hirdetés
0000-00-00 , Írta: Motorrevü
Bookmark and Share

hirdetés

Borzongás

Aprilia SL 750 Shiver


Shiver - borzongás.
Goromba név egy az első pillantásra egyáltalán nem goromba motornak. Sportos naked bike 90 fokos kéthengeres V-motorral, 750 cm3 lökettérfogattal és 95 lóerővel, valamint kiváló fékekkel ellátott, sokat ígérő futóművel. Mitől kellene hát tartanunk? Vagy talán az új Aprilia fogja megborzongatni a konkurenciát? A rejtély megoldása az Aprilia történetében rejlik. Amikor közel egy évtizede elkészült az olaszok ezres V2-es erőforrása, elkészítettek hozzá néhány designtanulmányt. A minimalista Blue Marlin mellett ott volt még a Shiver és a Mana. A két utóbbi tanulmány nevét az Aprilia átvette két idei modelljéhez - még ha a gépeknek nincs is semmi közük az egykori koncepciótanulmányokhoz. A Shiver viszont megkapta a Piaggio-csoport új fejlesztésű erőforrását, és ennek pillangószelepeit drive by wire rendszer vezéreli - így a Shiver az első naked bike, amely ezt a technológiát az utcára viszi. Így a gázmarkolat nem közvetlenül a pillangószelepeket, hanem egy potmétert működtet, a pillangószelep állását a központi számítógép és egy léptetőmotor szabályozza. A futóműnél az MXV/SXV-sorozatban már jól bevált vázkoncepciót alkalmazták, amely a lengővillacsapágy körül alumíniumöntvény darabokból áll, a kormánynyakhoz vezető térhálós acél csőrész pedig ehhez lett csavarozva.

Aprilia SL 750 Shiver


Optikailag a Shiver első látásra olyan, mint a Yamaha FZ6 és a Suzuki SV 650 keveréke, megspékelve némi Apriliás rafinériával. De amint ráülünk, érzésre olyan, mint egy kicsinyített Tuono, és egyáltalán nem tűnik kezdő motornak. A széles, kónuszos kormány éppúgy áll kézhez, mint az Aprilia nemes streetfighterénél, csak a lábtartók vannak kicsit alacsonyabban. Az új V2-es kissé szabálytalan üresjárattal kel életre, az ülés alá helyezett, háromszög alakú kipufogókból azonnal rekedt, agresszív hörgés tör elő. A kuplung könnyen jár, az egyes is szinte magától becsusszan, de rögtön elindulás után szokatlan érzés támad: a Shiver egyszerűen másképp reagál a gázparancsokra, mint ahogy azt megszoktuk. Üresben, vagy húzott kuplung mellett a fordulatszám hirtelen gázadásra a vártnál lassabban nő, a motor gyorsításkor mégis erőteljesen húz, menet közben pedig finoman és lágy terhelésváltásokkal lehet adagolni.

Aprilia SL 750 ShiverValójában, amíg lágy stílusban megyünk vele, minden olyan, mint amit megszoktunk, de ha hirtelen ráhúzzuk vagy elvesszük a gázt, akkor az elektronika valami teljesen mást csinál, mint a gázt markoló kezünk. A parancsok kissé késlekedve és kisimítva mennek át gyorsításba, illetve lassításba. "Ezzel a rendszerrel sokkal több lehetőségünk van arra, hogy a teljesítménykarakterisztikát a célnak megfelelően alakítsuk, mint a mechanikus pillangószelep-vezérléssel, hiszen az adott menet közbeni állapothoz nemcsak az optimális befecskendezési mennyiséget és a gyújtás időpontját, hanem a levegő mennyiségét is hozzá tudjuk igazítani. A jobb vezethetőség mellett így a motor élettartamát is megnöveljük.“ - mondja Andrea Ricci, a Shiver drive by wire rendszerének projektvezetője. Ennyit az elméletről. A gyakorlatban a tapasztalt motorosnak az egész zavaró, de ha csak egy kicsit is a kezdők fejével gondolkodunk, akik még nem várnak a gázmarkolat legkisebb elfordításától egy pontosan adott reakciót, akkor egyértelmű lesz a drive by wire célja: az elektronikus szabályozás minden hirtelen gázmarkolat-elfordítást és az erőforrásnak káros pillangószelep-állást kiszűr, és így kisimítja a menetdinamikát. Rövid idő után a tapasztalt pilóták is megszokják. Amikor ezt a rendszert elkezdték az autókban alkalmazni, a profik szintén kifogásolták, és teszik részben még ma is, a kevésbé tapasztalt pilóták ezreinek viszont igazából fel sem tűnik, vagy éppen örülnek annak, hogy hirtelen sokkal ritkábban rángat a járművük, mint azelőtt.


