hirdetés
0000-00-00 , Írta: Motorrevü
Bookmark and Share

hirdetés

Hiteles másolatok
 

Kawasaki VN800


A custom motoroknál a stílus elsődleges kérdés. Ezért a krómlovagok legalább két dolgot elvárnak álmaik cirkálójától. Az egyik, hogy az íves tankon lehetőleg egy ismert amerikai gyártó felirata díszelegjen, a másik, hogy a motor legyen nyomatékos, jellegzetesen dübörgő V2-es. Az alapkövetelmények közül a Kawasaki VN 800-as csupán az utóbbit teljesíti, a másikra viszont erősen törekszik, bírálói szerint arcátlan Harley-Davidson-másolat.

De mit tehettek a Kawasakinál, ha világosan látszott, hogy a chopper divatirányzatok egytől egyig Amerikában gyökereznek? A motor külsőleg a Harley Softail család ázsiai megfelelője, és a műszaki tartalom rafinált kialakításával tették mégis japánossá a csepptankos típust.

Kawasaki VN800

Lowrider: VN 800 Vulcan

A VN 800 Vulcan - amúgy a VN rövidítés is Vulcant jelent, de ezt a nevet a gyártó később már csak az Államokban használta - 1995-ös premierje meglepetést hozott, hiszen a nyolcszázas modell sok tekintetben visszalépésnek tűnhet hétötvenes elődjéhez képest. Az ötvenöt fokos hengerszögű blokk lökettérfogata ugyan meghaladta a korábbiakat, de a V2-es fejlődéstörténete nem merül ki a nagyobb furat alkalmazásában, itt egy gyökeresen átalakított hajtóműről van szó. A 750-es előd két vezérműtengelyes volt, négy szelepen keresztül cserélődtek benne a gázok, és még hidraulikus szelepállítási mechanizmusa is volt. Mégsem kellett túl sok cruiseresnek. A legfőbb probléma talán az lehetett, hogy pörgős volt, és alacsony fordulaton nem volt képes kiegyensúlyozottan vinni a barokkosan nagyra szabott kétkerekűt.

Az új modell lendtömegét a korábbi kétszeresére emelték, hengerenként egy vezérműtengelyt alkalmaztak, a korábbi kettő helyett egy állandó nyomású karburátor táplálta az égést, és ha már hozzányúltak, a blokk küllemét mély hűtőbordákkal dobták fel, szigorúan a látvány kedvéért. A nyolcszázas VN termikus egyensúlyát mégis a menetszél helyett vízhűtésre bízták, a radiátort pedig ügyesen elrejtették a bölcsőváz csövei között. A nyolcszázas nem csak szebb, de kellően nyomatékos lett, így akár ötödik sebességi fokozatban is lehet vele pöfögni egy városi szakaszon, de ötvenhárom lóerős teljesítménye elegendő a százhúsz kilométeres sebesség gyors eléréséhez, és ekkor csupán öt liter körül fogyaszt. Annál gyorsabban úgyis ritkán száguld egy vérbeli cruiseres. Szerencsére, mert a VN nem is szereti a nagyobb tempót, ott erőlködik. A V2-es járását továbbra is kiegyensúlyozó tengely simítja, amely megúszta a fordított fejlesztést.     

Kawasaki VN800

 
Látványos megoldás: a vázcsövek közé rejtett hűtő, bordák a vízhűtésű hengeren

Mivel az első változat sikeres lett, a Kawasaki nem várt sokáig, és egy évvel később bemutatta a VN 800 B jelölésű Classic modellt. A tizenhat colos, széles első kerékkel, hozzá illő villával és sárvédővel, valamint az alapmodelltől eltérő fényszóróval gyártott gép egyszerre robbant be a VN 15 Classiccal. A nagytestvérhez megtévesztésig hasonló kis VN mégis más célcsoportnak szól, hiszen hatvan kilóval könnyebb. A csekélyebb presztízsért és teljesítményért jobb kezelhetőséget kap tulajdonosa.

