hirdetés
0000-00-00 , Írta: Motorrevü
Bookmark and Share

hirdetés

Quo Versys

Kawasaki Versys ABSMég sötét van az októberi reggelen. A megvilágított, szinte küklopsz-szemnek tűnő kijelző órája 6:23-at mutat, a garázsajtó előtti hőmérő 1 °C-ot. A 210 kilós motort könnyedén felállítom az oldaltámaszról, és ugyanilyen könnyen tologatom a szemtelenül parkoló biciklik között. Már ekkor érzem, hogy a Versys tervezői fantasztikusan kiegyensúlyozták a motort.

Gombnyomásra a 649 köbcentis kéthengeres egy csapásra felébred álmából, és már 1800/min-nél egyenletesen jár. Felrántom a kesztyűt, lábamat átvetem a 850 milliméter magas ülésen, és felülök rá. Nagyon kényelmes. A karok és a lábak lazák, legbecsesebb testrészem az ülés formáját és párnázását is kellemesnek találja. A Kawasaki úgy ajánlja teremtményét, mint "utcai szörfözésre" termett optimális társat. Fene tudja, mire gondolnak ezzel, mindenesetre a Versys állítólag optimálisan egyesíti magában a laza túrázásnak és a sportos gyorsulásnak kedvező tulajdonságokat, emellett mindennapokra is kiválóan alkalmas. Majd meglátjuk.

Az első sebességfokozat váltókörmei rövid rántással kattannak be. A kuplungot hagyományos módon bowden működteti, egyébként pedig könnyen jár. Bár nyomáspontját nem érzem tökéletesen pontosnak, de a motor akkor sem fullad le, ha nagyon rosszul bánok vele. A sebességfokozatok könnyen és pontosan kapcsolhatók. A gép már az első métereken hihetetlenül kezesnek bizonyul - nem is csoda a rövid, 1415 mm-es tengelytáv, a meredek, 65°-os kormányszög, az egyenletes, elöl és hátul 50-50 százalékos tömegeloszlás és a széles csőkormány láttán. Utóbbi filigránnak hat, és egy hatalmas, hasonló formában a Harley V-Roadjairól ismert kormánykiemelő köti össze a felső villahíddal. Bár ez optikailag azt a benyomást kelti, mintha a kerék jó félnapos késéssel követné a kormány elfordítását, a valóságban a Versys nagyon pontosan kormányozható. A városban minden teketória nélkül megszerzi a legjobb helyeket, és úgy cikázik a parkoló autók között, mint egy menekülő nyúl.


Kawasaki Versys ABSAlig tűnt el a helységnévtábla a széles, alig vibráló visszapillantó tükrökben, máris hatodikban gurulok, 70 km/h-ás sebességgel 3000/min-nél. Ez nem lehet, villan át az agyamon. A kisördög azt súgja, hogy ez csak jóval erősebb motorokkal lehetséges. Úgy tűnik, mintha az ER-6n-ben és 6f-ben is szolgálatot teljesítő soros kéthengeres a Versysben jó néhány lóerővel többet kapott volna.

Pedig ennek pont az ellenkezője igaz. A mérnökök újrahangolták az ellenjáró, 180°-os főtengely-elékelésű hajtóművet. Az alsó és a középső fordulatszám-tartományban leadott forgatónyomaték jobb kihasználása érdekében inkább lemondtak némi teljesítményről. Módosított vezérműtengely gondoskodik a nagyobb forgatónyomatékról, újraprogramozták a jellegmezőt és a befecskendezést, a két kipufogót pedig interferenciacső köti össze.

Mindezek eredményeképpen az ER-modellek 8500/min-nél mért 72 névleges lóerejével, illetve 7000/min-nél mutatott 66 newtonméterével szemben a hajtómű a Versysben 64 lóerőt teljesít 8000/min-nél és 61 newtonmétert 6800-nál. Legalábbis ezt állítja a gyártó. A mérőpad tanúsága szerint a két tesztgép eredményei valamivel közelebb vannak egymáshoz: 68 lóerő az ER-6f, illetve 66 a Versys esetében. Ennek ellenére: hogy lehet a kevesebb több? Lehet, hogy szubjektív érzéseim csalókák? Ezért gyorsan felhívom a kollégákat, és párbajra hívom őket az ER-6F-fel.Kawasaki Versys ABSKawasaki Versys ABS

 

A cruiserekhez hasonlóan a kormányt egy magas kormánykiemelő köti össze a villahíddal


