hirdetés
2009-10-26 , Írta: Peter Mayer, Ralf Schneiderés Gert Thöle, Képek: Markus Jahn, Jörg, Künste
Bookmark and Share

hirdetés

Felhőkbe burkolóznak a Dolomitok csipkéi, elered az eső, és fennáll a veszélye, hogy víztől átázott, elnehezült ruházattal fogunk visszaérni a völgybe. Mégsem aggódunk: aligha akad olyan motor, amellyel gondtalanabbul lehetne közlekedni ilyen nehéz körülmények között, mint a tesztünkben szereplő négy allrounderrel, az Aprilia SL750 Shiver GT-vel, a Suzuki Bandit 650-nel, a Yamaha XJ6 Diversionnel és Triumph Bonneville SE-vel. Ami persze nem azt jelenti, hogy ne tudnának ilyen-olyan szempontból meglepetést okozni.

Két perfekcionista japán, egy tüzes olasz és egy mértékletes brit modell adott találkát egymásnak ebben a kategóriában. A sötétkék és krémfehér színben pompázó, sok krómozott alkatrészt felvonultató Triumph olyan benyomást keltett, mintha valamiféle iskolai egyenruhába öltözött volna. Műszaki szempontból is abszolút tradicionális kivitelben lépett színre: léghűtéses motor, két hátsó rugóstag, szimpla tárcsafék elöl. Még a befecskendezőfúvókái is karburátoroknak voltak álcázva. Igazi retro bringa ABS-t, elektronikus gázkart és hasonlókat felvonultató, modern riválisokkal körülvéve.

Alpen Masters 2009

Már az első hágóhoz vezető úton megfogalmazódott a tesztcsapat véleménye a négy gyártmány erősségeit és gyengéit illetően. Javarészt bőséges tapasztalatra épült, de jó adag előítélet is volt benne. A Triumph Bonneville SE-nek mindenesetre sikerült fölényesen rácáfolnia a vélelmezett negatívumokra. Hamar leküzdötte elindulás utáni kedvetlenségét, és ügyesen lavírozva teljesítette az első kanyarkombinációt. Balra sziklák, jobbra szakadék, mégis elegánsan átsiklott a köztük tátongó szűk résen, és minden különösebb ellenkezés nélkül hagyta átdönteni magát egyik oldalról a másikra. Így aztán igazán élvezetes lehet a motorozás!

És valóban az is. Szinte magától veszi szűkre a Bonnie az ívet az éles kanyarokban, és a kavicsos padkától egy tenyérnyire jár be egy balos kanyart a lejtőn, hogy elférjen az alulról érkező autóbusz. Mindezt teljes bedöntés mellett. A jelek szerint nincs olyan kanyar, még a legeldugottabb, legtechnikásabb és legravaszabb sem, amelyet ne tudna bevenni. Kezes viselkedése valóságos eufóriát vált ki az emberből. Annál intenzívebbet, minél nagyobb előítéletet táplált kezdetben az angol masinával szemben. Úgy tűnik, nagyon jól működik a gyakorlatban a lapos kormánynyak, a nagy tengelytáv és utánfutás, valamint a keskeny gumiabroncsok keveréke, nagyszerűen kiegészülve a tökéletesen beállított teleszkópvillával és a szinte makulátlan gázadási reakcióval.

 
Aprilia SL 750 Shiver
Aprilia SL 750 Shiver GT

Kéthengeres
Hengerűrtartalom: 750 cm3
Teljesítmény: 95 LE
Nyomaték: 79 Nm
Tömeg: 225 kg
Terhelhetőség: 191 kg
ABS

Ár: érdeklődésre
Előnyök:
 • gazdag felszereltség
 • jelentős rugózási tartalék
 • vezető és utas számára egyaránt kényelmes ülőhelyzet
Hátrányok:
 • nyers, késleltetett gázfelvétel
 • kissé pontatlan kormányreakció
 • erős felállító nyomaték
 • nem szabályoz optimálisan az ABS

Most, hogy minden méréstől és objektivitástól mentesen emocionális győztesnek hirdettük ki a Triumph-ot, engedtessék meg, hogy szót ejtsünk a hátrányairól is. Példának okáért a csekély hátsó rugóút (106 mm) és a kemény párnázatú ülés generálta szerény kényelemről, amiről magunk is meggyőződhettünk a Pordoi rázós útjain. Vagy a 865 köbcentis, 67 lóerős motor és a 227 kilogrammos tömeg kölcsönhatásából fakadó soványka menetteljesítményekről. Szintén a negatívumok közé sorolandó a Bonneville korlátozott bedönthetősége, ami a Sella Ronda- vagy a Falzarego-hágó síkos útjain még elmegy, abszolút értelemben véve azonban nem elégíti ki az igényeket.