Kawasaki VN800

Cruiser: VN 800 Classic

 
A japánok az évtized végére ráéreztek a középkategóriás cruiserek filozófiájára, az A és B jelű modelleket (a Vulcant és a Classicot) párhuzamosan gyártották, és 1999-ben még tovább merészkedtek, amikor bemutatták a VN 800 C-t, vagyis a Driftert. Talán nem meglepő, hogy az újdonság műszakilag szinte teljesen azonos a két testvérmodellel, csak a stílusa emeli ki a többi közül, hiszen azt igen merész kezek formálták. A gyár ekkor már egyáltalán nem titkolta, hogy az inspirációt ezúttal is Amerikából szerezte, mégpedig a negyvenes évek Indian-jeitől.

Kawasaki VN800

 
Retro: VN 800 Drifter

Így a VN 800 C Drifter-t akár különlegesnek is nevezhetjük, hiszen nagyon ritkán lehet ekkora sárvédőket, ilyen míves és hatalmas nyerget, illetve széles fekete kormányt vagy éppen halfark végű kipufogót látni egy mai szériamotoron. 2001-ben a Drifter korábban feketére fújt kormánya, első futóműve és a blokk addig matt ezüst fedelei krómozottak lettek, evvel sokkal látványosabbra változtatva az összképet. Az első évjárat nem igazán szépre sikerült duplaülését egyszemélyesre cserélték, már csak opcionális tartozékként kínáltak helyet az utasnak. Ezután igazzá vált az állítás, hogy egy cruiseren elsősorban a vezető érezheti magát az országút királyának. A VN 800 C ezután nem sokat változott. Keresett modell a vájt fülűek körében, ezért a jó állapotú példányok sokáig maradnak első tulajdonosuknál, és drágábban cserélnek gazdát.

      Kawasaki VN800      Kawasaki VN800

Széles sárvédő, szoknyás sárvédő: a Classic és a Drifter jellemzői


Aki tehát kedvet kapott használt Kawasaki VN 800-asokhoz, annak gondos keresésre kell felkészülnie, mivel a három változat közös jellemzője, hogy Magyarországon elég ritkán lehet velük találkozni. A hazai Kawasaki-képviselet az ezredforduló után alakult, ezért a korábbi évjáratok biztosan magánimport útján érkeztek az országba. A "kis" VN leginkább Németországban volt népszerű, amiről az ottani választék bősége is tanúskodik. Viszont ott az ötvenhárom lóerős változat helyett főleg a lényegesen visszafojtott verzió fogyott, amiben úgy az egyébként is sztoikus V2-es mindössze harminchárom lóerőt teljesít. A fojtás a karburátorban található, a teljes belső rész cseréje után szabadul fel a Kawa ereje. Az átalakító készlet itthon körülbelül harmincháromezer forintba kerül, amit érdemes belekalkulálni a költségekbe. Evvel ellentétben a kanadai példányok kereken hatvan lóerőt produkálnak, szintén a porlasztó eltérése miatt. A szervizek tapasztalata szerint ez negatívan hathat a blokk élettartamára, mivel a fordulatszámcsúcs hétezer-ötszáz teljes gáznál.

A szériaállapotban hagyott VN 800-asok mentesek a komolyabb típushibáktól. A gyár három visszahívási akciót is indított. A korai évjáratok még ejtő tankosak voltak, később benzinpumpával egészítették ki a rendszert. Ezután a 2003/2004-es modellév egyes darabjainak szivárgott a karburátora, amit a vákuumszelep tömítetlensége okozott, a javító készletet valószínűleg minden ma futó példány megkapta. A Vulcan sorozat ’99-es példányain olykor az is előfordult, hogy a kiegyensúlyozó tengely rögzítése fellazult. A szervizek ennek a beavatkozásnak a költségeit sem hárították a tulajdonosra, így a hiba teljesen eltűnt. A harmadik rendkívüli szerelést az A és B szériába tartozó 800-asok egy részének légszűrőházán hajtották végre. Ki kellett cserélni az illesztésnél található tömítést, hogy a motor biztosan ne szívja be az út porát.