Fél órával később hosszú egyenes, szélcsend, napsütés ferdén balról - ER-es kolléga jobbról. Elkészülni, vigyázz, rajt! 150 km/h-ig a két gép nagyjából egyformán megy, ezután az ER-6f lassan elhúz. Végsebesség? A magasabb építésű Versysé a Kawasaki szerint 185 km/h, az egyértelműen áramvonalasabb ER-6f-é 210 km/h. De a végsebesség nem minden. A rugalmasság gyakran többet számít, mint maga a csúcsteljesítmény. A 60-ról 140 km/h-ra gyorsulásnál a Versys csak néhány tizedmásodperccel marad el a testvérmodelltől. 140 km/h fölött aztán a régi modell kíméletlenül rendreutasítja az újat, és 140-ről 2,8 másodperccel hamarabb gyorsul fel 180 km/h-ra. Tehát valóban csalóka az érzés?

Nem. A mindennapokban - és ezt a mért értékek kevésbé tükrözik - a Versys mindig jobbnak bizonyul, mint a névlegesen erősebb ER-6f. Hiszen egyrészt az élet nem csak hosszú egyenesekből áll, amelyekben hatodik sebességfokozatban gyorsíthatunk, másrészt a Versys kéthengeresének reakciói egyszerűen kifogástalanok. A hajtómű erős nyomatékkal reagál a gázkar bármilyen spontán elfordítására. A terhelésváltási reakciók is minimálisak. A motor nagyon erős, 2000 és 7000/min között a nyomaték mindig az ER-é fölött van. Ezenkívül tesztpéldányunk menetkultúrája is kiváló. Vibrációkat legfeljebb a lábtartón érzünk, minimális csiklandozás formájában. A műszakiak nagyon jó munkát végeztek, tökéletesen sikerült a kéthengerest az új céloknak megfelelően hangolni. Valóban éppúgy megfelel a laza túrázáshoz, mint a sportos országúti versengéshez. Ami pedig a szórakozást illeti…

Csak tegyük fel, titokban mindig is arra vágytál, hogy egy keréken motorozz - a Versys szinte erre termett. Talán nincs is még egy motor, amellyel az egykerekezés ilyen egyszerű lenne. Mindegy, hogy egyes vagy kettes sebességfokozatban: gázt adni, kuplungot ki, és az első kerék egy csapásra az egekben van. Az egyenes üléspozíció, az ideális kerékterhelés-eloszlás, valamint a spontán és erősen reagáló motor gyerekjátékká teszi az egykerekezést. Ami a lineáris teljesítménynövekedés és a szinte teljesen egyenletes forgatónyomaték miatt még a kevésbé gyakorlottaknak is könnyedén sikerül. Bár hozzá kell tenni, hogy az alul meglévő nagy nyomatéknak a felső fordulatszám-tartományban megvan az ára: 8000 fölött a motor még erősnek hat, de 10 400/min-nél a leszabályozó már szab határt az élvezeteknek.


Kawasaki Versys ABSKawasaki Versys ABS

 

A kipufogó elhelyezése is kedvez az alacsony tömegközéppontnak, és könnyíti a csomagtartó-rendszer felszerelését.Szünet. Az ER-es kolléga körbeszimatolja a Versyst, amely jobb minőségű alkatrészekkel büszkélkedhet, mint a másik két gép, elsősorban a fordított teleszkóp és az alumínium banán lengővilla emeli az értékét. Ráadásul még feltűnőbb is. A Versys megjelenéséért az immár hatvanéves Shunji Tanaka volt felelős. A látnok, aki sok markáns alkotás mellett a legendás roadster, a Mazda MX-5 tervező szülőatyja is volt.


Míg az ER távolodik, a Versys-szel kipróbáljuk a tesztpálya kanyarlabirintusát. A gumikat tekintve a Kawasaki az ER-6f-hez és a 6n-hez hasonlóan a Dunlop D 211-est választotta - a Versys esetében "G" változatban - elöl 120/70, hátul emberbarát 160/60-as méretben. Az abroncsok kezesnek bizonyulnak, és kiválóan illenek a motor egészéhez. A motor pedig kiválóan a kanyarokhoz. A Versyst pillekönnyen és semlegesen lehet dönteni, és pontosan követi a kormánymozdulatokat. Szűk váltott kanyarok? Megcélozni, bedönteni - a francba! Elszámítottam magam. Semmi gond: elég egy kis mozdulat a kormányon, és máris irányt változtattam kanyarodás közben. A Versys még a legkisebb sugarú kanyarokban is megállja a helyét, nem makacskodik, nem borul be magától, és mindig tökéletesen kontrollálható marad. A Versys név a versatil system (sokoldalú rendszer) rövidítése, a motor egyértelműen méltó rá. A szűk fordulókban szupermotóhoz vagy enduróhoz méltóan viselkedik, a nagy ívű kanyarokat pedig pontosan veszi a régi stílusban - amikor ember és gép ugyanabban a szögben dől be.