Alpen Masters 2009

A Suzuki Bandit 650 és a Yamaha XJ6 Fazer sokkal előnyösebb képet mutat a fenti szempontokból. 56 cm3-rel nagyobb motorjának köszönhetően ha csak minimális előnnyel is, de a Suzuki vitte el a pálmát az allrounderek hajtóműveinek értékelésében. Főleg azon gyakorlat alkalmával, amikor kettesben 15 százalékos emelkedőt kellett leküzdeniük a motoroknak két személy terhe alatt. Itt jobbnak bizonyult a riválisainál anélkül, hogy emiatt fölényes előnyre tett volna szert velük szemben az összesítésben. Az említett feladat teljesítéséhez mind kis, mind közepes fordulaton nagy nyomatékra van szükség, amihez többnyire jó kiindulási alapot szolgáltatnak az allrounderek. Az már más kérdés, hogy nem mindegyik tud élni a lehetőséggel. A Yamaha és a Suzuki azért, mert nagyon kicsi a hengerűrtartalma, az Aprilia a beállítása miatt, a Triumph pedig azért, mert sokat feláldozott a temperamentumából a környezeti összeférhetőség oltárán.

Suzuki Bandit 650 Suzuki Bandit 650

Négyhengeres
Hengerűrtartalom: 656 cm3
Teljesítmény: 86 LE
Nyomaték: 62 Nm
Tömeg: 248 kg
Terhelhetőség: 207 kg
ABS

Ár: 2 098 000 Ft
Előnyök:
 • a leggazdagabb felszereltség ebben a kategóriában
 • összességében a legjobb motor
 • magas szintű menettulajdonságok
Hátrányok:
 • nagy tömeg
 • kissé indirekt kormány

A fenti okok miatt sokkal nagyobb súllyal esnek latba az Alpok útjain az allrounderek menettulajdonságai. E tekintetben pedig messze az XJ6 a legjobb a négy gyártmány közül. Egyedül ez képes hasonlóan megédesíteni a kanyargást, mint a Triumph Bonneville. Kényelmes testtartásban, remek kilátást élvezve lehet birtokba venni vele a szerpentineket, annál is inkább, mert szemernyi kifogás sem érheti a viselkedését. Minden porcikáját a motorozás maradandó, mélyen bensőséges élvezetének szolgálatába állítja. Ez az élvezet egyébként még a tizedik hágó és egy adott napon megtett 500. kilométer után sem hagy alább, és vetekszik a szupersportmotorok nyújtotta vezetési élménnyel. Csupán egy záloga van az önfeledt örömnek, nevezetesen az, hogy egyedül üljön az ember az XJ6-on, ha ugyanis másodmagával van úton, akkor túlterheltté válik a rugózás, lomha lesz a kormányreakció és gyakrabban ér teljesítőképessége határára a futómű.

Yamaha XJ6 Diversion Yamaha XJ6 Diversion

Négyhengeres
Hengerűrtartalom: 600 cm3
Teljesítmény: 78 LE
Nyomaték: 60 Nm
Tömeg: 220 kg
Terhelhetőség: 180 kg
ABS

Ár: 2 268 000 Ft
Előnyök:
 • messze a legjobb futómű
 • minden szempontból meggyőző motor
 • több mint 400 km-es hatótávolság
 • az Apriliáéval vetekedő komfort
Hátrányok:
 • teher alatt erőteljesen korlátozott a bedönthetősége
 • kevés csomagszállítási lehetőség

Alapvetően a Bandit 650 is igyekszik megkönnyíteni a motoros dolgát, méghozzá nem akármilyen mértékben. Ugyanakkor kétségtelen, hogy sokkal gyakrabban kell korrigálni rajta a fékezés és az irányváltások időzítését, valamint ezekkel összefüggésben a kanyarvételi ívet és a bedöntést, mint a Yamahánál, amely többnyire mindent elsőre jól csinál. Az előnytelen menettulajdonságok részben a gyárilag szerelt, kissé már avítt Bridgestone BT 011F/BT 020R gumiknak tudhatók be, vélhetően költségbeli megfontolásból döntött mellettük a Suzuki. Természetesen a 18 kilóval nagyobb tömeg is érezteti a hatását. A magyarázat kézenfekvő: ugyanazt a futóművet kapta a 650-es Bandit, mint az 1250 köbcentis változat.