     Kawasaki VN800     Kawasaki VN800

A szépség ára: sokkal jobban mutat a Drifter szóló ülés, de létezik két személyes isA csupán apró pontatlanságok ellenére a VN 800-asok vásárlásakor át kell nézni a szokásos nagyobb dolgokat is, a motor működésétől kezdve, a váz, a futómű és a burkolati elemek épségéig. De viszonylag fiatal modellről van szó, és a kategóriára nem jellemző a magas futásteljesítmény. Érdemes olyan példányt választani, amelyet tulajdonosa meghagyott eredeti állapotában. Ezzel nem csak egy kiszámíthatóbb motorhoz juthatunk, de egyben számtalan lehetőséghez is, hogy magunk tegyük egyedivé az ősi hagyományokból merítkező típust a hozzá kínált kiegészítőkkel.

Olvasói tapasztalatok

Fekete Lajos, Budapest
Kawasaki VN 800

"2005 tavaszán megvásároltam (mint Kovács úr) életem második -komoly- motorját egy Kawasaki VN 800-ast. Az előzményekről csak annyit, hogy előtte egy 400-as Suzuki chopperem volt, de kinőttem egy szezon alatt.

Igazából nem is Kawában gondolkoztam, csak éppen betévedtem egy szalonba, ahol túlzottan is jó szakemberek dolgoztak, így a gyors üléspróba után már fénymásolták is az igazolványokat a hitelhez. Az eredeti elképzelés mindössze annyi volt, hogy a chopper-cruiser vonalon keresgélek. Március közepén vettem át a motort és már abban a szezonban sikerült belerakni tízezer kilométert. Mivel Budapest mellett egy ún. agglomerációs településen élek, ezért a napi munkába járáshoz ideális a gép, még ha picit nagynak is tűnik hozzá. A kicsivel több, mint ötven lóerő és a chopperhez képest pörgős blokk elég erős ahhoz, hogy akár autóúton vagy autópályán is megfelelő sebességgel tudjunk haladni, és ne zavarjuk a forgalmat. Vízhűtéses, amitől kicsit féltem, de nem volt vele semmi gond, sőt viszonylag halkan is jár, gondolom ez a "vizesekre" jellemző. A kétszázötven kiló körüli súlya pedig megfelelővé teszi a városi használatra is, ha esetleg az autók között akarnánk elsurranni, persze némi megszokás után. Ideális motor, többcélú használatra.

Szerviztapasztalataim szinte alig vannak, hiszen csak két kötelező átvizsgáláson vagyok túl, amelyeken semmiféle probléma nem merült fel. Az otthoni ápolása kimerül a lánc, szokásos fújkálásában, ezen kívül csak a mosás és tankolás embert próbáló feladatait kell elvégezni.

Mivel, csak munkába járni luxusnak tűnne egy ekkora motort tartani, rákaptunk a nagy nyári túrázásokra is. A kereskedőtől kaptam a motorhoz a gyári plexit és két nyeregtáskát, valamint háttámlát, amihez még gyártattam egy leginkább grillrácsra emlékeztető fél négyzetméteres csomagtartót. Így felszerelve, akár többnapos túrákat is tehetünk, hiszen az összes kempingcuccot fel tudom pókozni a motorra. Többször megjártuk nyáron Erdélyt és soha semmi probléma nem volt. Ami az utas kényelmét illeti: széles, kényelmes a hátsó ülés és a háttámla is pont megfelelő, már-már túl kényelmes, előfordult ugyanis, hogy egy unalmasabb szakaszon barátnőm majdnem elaludt hátul. A gyári szélvédő elég védelmet nyújt a szél és a szemerkélő eső ellen is. Az üléspozíció kényelmes, a kezelő szervek elérhető közelségben vannak, semmi után nem kell tornászni vagy kotorászni. Üzemanyagszint-jelző sajnos nincs, ezért szemmel kell tartani a napi számlálót.
 Ami kicsit zavaró, hogy utassal, terhelés alatt hajlamos a központi rugó felütni, ezzel nem tudok mit kezdeni, mert ha egyedül megyek, akkor pont jó a beállítás, piszkálni meg nem szeretném, annyira nem zavaró.