200 kilométernyi elsőrangú aszfalt után a Versys-szel elérjük a tesztpálya utolsó szakaszát, ahol a futómű is megmutathatja, hogy mit tud. Ehhez elöl 150, hátul 145 milliméternyi rugóút áll rendelkezésére. A rugózó elemeknek folyamatosan változó útburkolaton és jól fejlett úthullámokon kell bizonyítaniuk. A fordított teleszkóp rugóelőfeszítése állítható, ezenkívül az egyik villaszárban a húzófokozati csillapítás is változtatható. A himbarendszer nélkül csatlakozó rugóstag esetében is mindkettő állítható.


 

A futómű elég feszes ahhoz, hogy a dinamikus pilótáknak is kiváló visszajelzéssel szolgáljon, ennek ellenére van annyira kényelmes, hogy a túrázóknak se legyen okuk panaszra. Az úthullámokat pedig a legmesszebbmenőkig elnyeli. Mindenekelőtt a Showa rugóstag érdemel dicséretet. Néhány kézmozdulattal átállíthatjuk, ha utast vagy csomagokat is viszünk magunkkal, és a csúszáshatáron motorozva is jó érzést ad. A villa ennél valamivel kevésbé meggyőző. Ha a rendkívül kezes Versyst gyors tempóban hajszoljuk át a kanyarokon, akkor az első futómű az úthullámokon a kanyarban zötyögni kezd, a kerék enyhén pattog. De abból kiindulva, hogy a pilóták nagy többsége nem a "fuss az életedért" mottóval motorozik, a futóműbeállítást nyugodtan jól sikerültnek nyilváníthatjuk.


Ugyanez érvényes a Bosch ABS-re is, amely az ER-6f-fel ellentétben nem mossa el a fékkar nyomáspontját. A kanyar előtti fékezések jól adagolhatók, a rendszer örvendetesen későn reagál, de kissé durván. A pályán végzett méréseknél a Versys 43,4 méter után állt meg 100 km/h-ás sebességről. Az ebből adódó közepes, 8,9 m/s2-es lassulás elfogadható érték, még ha nem is a csúcs. Az bólintást felismerő rendszer jobban működik, mint az ER-6f esetében, így a stoppie-kat már csírájában elfojtja.


A benzinkútnál pedig egyszerűen csúcs a Versys. A kéthengeres mindössze 4,1 liter 95-ös benzinnel megelégszik 100-on, ami összességében 436 kilométeres hatótávolságot tesz lehetővé. Állandó 130 km/h-ás sebességnél a fúvókák 4,3 liternyi benzint porlasztanak szét, ha pedig valaki nagyon siet, és tartósan 160 és 180 km/h között megy vele, az kerek 5 literrel számoljon 100 kilométerre - ez a szó szoros értelmében fogyasztóbarát.


Éppúgy, mint az ára. A Versys 1 840 000 Forintos, igazán pénztárcát kímélő árral jelent meg, az ABS 190 000 Forintos felárért kapható. A túrázóknak a Kawasaki felső dobozt is tartalmazó csomagrendszert (akár 97 liternyi térfogat) és magas szélvédőt is kínál. Ezzel valószínűleg mindhárom cél megvalósul: sport, túra, szórakozás. Persze egy sportgép mindig sportosabb lesz, egy igazi, nehéz túramotor jobban kielégíti a túrázók igényeit, egy szupermoto pedig talán egy hajszállal kezesebb. De vajon kinek van pénze és helye három motor fenntartására, illetve tárolására?


A Versys egyértelműen gazdagítja a piaci kínálatot, alternatívát jelent kezdőknek és régi motorosoknak egyaránt. Tehát: Quo vadis? Valószínűleg egyenesen a 2007-es eladási statisztikák első tíz helyezésének egyikére.


 
Eredmény

Szerezzetek madzagot a konkurenciának. A V-Stromnak, a Multistradának és társaiknak ugyanis fel kell kötniük a felkötnivalót. Hiszen a Kawasaki Versys egy rendkívül könnyen motorozható allrounder, amely nagyon meggyőző a mindennapokban, emellett nagyon sok élvezetet jelent. És ráadásul még megfizethető is. Beszerzésének és fenntartásának költségei minden bizonnyal a skótokat és a svábokat is meg fogják győzni.