De vajon mi a helyzet a félidomba öltöztetett, kecses Aprilia Shiver GT-vel? Az olasz szépség ugyanúgy megérdemel egy külön fejezetet, mint a Triumph Bonneville. Mégpedig azért, mert sok szempontból épp az angol modell ellentéte. Kellően erős és robbanékony a hajtásáról gondoskodó, 750 köbcentis V2-es, bőséges rugózási és csillapítási tartalék van a futóművében, és egészen jól bedönthető. Csak nincs meg benne az a kellem, ami a Bonnie-ban. Olyan hirtelen veszi fel a gázt a motorja, hogy minden egyes alkalommal becsóvál miatta kanyarban. Egyébként más körülmények között sem egyszerű a gázkar használata.

Triumph Bonneville SE Triumph Bonneville SE

Kéthengeres
Hengerűrtartalom: 865 cm3
Teljesítmény: 67 LE
Nyomaték: 69 Nm
Tömeg: 227 kg
Terhelhetőség: 203 kg

Ár: 3 100 000 Ft
Előnyök:
 • remek irányíthatóság
 • egyenletes teljesítménykifejtés
 • finom gázfelvétel
Hátrányok:
 • rövid hátsó rugóút kevés tartalékkal
 • csekély bedönthetőség
 • a kelleténél 10 LE-vel kisebb teljesítmény
 • nem rendelhető ABS

Attól függően, milyen éppen a Shiver hangulata, vagy nagy késéssel, vagy óriási vehemenciával reagál a markolat eltekerésére, sokszor az egyik jelenség szüli a másikat. Amikor ugyanis azt tapasztalja a pilóta, hogy semmi sem történik a sarkantyúzásra, még nagyobb gázt ad, ami adott esetben a motor hirtelen megugrását idézi elő. Itt bizony kellemetlen formában jut kifejezésre az, ami a „ride by wire” rendszer lényege, vagyis hogy elektronikus úton jutnak el a jelek a gázkartól a fojtószelepekig. Mivel egyúttal túlságosan érzékeny is az Aprilia kormánya, ezért futóműve előnytelenül reagál a talajhullámokra, továbbá egészen addig nehezen jár a fékkarja, amíg a fékbetétek érintkezésbe nem lépnek a tárcsával, folyamatosan meg kell küzdenie a motorosnak a finom gázfelvételért, az ideális ívért és a hatékony lassításért. Az igazat megvallva igencsak terhes dolog az olasz modell állandó makacskodása, és nem méltó egy motorhoz. Ilyet legfeljebb a saját gyerekeinek hajlandó elnézni az ember.

Kíváncsi, hogy 2009-ben melyik motor nyerte az Allrounder kategóriát?

Címkék:  alpen masters , 2009 , aprilia , shiver , suzuki , bandit , yamaha , diversion , triumph , bonneville
2010-01-28 21:16:44

XJ FOREVER !

2009-12-13 22:19:34

Egyértelműen az XJ!

2009-12-01 21:40:58

Értem én, hogy kell az idom, mert hosszú távon fárasztó a menetszél, de mint mondtam akkor teljes idom, hogy ne legyen olyan felmás szerzet. AMúgy, igen a Triumph is kéne, a hangjáért.

2009-11-29 11:10:54

Ezek közül bármelyik jöhetne a garázsomba! A Triumph különösen...

2009-11-26 09:59:20

Kell rá egy kicsi idom! Főleg ott "fej" környékén! Jó a "tép a szél" érzés, de csak egy rövid ideig. . . .

