hirdetés
2008-11-06 , Írta: Andreas Bildl, Képek: Jörg Künstle
Bookmark and Share

hirdetés

A legerősebb és legdrágább kéthengeres sportmotor ugyanúgy a Ducatitól származik, mint az ugyanilyen négyhengeres. A két tűzpiros telivér nyergében a két koncepció különbsége teljesen a háttérbe szorul, náluk az exkluzivitás varázsa és a versenyláz uralkodik.Megérkezett a Desmosedici. Még nem is szedtük ki a furgonból, de már az egész szerkesztőség körülállja, mindenki csak arra vár, hogy láthassa, és főleg hallhassa. Persze, hogy a nyitott kipufogóval és a versenychippel. A kis önindító – fele akkora, mint a kéthengeres Ducatiknál – röviden ciripel, majd mindenkinek feláll a szőr a hátán. Borzongatón üvölt a négyhengeres a két kis kéményből az ülésidom tetején. Ebbe a nyers, haragos tombolásba csatlakozik a fogaskeréksorok őrlése, melyek a négy vezérműtengelyt meghajtják. Micsoda hang! Egy orkán, melynek nyomáshullámai a levegőt, a falakat és a testünket egyaránt megremegtetik. Minden egyes gázfröccsnél harapós üvöltéssel ugrik a magasba a fordulatszám, hogy utána azonnal megint visszaessen. Érzett lendtömeg: minimális.


Alig kevésbé impozáns a 1098 R hangkörítése. Vidáman mennydörgő V-kettesének basszusa sortűzzel masszírozza a hasfalat. A színtiszta őrület! Az éles, fémes dobolás, valamint az airboxból előtörő, agresszív kalapálás a R specialitása.
Mérlegelés: teletankoltan szinte szenzációs 192 kilót mutat a kijelző a 1098 R-nél. Jöhet a Desmosedici. Karbon, ameddig a szem csak lát, az önhordó fartól egészen az idomtartókig. Kovácsolt magnézium kerekek szériában, a homoköntvény motorblokk fedelei szintén magnéziumból – mégis 196 kiló, általános meglepődés.

De őszintén: eddig még ritkán csomagolták a kilókat ennyire csábítóan és elkápráztatóan. Mindegy, hogy valakinek tetszik a MotoGP replika formatervezése vagy nem, az olyan részleteknél, mint a visszahajló fékkar távállíthatósága, a végtelenül hosszú és masszív lengővilla, a fejre állított hátsó rugóstag, a gáznyomásos villa, a hűtő két oldalán elvezetett, hermetikusan lezárt karbon légbeömlők, vagy az óriáskígyóként csavarodó könyökcsövek: egyszerűen el kell gyengülni látványuktól. Aki nem, az körülnézhet a koreai robogók között.De most már elég. Ha még a 1098 R összes finomságát is végignézzük, akkor még holnap is itt állunk, inkább menjünk velük. Kint, az igazi életben. Átszerelve a halk kipufogókat és az Euro 3-as chipeket mindkét motornak forgalmi engedélye van, a vadászterületük meg a kanyargós országutak. Meg természetesen a versenypálya. Az üléspozíciója mindkettőnek tipikusan Ducati. A Desmosedici tankja valamivel hosszabb, a lábtartók kissé hátrébb vannak, de különben azonos az ergonómiájuk. De itt már vége is a közösségeknek.

Végtelenül tekeregnek az Odenwald útjai a dombok és erdők körül, tökéletes környezet, hogy rávilágítsunk a két Ducati foga fehérjére. Már az első pár kanyar után felvetődik a kérdés: a Desmosedicit véletlenül pilótástul mértük? A 1098 R a legkezesebb Ducati superbike, ami valaha létezett, és minden más, mint nehézkes. De a MotoGP replika olyan lazán veszi a hajtűkanyarokat, mintha egy teljesen más súlycsoportban versenyezne. Pillekönnyen, szinte súlytalanul röppen egyik dőlésszögből a másikba, a legravaszabb kanyarkombinációkat is kibogozza, és lazán veszi még a hátul beszűkülő kanyarokat is. A tulajdonképpen kezes 1098 R-nél itt mégis lényegesen több erőkifejtésre van szükség.

Ducati 1098 R

Jó,az R egy fokkal laposabb villaszögével és hat milliméterrel hosszabb utánfutásával inkább stabilitásra lett hangolva, de ez önmagában még nem elegendő magyarázat. Ezért érdemes az idomok alá nézni. Hamar felfedezzük, hogy a V4-es egy sokkal kompaktabb erőkocka, mint a hosszú L-twin, ezen kívül előbbre és magasabban lett beépítve, közelebb a motor tömegközpontjához. Így azonos tengelytáv mellett hosszabb a lengővilla – és érezhetően több súly kerül az első kerékre. Ezen kívül a Desmosedici kompakt kipufogórendszere is már a hátsótengely magasságában véget ér, miközben a 1098-as hangtompítói jóval messzebbre hátra nyúlnak. Ez rossz a tömegtehetetlenség és evvel a fordulékonyság szempontjából.

