hirdetés
2009-02-02 , Írta: Von Peter Mayer, Képek: Markus Jahn
Bookmark and Share

hirdetés

Forradalmian új műszaki megoldásokkal vitt színt a sportendurók világába a BMW és a Husaberg. Vajon sikerült-e nekik a nagy áttörés, vagy továbbra is a hagyományos recept szerint főző KTM diktálja a tempót?

A BMW a G 450 X képében elkészítette fennállása első sportenduróját, méghozzá rendhagyó kivitelben. Annak érdekében, hogy a hátsó kerék minél jobb tapadást elősegítendő, hosszú lengővillát tudjon alkalmazni, az üreges váltótengelyen átvezetett villatengelyre építette rá a kis lánckereket. Ezzel együtt előre vitte a forgattyústengelyt és a vele közvetlenül egybeépített tengelykapcsolót – a primer hajtásban szükségszerűen alkalmazott köztes tengely miatt mindkettő visszafelé forog. A szokatlan konstrukció a filigrán nemesacél csövekből összeállított vázban nyeri el kiteljesedését, utóbbi hátsó része egyúttal a tankot is magába foglalja20 évvel a megalakulása és 5 évvel a KTM általi átvétele után most a kék-sárga márka is igazi újdonsággal állt elő. Az FE 450-en magasra, a váltó fölé építette be a hengert és a forgattyústengelyt, így jóval közelebb került a forgó és az oszcilláló tömeg a motor súlypontjához. Szintén újdonságnak számít a terepmotor-sorozatgyártásban a részben műanyagból készülő hátsó váznyúlvány, amely az akkumulátornak, a most először alkalmazott befecskendezés elektronikájának és az üzemanyag egy részének ad otthont, és ezzel lehetővé teszi, hogy a szintén teljesen új acél hídváz csövei között foglaljon helyet a tank.
A futurisztikus BMW-hez és Husaberghez képest meglepően konvencionálisnak mondható a KTM 450 EXC, amelyet csak az idén vetett alá átfogó modellfrissítésnek a gyártója. Szimpla bölcsőváz, egyhengeres motor felül fekvő vezérműtengellyel, karburátorral és a hátsó vázba telepített légszűrővel – valamennyi ismert ezen megoldások közül. És sikeres is. Több mint 50 százalékos piaci részesedésének, számtalan bajnoki címének és összehasonlító teszteken aratott fölényes győzelmeinek köszönhetően referenciának számít az endurók között az osztrák terepszöcske.

KTM 450 EXC

Mindhárom gyártmány versenyzésre alkalmas állapotban, lefojtatlan teljesítménnyel vett részt jelen összehasonlító teszten, a BMW ráadásul feláras Akrapovic-sportkipufogóval. Három tesztterep szolgált a vallatás helyszínéül, az egyik egy csúszós kanyarokkal tarkított elhagyott kavicsbánya, a másik agyagos-köves talajú erdei enduróútvonal, a harmadik alaposan kijárt, homokos krosszpálya.


BMW G 450 X
 

A kavicsbányában már rögtön az első kanyarokban feltűnt, milyen stabil maradt a BMW orra az íveken. Nyilvánvalóan nem a gumi érdeme volt, hiszen mindegyik motor Metzeler 6Days versenyabroncsokat viselt. Kanyarból való kigyorsításkor is felettébb jóindulatú viselkedés jellemezte a G 450 X-et, ami biztonságérzettel töltötte el az embert. Ekkor még nem tudtuk, hogy az újszerű műszaki koncepciónak vagy a versenytársakéhoz képest jóval előrébb kialakított ülésmélyedésnek köszönhető-e mindez.


Husaberg FE 450

Műszakilag teljesen megújult, karakterét tekintve azonban a régi maradt a Husaberg. A keskenyebb tank/ülés átmenetnek és farnak köszönhetően sokkal kezesebben viselkedett, mint elődje, és a rá jellemző nyugalommal teljesítette a tesztterepek mindegyikét. Fölényes magabiztossággal vette a kavicsbánya kanyarjait, ami kétség kívül a korszerűsített futómű és a hatékony nyomatékátvitelű, harmonikus teljesítmény-kifejtésű motor javára írható. A FE hírből sem ismeri a becsóváló far fogalmát, még akkor sem, ha tekerőkapcsolóval kimondottan agresszív motorkarakterisztikát állít be rajta az ember. Már csak emiatt is végig ebben az ún. „performance” üzemmódban hagytuk a teszt alatt.

A KTM kevésbé bizonyult meggyőzőnek a kavicsbányában. Csak nagy igyekezettel lehet megtartani az elejét a csúszós kanyarokban, és a pörgős motor miatt nagyon óvatosan kellett kezelni rajta a gázt ahhoz, hogy ne dobja ki a farát.
Ezután durva erdei terepen és kimotorozott krosszpályán adtak számot képességeikről a kiválasztott példányok. Először az alattomos gyökerekben és nedves, csúszós kövekben bővelkedő erdei pályára hajtottunk velük. Nyomatékátvitel szempontjából itt megint a Husaberg bizonyult a legütőképesebbnek. Végig kiválóan uralható volt, és remek súlyeloszlásának, valamint lágy rugózásának köszönhetően abszolút stresszmentes vezetési élményt nyújtott a durva köves talajon.


