Rovat

Nomád túra a vad keletre 1. rész

Még a téli vágyakozás időszakában, a meleg szobában pattant ki az ötlet, hogy terepezzünk keletre. Ameddig csak lehet. A térképet tanulmányozva úgy tűnt, tőlünk pontosan keleti irányba a legmesszebbre szárazföldön a Fekete-tengerig juthatunk el. Tehát, irány a tenger! Természetesen motorral, nomád módon, nem előre eltervezett útvonalon, a távoli ismeretlen kelet felé, szebbnél szebb tájakon át. Úgy, hogy az ember sose tudja előre, hogy aznap meddig jut és mit él át. A hosszú távú terepmotorozás közben elválik, ki mennyire leleményes, türelmes a másikhoz, és mennyire képes asszimilálódni a természethez, idegen környezethez. Ezeken múlik, hogy a túra valóban kikapcsolódás, szép emlék és ne tortúra legyen.

Idén 40 éves a ralik anyja, a Dakar

„A kaland azoké, akik útra kelnek. Az otthon maradónak marad az álmodozás." (Thierry Sabine)

Technika: 1000-es sportmotorok technikai analízise

Újabb fejezetet nyitott a BMW és a Ducati a szupersportmotorok történetében: átlendültünk a 200 LE-s határon, megindultak felfelé az árak. Cserébe viszont olyan robbanótöltetekkel állnak elő a gyártók, amelyekkel pár évvel ezelőtt még világbajnoki futamot lehetett volna nyerni. Vajon hogy csinálják?

Custom sarok: Whiskys bobber

Nem, nem az alkoholos befolyásoltság alatti motorvezetés mellett kampányol bemutatott motorunk, a dizájn elkészülte mögött teljesen más okok állnak.

Túra: Laosz

Családos emberként a bennem lakozó, kalandra vágyó motoros énem nem túl meglepő módon háttérbe szorult. Aztán egyszer csak kirobbant, mint az Alien Ripley mellkasából... És mivel évtizedes biker cimborámat is hajtotta a felfedezés vágya, hamarosan egy irányba gurult a szekerünk. Átlagos polgári létünket két hétre a téli hónapokban tudtuk hátunk mögött hagyni.

Baleset-megelőzés A jogosítvány elvétele

Jogosítványt szerezni ma már gyorsan is lehet. Amilyen pörgős azonban a megszerzéshez vezető folyamat, olyan váratlanul lehet ezt az okmányt elveszíteni is. Lássuk, mit kell tennünk, ha azt szeretnénk, hogy ez a kis plasztikkártya mindig a mienk maradjon!

Flat track sorozat: Az oktatás

„Tudod, olyan ez is, mint amikor a szocializmusban a gyerekek a zöld Zsigulival keresztbe mentek a parkolóban... az maga volt a ma nagyon divatos drift, csak akkor még nem tudtuk, hogy így hívják. Gyorsasági versenyzőként télen rendszeresen edzettünk terepen. Arra azt mondtuk, hogy kiegészítő edzés, terepezés. Ha ma egy pályán műveled ugyanezt, arra azt mondják, hogy flat track. Tehát flat trackeztünk mi már régen is, csak nem tudtuk, hogy ez az."

Kuwait Bike Show 2019

Kuvait, Kuvait... te csodás. Ezzel a gondolattal indultam el itthonról a mesés kelet felé, hogy ottani barátaim, a Desert Saints MC meghívásának eleget tegyek, és velük együtt látogassam meg hazájuk egyetlen motoros rendezvényét, a Kuwait Bike Show-t.

Baleset-megelőzés: Várható és váratlan tényezők észlelése

„Dühöngünk úton-útfélen, levegőben, boltban, kapcsolatainkban, hivatalban, nyaraláskor, edzés közben. A sebességnek köszönhetően a düh korszakában élünk." (Carl Honore: A lassúság dicsérete)

Baleset-megelőzés: A sebességtúllépés mint baleseti ok

„Az élet nem más, mint az alaposan összegubancolódott szálak halmaza. A gombolyag nagy részét nem is látjuk, és nem tudjuk fellelni a szálak közt lévő kapcsolódási pontokat. Ám minden mindennel összefügg, és ezek a szálak minden eseményt összekötnek." (Afonso Cruz)

Baleset-megelőzés: A közúti közlekedési előéleti pontrendszer

Létezik Magyarországon egy olyan közlekedési nyilvántartás, amely a csúnya tényeket örökíti meg, és nem engedi, hogy ezek az emlékek a feledés homályába merüljenek: ez a közúti közlekedési előéleti pontrendszer. Az alábbi cikkben a jelenleg hatályos legfontosabb jogszabályi rendelkezésekből szemezgettem az Önök számára.

