedre játszik, akkor rossz sávban haladsz.” (Arthur Bloch: Murphy törvénykönyve)

Korábbi cikkeink