Ducati Desmosedici RR

Mégis több mint elegendő alkalom adódik az országúton, hogy a 1098 R is kijátsza erényeit. Ha a kanyarkimenetnél megfeszítheti izmait, akkor megmutatja, kivel van az erő. Szinte robbanásszerűen harap a nagy kéthengeres a legalacsonyabb fordulatszámtól, zabolátlan, elemi erővel feszíti 134 Nm maximális forgatónyomatékát az aszfaltnak. A MotoGP replika evvel nem tud szolgálni. De azért a Desmosedici a látszólag szerényebb nyomatékgörbéje ellenére eszeveszetten tol. Lazán, robbanékonyan követi a V4-es a gázparancsokat, és ha nem is olyan nyomatékosan, de mégis lazán elindul a legalacsonyabb fordulatról fölfelé.

8000-nél begyújtja a GP replika az utánégetőt, és 10 000-től olyan vehemenciával sül ki az ereje, hogy a tényleg nem gyenge 1098 R csak tisztelettel emelheti kalapját. Ez azt az ellenmondásos helyzetet eredményezi, hogy a látszólag kihegyezett Desmosedici a gyakorlatban jobban használható teljesítmény leadással rendelkezik. Ledöntve a középső tartományban pont elég a teljesítménye, majd ahogy állítjuk fel a kanyar végén, jöhet a teljes töltet.

De még meglepőbb, hogy milyen jól nevelt a V4-es. A gázvétel nagyon lágy és finom, a kuplunghoz szükséges kézi erő meg 20%-al kevesebb, mint a superbike-nál. Emellett még finomabban dolgozik a csúszókuplung, mint az R-nél, és még a váltó is egy hajszállal finomabban jár. De főleg sokkal kulturáltabban jár a V4-es, és ez 4000 fordulat alatt is igaz. Ez megkönnyíti a lakott területek áthajtását, és a valós életben a felső sebességfokozatok használatának is értelmet ad. Csak 7000 körül érezhető némi finom csiklandozás, amit még rezgésnek sem nevezhetünk. A fékek ugyanolyan brutálisak, mint a 1098 R-nél. Viszont mindkét Ducati féke nem úgy harap az első megérintésnél, mint egy megvadult cápa, hanem finoman adagolhatóan, lineárisan emelkedő erővel lassítanak.A kezesebb Desmosedici összességében is csiszoltabbnak, kifinomultabbnak összeszedettebbnek érezni, sokkal inkább alárendeli magát pilótájának. Semmi nem zavarja annak figyelmét az ideális ívválasztásra. A 1098 R vele szemben darabosabb, nyersebb és durvább, és egyben fárasztóbb is. Sokkal inkább követeli pilótája határozottságát.
A kanyarok nyújtottabbak lesznek, a 1098 R előhúzza ütőkártyáját: végtelen stabilitását a gyors íveken. Igaz, hogy a 1098-as sorozat viszonylag lágy villából és kemény hátsó rugóstagból álló nem túl szerencsés kombináció nála is elmarad a 996 és 999 sorozat tökéletes egyensúlyától, de a stabilitás, a visszajelzés és az ívtartás terén mégis referencia.
Ennek ellenére a Desmosedici még itt is rátesz egy lapáttal. A gáznyomásos első villa egy álom. Finoman reagál, határozottan csillapít, nagyon finom. A hátsó rugóstag alig kevésbé feszes, mint az R Öhlins TTX csillapítóegysége, mégis sokkal kegyelmesebb a meghosszabbított hátgerinchez. Ezért a Desmosedici egyensúlya tökéletes. A szokatlan 16 colos, 200-as gumi (lásd keretes) szintén kitűnően harmonizál az első, konvencionális, 120/70 – 17-es mérettel, nem billeg, nem állítja fel a motort az aszfaltfoltozásokon. Első osztályú!

A stressz csak akkor veszi kezdetét, amikor megérkezünk a nagyvárosi csúcsforgalomba. Stop-and-go üzemmódban a 1098 R ülés alatti kipufogója szó szerint megpárolja a pilótát. De még ennél is rosszabb a Desmosedicin a helyzet, mert itt a hatalmas hőkisugárzástól ropogósra sülnek a vezető combjai. Itt csak az segít, ha hamar elérjük az autópályát és ismét lehűt a menetszél.Meg sem állunk a versenypályáig. A Hockenheimringen a 1098 R még egyszer a legjobb oldaláról mutatkozik: hatalmas a Power-Twin tolóereje, mennyeiek a fékei és bombabiztos a stabil futóműve. De minél fokozottabb a tempó, annál jobban előjön itt is a MotoGP replika extraklasszisa. Még könnyedébben, pontosabban, és főleg a 14 000-ig pörgő, 70 fokos elékeléssel ellátott V4-ese összetéveszthetetlen robbanékonyságával rója köreit. És ritkán szerencsés pilótájának tényleg ad egy ízelítőt a versenypályák királyainak, a MotoGP motoroknak varázslatos képességeiből.