Aprilia SL 750 ShiverAprilia SL 750 Shiver

A háromszög alakú kipufogóvégek és a háromszög alakú alumíniumöntvény lengővillához kapcsolódó a Sachs rugóstag

Aprilia SL 750 ShiverEnnek megfelelően a V2-es erőforrás karaktere jól illik az országúti suhanáshoz. Semmi rángatás, semmi durva terhelésváltás, és a leszabályzóba sem szalad be olyan hirtelen. Az antihopping kuplungot is meg lehetett spórolni, hiszen az elektronika visszaváltásnál az alapjárati fordulatszám kismértékű megnövelésével akadályozza meg a hátsó kerék pattogását. Ha nem erőszakkal váltunk vissza, ez kiválóan működik is. Az új V2-es az első és második sebességfokozatban már alapjárattól finoman veszi a gázparancsokat, a felső fokozatokban pedig 3000-estól húz nyomatékosan és egyenletesen. 8000 fölött kissé alábbhagy a pörgőssége, 9500-nál pedig lágyan leszabályoz az elektronika. A legjobb mégis a hangja: rekedt, semmilyen másik 90 fokos V-motorral össze nem hasonlítható hangon szól a markáns formájú, ülés alatt elhelyezett kipufogókból. Különösen gázelvételkor hörög úgy, mint a régi olasz kéthengeres versenygépek. Így a Shiverről hamar kiderül, hogy nem sok köze van a középkategóriás japán motorokhoz. Rugózó elemeinek hangolása sportosan feszes, a széles kormányt viszonylag alacsonyra szerelték, így olyan kompakt streetfighter-tartást eredményez, amelyből a pilóta bármikor támadásra kész. A vázgeometria viszont nem túlzottan kezes: bár a Shiver könnyedén ráfordul az ívre, de az igazán szűk fordulókat nem szereti, ilyenkor a nyomatékosam kell tartani a kormányvéget. Talán jobb lett volna egy 5.50-es hátsó felni a 6.00-ás helyett. Gyors fordulókban és váltott kanyarokban viszont elemében van a Shiver, kiválóan fekszik az úton és transzparens visszajelzést ad, a széles kormánnyal pedig könnyen irányítható. Gyorsan kiderül, hogy ki és hol agyalta ki ezt az egészet: Fabrizio Pellizon tesztpilóta, jó néhány Alpok-Adria-verseny hőse is velünk tart a Passo San Boldo bonyolult kanyarkombinációin át. Egyszer szupermotós stílusban keresztben érkezik a kanyarhoz, máskor a lehető legkésőbb, már bőven a kanyarban fékez. Látszik, hogy ez a futómű az ő szüleménye.

A cikk folytatódik, kérjük lapozz!
 
1 | 2 | 3
Kezdem élvezni a Shivert Észak-Olaszország csodálatos alpesi tájain. Erős és jól adagolható, radiális Brembo első féke a nem túlzottan harapós hátsó támogatásával bármilyen félelmetes lejtőt barátságosabbá varázsol, és még két személlyel sem jön zavarba. Ezenkívül a Sachs rugóstag is jól viseli az utas jelenlétét. Egyáltalán: a csillapításnak gyors tempónál is sok a tartaléka, és a motor hátsó része is csak a mély felfagyásokon továbbít durva ütéseket a pilótának. Ami a felszereltséget és a kidolgozás minőségét illeti, ezen a téren az Aprilia évek óta kiemelkedőt alkot. Reméljük, hogy ez a hagyomány a Shivernél is folytatódik. Az első próbaúton még nullszériás példányokat kaptunk, ezeknél egy-két kipufogóvégen még látszott a kézi megmunkálás nyoma. Az én motoromon pedig a drive by wire rendszer mondta fel a szolgálatot. A sorozatgyártás megkezdéséig mindezt ki akarják még javítani. Akkor a Shiver valóban gazdagítja a középosztályt. Az Aprilia már többször előremerészkedett, hogy utat mutasson másoknak - a Shiver pedig igazán izgalmas motor.