Flat track sorozat: flat track motorok

Talán feltűnt már olvasóinknak, hogy a flat track téma elég gyakran előkerül mostanság. Két számmal ezelőtt a sportág történelmével ismertettük meg Olvasóinkat, majd egy flat track pályát és a mögötte álló arcokat mutattuk meg, most pedig maguk a motorok következnek.

Flat track sorozat: Az oktatás

„Tudod, olyan ez is, mint amikor a szocializmusban a gyerekek a zöld Zsigulival keresztbe mentek a parkolóban... az maga volt a ma nagyon divatos drift, csak akkor még nem tudtuk, hogy így hívják. Gyorsasági versenyzőként télen rendszeresen edzettünk terepen. Arra azt mondtuk, hogy kiegészítő edzés, terepezés. Ha ma egy pályán műveled ugyanezt, arra azt mondják, hogy flat track. Tehát flat trackeztünk mi már régen is, csak nem tudtuk, hogy ez az."

A komló útja avagy ilyen volt a Sörrally

Idén negyedik alkalommal rendezték meg a Soproni Sörrally-t, amely az ital egyik fő alkotó elemére, a komlóra helyezte a hangsúlyt.

Túra: Albánia

Albánia olyan hely, amit nem könnyen felejt el az ember. Így vagyok ezzel én is, 12 év után ismét visszatértünk Szkander bég, Ali Pasa, Enver Hoxha és a gyönyörűséges hegyek, tengerpartok és lenyűgöző épületek és romok földjére.

Baleset-megelőzés: Agresszió az utakon

Rögeszmém, hogy a közlekedés a társadalom aktuális pszichés állapotát illetően olyan, mint a lakmuszpapír. A közlekedés érdek-összeütközésektől hemzseg, mert mindenkinek első számú érdeke, hogy mielőbb eljusson oda, ahova indult, és ebben más közlekedők rövidtávon akadályozhatják. De hogyan lesz az érdek-összeütközésből agresszió?

Technika: az új BMW bokszer

Ez idáig mindössze négy változó szelepvezérlésű motorkerékpár-hajtómű létezett: a Kawasaki 1400 GTR és a Suzuki GSX-R1000 soros négyhengerese, a Honda VFR800 V4-ese és a V2-es Ducati DVT-változatok. Az új bokszermotor Shift Cam-technikájával a BMW ezt a kört egészíti ki. Az új rendszer lényege a szívóoldali vezérműtengelyen elhelyezett két különböző bütyökpár.

Baleset-megelőzés: Mutasd a motorodat, megmondom, ki vagy

Ismerik a bölcsességet? „Amilyen a kutya, olyan a gazdája" ‒ szokták mondani, és ezt az állítást a tudományos eredmények is egyre inkább alátámasztják. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszékén évekkel ezelőtt több vizsgálatot is végeztek, melyek igazolták, hogy a kutya hasonlít a gazdájára, és hogy viselkedése nagyban függhet a gazdája személyiségétől.

Két világsztárral egy teraszon - MotoGP másképp

A Motorrevü ott volt a MotoGP Katalán Nagydíján, amelyre a Ducatit támogató Mission Winnow által jutottunk ki. A versenyhétvégén olyan kiváltságos helyekre is volt szerencsénk bejutni, ahova csak a versenyzők és a csapat mérnökei léphetnek be, földi halandó nem. Hát most máshogy történt. Mi meghívott VIP vendégként nézhettünk körül a Ducati garázsában és találkozhattunk a versenyzőkkel.

Flat track Magyarországon, beszélgetés Szilvási Péterrel és Miklósy Tamással

A Harley, a Levis's, a Coca-Cola és az Apple után ismét itt egy újabb világhódító Amerikából, a flat track. Odaát száz éve nyomják, mi most kóstolgatjuk. Hamar rá lehet érezni az ízére.

Korábbi cikkeink