MOTORREVÜ végső következtetés

Ducati Desmosedici RR
Tökéletesen átadja pilótájának az igazi MotoGP rakéta összes vonzerejét és képességét. Emellett még egészen alkalmas a hétköznapokra is. Amilyen drága, annyira magával ragadó.
Műszaki adatlap >>

Ducati 1098 R
Minden idők legerősebb széria kéthengerese igazi műszaki csemege. Majdnem hogy kár az utcára. A versenypályán tudja csak igazán kijátszani képességeit.
Műszaki adatlap >>2009-12-01 10:30:24

Hej, de szeretnék én olyan nagyon tapasztalt motoros lenni, akinek néhány plussz centi kipufogóról már a tömegtehetetlenség szó jut eszébe. . . . . .

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie! BEJELENTKEZÉS >

hirdetés
Ducati Desmosedici RR

Ducati Desmosedici RR

údaje

Hengerűrtartalom: 989 cm3

Max. teljesítmény: 200 LE (147,1 KW) 13800/min-nál

Max. forgatónyomaték: 116 Nm 10500/min-nál

Fék elöl: 330 mm-es úszóágyazású dupla tárcsafék, 4 dugattyús Brembo féknyereg

Fék hátul: 240 mm-es úszóágyazású tárcsafék, 2 dugattyús féknyereg

Gumi elöl: 120

Gumi hátul: 200

Tengelytáv: 1430 mm

Végsebeség: 300 km/h

Ducati
Ducati 1098 Racing

Ducati 1098 Racing

údaje

Hengerűrtartalom: 1099 cm3

Max. teljesítmény: 180 LE (132,4 KW) 10000/min-nál

Max. forgatónyomaték: 125 Nm 7750/min-nál

Fék elöl: 330 mm-es úszóágyazású dupla tárcsafék, radiális, 4 dugattyús Brembo féknyereg

Fék hátul: 245 mm-es tárcsafék, 2 dugattyús féknyereg

Gumi elöl: 125/70 ZR 17

Gumi hátul: 195/55 ZR 17

Tengelytáv: 1430 mm

Végsebeség: 299 km/h

Ducati
Kiadja a Media City Magyarország Kft. | 1053 Budapest, Kecskeméti u. 5. | Tel: 225-2390
MediaCity Magyarország Kft.
CHIP Online / Családi Lap / Digitális Fotó / Műszaki Magazin / IPM


Legnépszerűbb motorok: Honda CBR 125 R Aprilia RS 50 Yamaha YZF-R1 2009 Aprilia RS 125 Yamaha XT 660 Z Ténéré Suzuki DL650 V-Strom Aprilia SR 50 LC - 1997 Honda XL700V Transalp Honda CB600F Hornet 2005- Suzuki SV650 2003- Aprilia SR 50 DiTech Factory R Yamaha TDM850 1996- Honda CBF 600 S 2008- Yamaha Vmax 2009- Suzuki GSR 600 Yamaha YZF-R125 Suzuki GSX-R1000 K9 Yamaha XV535 Virago Suzuki GSX 1300 R Hayabusa 2008- Kawasaki Ninja 250 R Honda CBF500 Suzuki DR-Z 400 SM 2005 Honda CBR1000RR Fire Blade 2009 Yamaha XT1200Z Super Ténéré Kawasaki ER-6n Kawasaki Z750 2008 Honda VFR 800 2003- KTM 1190 RC8 R 2009 Kawasaki ZX-10R Suzuki GSX-R600 2006-2007 BMW R 1200 GS 2010 Honda VTX 1800 Triumph Tiger 1050 BMW S 1000 RR 2010 Moto Guzzi V7 Classic 2008 Honda CBF125 2009 Honda Hornet 600 Yamaha XJ6 Diversion 2009 Suzuki Intruder C 1800 R Kawasaki ER-6n 2009 Suzuki GSX-R 600 K8 MV Agusta F4 Derbi Senda DRD Pro SM / Enduro Honda CBR600RR 2005-2006 Yamaha SR125 1997- Yamaha XJ6 2009 Suzuki B-King Honda VTR250 2009 Kawasaki KLR650 / R Suzuki GSR750
És ezt olvasta már?Bezár