Jövőbetekintés

Aprilia SL 750 Shiver Az Apriliánál nemcsak az új Shivert próbálhattuk ki, de be is pillanthattunk a gyár fejlesztőmunkájába, és amit a mérőpadokon és a prototípusműhelyben láttunk, az érdekeset sejtet az Aprilia közeli jövőjéről.A fejlesztési osztályon jelenleg minden a négyhengeres körül forog. A V4-est láttuk a fékpadon, a tartós terhelést mérő műszerek között, különféle, RSV-alkatrészekkel álcázott prototípusokban, a design-osztályon pedig elegáns alkatrészeket találtunk. Párhuzamosan a versenyváltozat fejlesztésén is dolgoznak, hiszen az Aprilia ezzel a motorral ismét be szeretne szállni a Superbike-világbajnokságba. Alatto Capella, a motorfejlesztő részleg vezetője jelenleg büszkén 200 lóerős legnagyobb teljesítményt ad meg a versenyváltozat váltókimenetén, és ez a blokk állítólag a bütykök profilján kívül nem sokban különbözik az utcai változattól.

Aprilia SL 750 Shiver


Miguel-Angel Galuzzi, a Ducati Monster és a Cagiva Raptor szülőatyja, nyolc hónapja pedig az Aprilia designrészlegének vezetője egy filmben megmutatta a V4-es részmegoldásait; az új superbike minden bizonnyal az utóbbi idők egyik legizgalmasabb sportgépe lesz. Emellett a Shiver új 750-es V2-ese is olyan alap, amelyből egy egész modellcsalád nőhet ki. Galuzzi és emberei éppen a Shiver agyagmodelljén dolgoztak, amelyet a Yamaha Fazer stílusában a vázra szerelt félidommal látnak el, mellette pedig ott láttunk a 750-es hypermoto változatát designmodellként és üzemképes prototípuskéntó is. "A kombinált váz előnye, hogy mindössze a felső csövek kicserélésével könnyen megváltoztathatjuk a vázgeometriát. A drive by wire-rendszer pedig lehetővé teszi, hogy az egyes motorkerékpárokhoz teljesen eltérő teljesítménykarakterisztikát hozzunk ki ugyanabból az erőforrásból.“A drive by wire a V4-es esetében is nélkülözhetetlen. "Egy ilyen erős motort csak ezzel a rendszerrel tehetünk igazán felhasználóbaráttá és üzembiztossá. Nagyon sok energiát fektettünk ebbe a rendszerbe, hiszen ez jelenti a jövőnket.“

Aprilia SL 750 Shiver

A prototípusok közt még egy nagyon érdekes modellt találtunk: egy SXV 550-et, laposabb felső vázrésszel, csutkakormánnyal, valamint az RS 125 idomaival és tankjával. "Ez a kísérleti osztályunk saját kezdeményezésére, munkaidőn kívül született. Nem tervezzük a sorozatgyártását.“ Ahhoz képest viszont nagyon dicsérték, hogy gyors és milyen jól motorozható. Noaléban érdekes dolgok történnek mostanság!

A cikk folytatódik, kérjük lapozz!
1 | 2 | 3


Aprilia SL 750 Shiver - Műszaki adatok

Motor

Vízhűtésű, négyütemű, kéthengeres V-motor, hengerszög 90 fok. Hengerenként két, lánc és fogaskerék hajtású, felül fekvő vezérműtengely és négy, emelőtőkével vezérelt szelep. Nedves karteres olajozás, elektronikus benzinbefecskendezés, 45 mm torokátmérővel, motormenedzsment, kettős hatású katalizátor, generátor 450 W, akkumulátor 12V/10Ah, önindító.