Hagyományos egyhengeres önindítóval és berugókarral, szimpla bolcsővázzal, kiválóan adagolható fékek - és egy kis kábelköteg

A KTM is átverekedte magát rajta, de sokkal aktívabb közreműködést igényelt a pilóta részéről. Szinte futószalagon kellett adni a gázfröccsöket ahhoz, hogy ekképpen tehermentesített első kerekével, immár könnyed eleganciával utat vágjon magának a kövek között. Természetesen itt is csínján kellett bánni a gázkarral, mert ha elvétette az ember a mértéket, rögtön kifarolt az osztrák motor. Annak ellenére, hogy a Husaberghez hasonlóan ez is WP Suspension gyártányú teleszkópvillával, lengővillával és rugóstaggal készül, érezhetően keményebb a futóműve, mint amazé. Az erdőben ez abban nyilvánult meg, hogy kíméletlenebbül továbbította a lökéseket az EXC, mint az FE.


Minden új, minden más: lengővillatengelyen lévő kis lánckerék, nemesacél váz,forgattúytengelyre épített tengelykapcsoló és kormánynyak mögételepített airbox

A BMW rugózása leginkább a KTM-éhez hasonlítható. Mind a Marzocchi-teleszkópvilla, mind az Öhlins-rugóstag igen feszes beállítást kapott, emiatt a G 450 X is meglehetősen fapadosan vette az akadályokat. Ugyanakkor ilyen körülmények között is nagyon hatékonyan átvitte nyomatékát a hátsó kerékre, robbanékonysága a nyílt géposztály egyhengereseit idézte. Azok hátulütőivel együtt. Mert azt meg kell hagyni, hogy irányíthatóság szempontjából nem jeleskedett a BMW az erdei ösvényen, ti. gázelvételkor előnytelenül befolyásolta az első kerék viselkedését a zárt fojtószelep miatt felépülő jelentős motorfék-nyomaték. Az említett jelenség miatt még markánsabbnak tűnt a bajor enduró lomhasága, holott 118 kilogramm tömege nem több, és nem is kevesebb, mint a kategória átlaga. A fentieken kívül a viszonylag nehezen működtethető kuplung, a csekély kormányszög, a harapós első fék, és a kellően nagy alapjárat dacára több alkalommal is lefulladt motor nehezítette az előre jutást a vadonban.


A súlypont közvetlen kökzelében lévő forgattyústengely, szerszám nélkül eltávolítható ülés és légszűrő, "performance" üzemmódban is harmonikus gázadási reakció

Amint gyérebbé vált az erdő, és homokossá, hullámossá a talaj, elérkezett a KTM ideje. A három gyártmány közül messze ez mozgott a legkönnyedebben a megváltozott terepviszonyok között. A rendkívül széles hasznos fordulatszám-tartomány, a kiválóan adagolható fékek és a rugókban lévő bőséges tartalék egyértelműen jelezte, mennyire kifinomult az EXC összkonstrukciója. Ennek köszönhetően messzemenően kiszolgálja a manapság fokozottan cross-country-központú sportendurósok igényeit.A fentiek okán teljességgel létjogosult a Husaberg hangsúlyozottan endurós kialakítása is, még ha a bizonyos fokú hátrányokkal jár is a használata krosszpályán. Amint mélyebbé váltak ugyanis a hullámok, egyből hintázni kezdett az FE, nyugtalanná vált a kormánya, és nem bírta szuflával a pörgetést. Ezt persze könnyen elnéztük neki az olyan figyelmes részletekért, mint a bukáskor felbillenő kuplungkar, a szerszám nélkül eltávolítható ülés és légszűrő, a benzinszint azonnali „leolvasását” megkönnyítő, finoman áttetsző tank vagy a váz alsó részét és a motorblokkot teljes egészében lefedő műanyag borítás.