Összegezve: 14.000 kilométer után nem volt okom megbánni, hogy ezt a típust választottam. Utassal, csomagokkal kényelmesen 120-130-as tempóban lehet haladni és kb. ilyen sebességig kényelmes is, ennél gyorsabban már csak a komfortérzet csökkenésével tudunk haladni, a szélvédő elég nagy zajt és huzatot csinál.

Fogyasztása vegyes használat mellett mintegy 5 liter/100 kilométer. Ez kb. kétszáz kilométerre elegendő, a tartalék mintegy 30-40 kilométerre elég."

Előnyei:
- kiegyensúlyozott járás
- hosszú élettartam
- könnyű vezethetőség
 
Hátrányai:
- az utasnak nem túl kényelmes
- tetemes méretek
- itthon ritkaA hozzászóláshoz be kell jelentkeznie! BEJELENTKEZÉS >

hirdetés
Kawasaki VN 800 Classic

Kawasaki VN 800 Classic

údaje

Hengerűrtartalom: 805 cm3

Max. teljesítmény: 60 LE (44 KW) 5000/min-nál

Max. forgatónyomaték: 64 Nm 3300/min-nál

Fék elöl: 300 mm-es tárcsafék, 2 dugattyús féknyereg

Fék hátul: 180 mm-es dobfék, dugattyús

Gumi elöl: 130/90 H 16

Gumi hátul: 140/90 H 16

Tengelytáv: 1600 mm

Végsebeség: 170 km/h

Kawasaki
Kiadja a Media City Magyarország Kft. | 1053 Budapest, Kecskeméti u. 5. | Tel: 225-2390
MediaCity Magyarország Kft.
CHIP Online / Családi Lap / Digitális Fotó / Műszaki Magazin / IPM


Legnépszerűbb motorok: Honda CBR 125 R Aprilia RS 50 Yamaha YZF-R1 2009 Aprilia RS 125 Yamaha XT 660 Z Ténéré Suzuki DL650 V-Strom Aprilia SR 50 LC - 1997 Honda XL700V Transalp Honda CB600F Hornet 2005- Suzuki SV650 2003- Aprilia SR 50 DiTech Factory R Yamaha TDM850 1996- Honda CBF 600 S 2008- Yamaha Vmax 2009- Suzuki GSR 600 Yamaha YZF-R125 Suzuki GSX-R1000 K9 Yamaha XV535 Virago Suzuki GSX 1300 R Hayabusa 2008- Kawasaki Ninja 250 R Honda CBF500 Suzuki DR-Z 400 SM 2005 Honda CBR1000RR Fire Blade 2009 Yamaha XT1200Z Super Ténéré Kawasaki ER-6n Kawasaki Z750 2008 Honda VFR 800 2003- KTM 1190 RC8 R 2009 Kawasaki ZX-10R Suzuki GSX-R600 2006-2007 BMW R 1200 GS 2010 Honda VTX 1800 Triumph Tiger 1050 BMW S 1000 RR 2010 Moto Guzzi V7 Classic 2008 Honda CBF125 2009 Honda Hornet 600 Yamaha XJ6 Diversion 2009 Suzuki Intruder C 1800 R Kawasaki ER-6n 2009 Suzuki GSX-R 600 K8 MV Agusta F4 Derbi Senda DRD Pro SM / Enduro Honda CBR600RR 2005-2006 Yamaha SR125 1997- Yamaha XJ6 2009 Suzuki B-King Honda VTR250 2009 Kawasaki KLR650 / R Suzuki GSR750
És ezt olvasta már?Bezár