Furat x löket 92 x 56,4 mm
Lökettérfogat 750 cm3
Sűrítési viszony 11,0:1
Névleges teljesítmény 95 LE (70 kW) 9000/min-nál
Max. forgatónyomaték 82 Nm (8,4 kpm) 7000/min-nál

Erőátvitel

Primerhajtás fogaskerekekkel, hidraulikus működtetésű, többtárcsás, olajfürdős tengelykapcsoló, hatsebességes váltó, szekunder hajtás O-gyűrűs lánccal

Futómű

Térhálós acélcső/alumíniumöntvény hídváz. Elöl fordított teleszkópvilla 43 mm belsőcső átmérővel, hátul alumíniumöntvény lengővilla, központi rugóstag. Elöl 320 mm-es dupla tárcsafék radiálisan rögzített, négydugattyús féknyergekkel, hátul 245 mm-es tárcsafék egydugattyús féknyereggel. Alumínium öntvény kerekek.

Rugóút elöl/hátul 120/130 mm
Kerékméret elöl/hátul 3.50 x 17 / 6.00 x 17
Gumiméret elöl/hátul 120/70 ZR 17 / 180/55 ZR 17

Méret és tömeg

Tengelytáv 1440 mm
Villaszög 64,3 fok
Utánfutás 109 mm
Ülésmagasság 810 mm
Száraz tömeg (gyári adat) 189 kg

Tank 15 l

 

 Ár: 2 199 900 Ft (Mille Motor)

 

1 | 2 | 3A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie! BEJELENTKEZÉS >

hirdetés

Aprilia SL750 Shiver

údaje

Hengerűrtartalom: 749,9 cm3

Max. teljesítmény: 95 LE (69 KW) 9000 /min-nál

Max. forgatónyomaték: 80,9 Nm 7000 /min-nál

Fék elöl: 320 mm-es dupla tárcsafék, radiális, 4 dugattyús Brembo féknyereg

Fék hátul: 245 mm-es tárcsafék, 2 dugattyús féknyereg

Gumi elöl: 120/70 ZR 17

Gumi hátul: 180/55 ZR 17

Tengelytáv: 1449 mm

Hossz: 2066 mm

Végsebeség: 220 km/h

Aprilia
Kiadja a Media City Magyarország Kft. | 1053 Budapest, Kecskeméti u. 5. | Tel: 225-2390
MediaCity Magyarország Kft.
CHIP Online / Családi Lap / Digitális Fotó / Műszaki Magazin / IPM


Legnépszerűbb motorok: Honda CBR 125 R Aprilia RS 50 Yamaha YZF-R1 2009 Aprilia RS 125 Yamaha XT 660 Z Ténéré Suzuki DL650 V-Strom Aprilia SR 50 LC - 1997 Honda XL700V Transalp Honda CB600F Hornet 2005- Suzuki SV650 2003- Yamaha TDM850 1996- Aprilia SR 50 DiTech Factory R Honda CBF 600 S 2008- Yamaha Vmax 2009- Suzuki GSR 600 Yamaha YZF-R125 Suzuki GSX-R1000 K9 Yamaha XV535 Virago Suzuki GSX 1300 R Hayabusa 2008- Kawasaki Ninja 250 R Honda CBF500 Suzuki DR-Z 400 SM 2005 Honda CBR1000RR Fire Blade 2009 Yamaha XT1200Z Super Ténéré Kawasaki ER-6n Kawasaki Z750 2008 Honda VFR 800 2003- KTM 1190 RC8 R 2009 Kawasaki ZX-10R Suzuki GSX-R600 2006-2007 BMW R 1200 GS 2010 Honda VTX 1800 Triumph Tiger 1050 BMW S 1000 RR 2010 Moto Guzzi V7 Classic 2008 Honda CBF125 2009 Honda Hornet 600 Yamaha XJ6 Diversion 2009 Suzuki Intruder C 1800 R Kawasaki ER-6n 2009 Suzuki GSX-R 600 K8 MV Agusta F4 Derbi Senda DRD Pro SM / Enduro Honda CBR600RR 2005-2006 Yamaha SR125 1997- Yamaha XJ6 2009 Suzuki B-King Honda VTR250 2009 Kawasaki KLR650 / R Suzuki GSR750
És ezt olvasta már?Bezár