2009-11-22 22:05:50

Kéne: XJ6 teljes idommal, vagy Bandit így...a Diversion és az összes ilyen fél-idomos gép, hát nekem nem igazán tetszik. Kissé gnóm és aránytalanul nagy lesz a motor első/felső része.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie! BEJELENTKEZÉS >

hirdetés
Yamaha XJ6 Diversion 2009

Yamaha XJ6 Diversion

údaje

Hengerűrtartalom: 600 cm3

Max. teljesítmény: 78 LE (57 KW) 10000/min-nál

Max. forgatónyomaték: 60 Nm 8500/min-nál

Fék elöl: 298 mm mm-es dupla tárcsafék, dugattyús

Fék hátul: 245 mm mm-es tárcsafék, dugattyús

Gumi elöl: 120/70 ZR17

Gumi hátul: 160/60 ZR17

Tengelytáv: 1440 mm

Hossz: 2120 mm

Végsebeség: 217 km/h

Yamaha
Triumph Bonneville
Triumph Bonneville

Triumph Bonneville

údaje

Hengerűrtartalom: 790 cm3

Max. teljesítmény: 62 LE (46 KW) 7400/min-nál

Max. forgatónyomaték: 60 Nm 3500/min-nál

Fék elöl: 310mm mm-es tárcsafék, 2 dugattyús féknyereg

Fék hátul: 255 mm-es tárcsafék, 2 dugattyús féknyereg

Gumi elöl: 100/90 R 19

Gumi hátul: 100/90 R 19

Tengelytáv: 1492mm mm

Végsebeség: 185 km/h

Triumph
Aprilia Shiver 750 GT 2009

Aprilia Shiver 750 GT

údaje

Hengerűrtartalom: 749.9 cm3

Max. teljesítmény: 95 LE (70 KW) 9000/min-nál

Max. forgatónyomaték: 81 Nm 7000/min-nál

Fék elöl: 320 mm-es dupla tárcsafék, radiális, 4 dugattyús féknyereg

Fék hátul: 245 mm-es tárcsafék, 1 dugattyús féknyereg

Gumi elöl: 120/70 ZR 17

Gumi hátul: 180/55 ZR 17

Tengelytáv: 1 440 mm

Hossz: 2 265 mm

Végsebeség: 217 km/h

Aprilia
Suzuki Bandit 650 2007-
 Suzuki Bandit 650 2007-

Suzuki GSF650 Bandit

údaje

Hengerűrtartalom: 656 cm3

Max. teljesítmény: 86 LE (63 KW) 10500/min-nál

Max. forgatónyomaték: 62 Nm 8900/min-nál

Fék elöl: 310 mm-es dupla tárcsafék, 4 dugattyús Tokico féknyereg

Fék hátul: 240 mm-es tárcsafék, 2 dugattyús féknyereg

Gumi elöl: 120/70 - 17

Gumi hátul: 160/60 - 17

Tengelytáv: 1470 mm

Hossz: 2130 mm

Végsebeség: 217 km/h

Suzuki
Kiadja a Media City Magyarország Kft. | 1053 Budapest, Kecskeméti u. 5. | Tel: 225-2390
MediaCity Magyarország Kft.
CHIP Online / Családi Lap / Digitális Fotó / Műszaki Magazin / IPM


Legnépszerűbb motorok: Honda CBR 125 R Aprilia RS 50 Yamaha YZF-R1 2009 Aprilia RS 125 Yamaha XT 660 Z Ténéré Suzuki DL650 V-Strom Aprilia SR 50 LC - 1997 Honda XL700V Transalp Honda CB600F Hornet 2005- Suzuki SV650 2003- Yamaha TDM850 1996- Aprilia SR 50 DiTech Factory R Honda CBF 600 S 2008- Yamaha Vmax 2009- Suzuki GSR 600 Yamaha YZF-R125 Suzuki GSX-R1000 K9 Yamaha XV535 Virago Suzuki GSX 1300 R Hayabusa 2008- Kawasaki Ninja 250 R Honda CBF500 Suzuki DR-Z 400 SM 2005 Honda CBR1000RR Fire Blade 2009 Yamaha XT1200Z Super Ténéré Kawasaki ER-6n Kawasaki Z750 2008 Honda VFR 800 2003- KTM 1190 RC8 R 2009 Kawasaki ZX-10R Suzuki GSX-R600 2006-2007 BMW R 1200 GS 2010 Honda VTX 1800 Triumph Tiger 1050 BMW S 1000 RR 2010 Moto Guzzi V7 Classic 2008 Honda CBF125 2009 Honda Hornet 600 Yamaha XJ6 Diversion 2009 Suzuki Intruder C 1800 R Kawasaki ER-6n 2009 Suzuki GSX-R 600 K8 MV Agusta F4 Derbi Senda DRD Pro SM / Enduro Honda CBR600RR 2005-2006 Yamaha SR125 1997- Yamaha XJ6 2009 Suzuki B-King Honda VTR250 2009 Kawasaki KLR650 / R Suzuki GSR750
És ezt olvasta már?Bezár