A BMW alapvetően otthon érezte magát a homokos buckákon, mivel villámgyorsan vette a kanyarokat, és határozottan tartotta az irányt, de csak abban az esetben, ha semmit nem rontott el a pilótája a kanyar kijáratánál. Vagyis későn fékezett, és keményen adagolta a gázt. A tétovázást minden esetben labilitással torolta meg a bajor terepszöcske. Motorja kis és közepes fordulaton van igazán elemében, korai feljebb kapcsolással és kihúzatással nagyban fokozni lehet a hatékonyságát. Feltételezve, hogy nem túl mélyek a kátyúk a pályán, és nem ugrat túl nagyokat az ember. Ilyenkor ugyanis teljesítőképessége határára ér, és kemény rugója ellenére is felüt a hátsó rugóstag. Amúgy nagyon jól tapad a hátsó kerék, ami egyaránt lehet harmonikus gázadási reakció és a futómű érdeme.Összegzés: Akármennyi újítást vonultatott is fel a BMW és a Husaberg, még mindig a szokványos elemekből építkező, folyamatosan tökéletesített KTM EXC a mérce. Ugyanakkor el kell ismerni, hogy az új FE és a BMW első, merész sportendurója is teljességgel versenyképes koncepció. És értéküket csak növeli, hogy újoncokról van szó.2010-01-28 17:19:27

Jók ezek a tesztek csak kár hogy nem a Japán gépekről szól!

2009-09-17 21:25:14

Szeretk ilyen teszteket olvasni, rengeteget lehet tanulni egy egy motorról, meg q. .a jók a képek is!!!

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie! BEJELENTKEZÉS >

hirdetés
Husaberg FE450 / FE570 2009

Husaberg FE450 / FE570

údaje

Hengerűrtartalom: 449 / 656 cm3

Max. teljesítmény: 62,6 LE (44 KW) 8700/min-nál

Max. forgatónyomaték: 60 Nm 7900/min-nál

Fék elöl: 260 mm-es tárcsafék, 2 dugattyús Brembo féknyereg

Fék hátul: 220 mm-es tárcsafék, 1 dugattyús Brembo féknyereg

Gumi elöl: 90/90-21

Gumi hátul: 140/80-18

Tengelytáv: 1475 mm

Végsebeség: 160 km/h

Husaberg
BMW G 450 X

BMW G 450 X

údaje

Hengerűrtartalom: 449,5 cm3

Max. teljesítmény: 53 LE (38 KW) 7000/min-nál

Max. forgatónyomaték: 43 Nm 6500 /min-nál

Fék elöl: 260 mm-es tárcsafék, 2 dugattyús féknyereg

Fék hátul: 220 mm-es tárcsafék, 1 dugattyús féknyereg

Gumi elöl: 90/90 – 21

Gumi hátul: 140/80 – 18

Tengelytáv: 1475 mm

Végsebeség: 160 km/h

BMW
KTM 450 EXC 2008

KTM 450 EXC

údaje

Hengerűrtartalom: 449.3 cm3

Max. teljesítmény: 52,2 LE (38 KW) 9100/min-nál

Max. forgatónyomaték: 50 Nm 8500/min-nál

Fék elöl: 260 mm-es tárcsafék, úszóágyazású, 2 dugattyús féknyereg

Fék hátul: 220 mm-es tárcsafék, úszóágyazású, 1 dugattyús féknyereg

Gumi elöl: 90/90 - 21

Gumi hátul: 140/80 - 18

Tengelytáv: 1475 mm

Végsebeség: 150 km/h

KTM
Kiadja a Media City Magyarország Kft. | 1053 Budapest, Kecskeméti u. 5. | Tel: 225-2390
MediaCity Magyarország Kft.
CHIP Online / Családi Lap / Digitális Fotó / Műszaki Magazin / IPM


Legnépszerűbb motorok: Honda CBR 125 R Aprilia RS 50 Yamaha YZF-R1 2009 Aprilia RS 125 Yamaha XT 660 Z Ténéré Suzuki DL650 V-Strom Aprilia SR 50 LC - 1997 Honda XL700V Transalp Honda CB600F Hornet 2005- Suzuki SV650 2003- Aprilia SR 50 DiTech Factory R Yamaha TDM850 1996- Honda CBF 600 S 2008- Yamaha Vmax 2009- Suzuki GSR 600 Yamaha YZF-R125 Suzuki GSX-R1000 K9 Yamaha XV535 Virago Suzuki GSX 1300 R Hayabusa 2008- Kawasaki Ninja 250 R Honda CBF500 Suzuki DR-Z 400 SM 2005 Honda CBR1000RR Fire Blade 2009 Yamaha XT1200Z Super Ténéré Kawasaki ER-6n Kawasaki Z750 2008 Honda VFR 800 2003- KTM 1190 RC8 R 2009 Kawasaki ZX-10R Suzuki GSX-R600 2006-2007 BMW R 1200 GS 2010 Honda VTX 1800 Triumph Tiger 1050 BMW S 1000 RR 2010 Moto Guzzi V7 Classic 2008 Honda CBF125 2009 Honda Hornet 600 Yamaha XJ6 Diversion 2009 Suzuki Intruder C 1800 R Kawasaki ER-6n 2009 Suzuki GSX-R 600 K8 MV Agusta F4 Derbi Senda DRD Pro SM / Enduro Honda CBR600RR 2005-2006 Yamaha SR125 1997- Yamaha XJ6 2009 Suzuki B-King Honda VTR250 2009 Kawasaki KLR650 / R Suzuki GSR750
És ezt olvasta már?Bezár