 

Pozitívum


Az indexek rögzítése igen rugalmas
A visszapillantó tükrök kiválóak
Az üresjárat állítócsavarja könnyen elérhető
Egyszerű az olajszint ellenőrzése
Az alapvető szerelésekre a hozzáadott szerszámok elegendőek


 
 

Negatívum


A láncvédő ócska
Nincs hátsó sárvédő
A fényszóró beállítása körülményes
Olajat csak tölcsérrel lehet utántölteni
A kerékszelepek nem hajlítottak

Futómű-beállítás

Csak pilótával, komfortos beállítás
Villa: húzófokozat 3 ˝ fordulat nyitva
Rugóalap: 3 fordulat előfeszítve
Rugóstag: 3 klikk nyitv
Rugóalap: hármas fokozat


Csomaggal/utassal vagy sportos beállítás

 Villa: húzófokozat ž fordulat nyitva
Rugóalap: 6 fordulat előfeszítve
Rugóstag: 5 klikk nyitva
Rugóalap: ötös fokozat


Családi vállalkozás


Kawasaki Versys ABS

 


Három testben ugyanaz a szív: az egy évvel ezelőtt bemutatott, új konstrukciójú, 649 köbcentis kéthengeres erőforrást immár a harmadik motorváltozatba építik be. A hajtómű rendkívül kompakt. A váltó például kazettás kivitelű, az esetleges karbantartási munkákhoz nem kell szétszedni a motort. A vibrációk a kiegyensúlyozótengely ellenére tapasztalatunk szerint többé-kevésbé erősen érezhetők. Az a műfogás, amellyel a hangtompítót az erőforrás alá helyezték, nagymértékben javított a súlyponton, és lehetővé teszi, hogy a motor hátsó része még kofferek használata esetén is karcsú maradjon, ezenkívül az utas kényelmét is szolgálja.


Mindhárom modell kiválóan alkalmas a mindennapokra, csodálatos manőverezési készségük és jó menetteljesítményük miatt pedig kezdőknek és újrakezdőknek is tökéletesen megfelelnek. Az ER-6f a Motorrad tartós tesztjében már több mint 20 000 kilométert teljesített probléma nélkül.A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie! BEJELENTKEZÉS >

hirdetés
nincs kép

Kawasaki Versys ABS

údaje

Hengerűrtartalom: 649 cm3

Max. teljesítmény: 67 LE (50 KW) 7500/min-nál

Max. forgatónyomaték: 61 Nm 6800/min-nál

Fék elöl: 300 mm-es dupla tárcsafék, 2 dugattyús féknyereg

Fék hátul: 220 mm-es tárcsafék, 1 dugattyús féknyereg

Gumi elöl: 120/70 ZR 17

Gumi hátul: 160/60 ZR 17

Tengelytáv: 1415 mm

Végsebeség: 187 km/h

Kawasaki
Kiadja a Media City Magyarország Kft. | 1053 Budapest, Kecskeméti u. 5. | Tel: 225-2390
MediaCity Magyarország Kft.
CHIP Online / Családi Lap / Digitális Fotó / Műszaki Magazin / IPM


Legnépszerűbb motorok: Honda CBR 125 R Aprilia RS 50 Yamaha YZF-R1 2009 Aprilia RS 125 Yamaha XT 660 Z Ténéré Suzuki DL650 V-Strom Aprilia SR 50 LC - 1997 Honda XL700V Transalp Honda CB600F Hornet 2005- Suzuki SV650 2003- Aprilia SR 50 DiTech Factory R Yamaha TDM850 1996- Honda CBF 600 S 2008- Yamaha Vmax 2009- Suzuki GSR 600 Yamaha YZF-R125 Suzuki GSX-R1000 K9 Yamaha XV535 Virago Suzuki GSX 1300 R Hayabusa 2008- Kawasaki Ninja 250 R Honda CBF500 Suzuki DR-Z 400 SM 2005 Honda CBR1000RR Fire Blade 2009 Yamaha XT1200Z Super Ténéré Kawasaki ER-6n Kawasaki Z750 2008 Honda VFR 800 2003- KTM 1190 RC8 R 2009 Kawasaki ZX-10R Suzuki GSX-R600 2006-2007 BMW R 1200 GS 2010 Honda VTX 1800 Triumph Tiger 1050 BMW S 1000 RR 2010 Moto Guzzi V7 Classic 2008 Honda CBF125 2009 Honda Hornet 600 Yamaha XJ6 Diversion 2009 Suzuki Intruder C 1800 R Kawasaki ER-6n 2009 Suzuki GSX-R 600 K8 MV Agusta F4 Derbi Senda DRD Pro SM / Enduro Honda CBR600RR 2005-2006 Yamaha SR125 1997- Yamaha XJ6 2009 Suzuki B-King Honda VTR250 2009 Kawasaki KLR650 / R Suzuki GSR750
És ezt olvasta már?Bezár