hirdetés
2010-02-08 , Írta: Rosivall Ágoston, Képek: BMW
Bookmark and Share

hirdetés

A tervezésnél egyértelműen a versenypályán való bizonyítás volt a cél. Minden választható extrájával ez a szériában legjobban felszerelt sportmotor a piacon. Hihetetlenül hangzott, hogy egy utcai gépet a dőlésszögtől függően működő kipörgésgátlóval és váltóelektronikával láttak el. Már nagyon vártam, hogy kipróbáljam.

Portimaóban tartották az új BMW S 1000 RR hivatalos bemutató tesztjét. Csodálatos pálya, az egyik legélvezetesebb és legbiztonságosabb, amelyen valaha jártam. Jobb helyszínt nem is találhattak volna. A tesztnap reggelén zuhogott az eső. Mindig izgalmas dolog egy új motorra felülni, és először kimenni vele, de ha ezt száraz gumikkal tesszük és minden csuromvizes, akkor különösen az.

Motorok BMW S 1000 RR

Ilyen körülmények között a feladat csak az lehetett, hogy miután összeismerkedtem kicsit a motorral, finoman elkezdjem kipróbálni a kipörgésgátlót és az ABS-t. Az előbbi tesztelését sokkal hamarabb a határára mertem feszíteni, mint az utóbbiét. Mindent elkövettem, hogy működésbe hozzam. Ezt úgy kezdtem, hogy rámentem a vizes kerékvetőre, ami meglepően tapadt, ezért nem történt semmi. De nem adtam fel. Ilyenkor az ember bizalma az új szerkezet felé még nullával egyenlő, ezért úgy próbáltam a tapadás határát keresni, mintha a motoron nem is lett volna semmilyen elektronika. Ha a hátsó kerék kicsit jobban csúszott a kelleténél, azonnal elvettem a gázból. Ahogy egyre jobban erőltettem a dolgot, meg voltam döbbenve, hogy a kezdőknek csúszós, koszos, vizes utcára szánt programmal miket lehet művelni, anélkül, hogy letiltana. Aztán eljött a pillanat, amikor rá kellett jöjjek, valami nincs rendben. Amikor megálltunk, Jürgen Fuchs kérdésére elmondtam, hogy szerintem nem működik a kipörgésgátló. Mire megnyugtatott, biztosan működik, csak olyan finoman, hogy nem is vettem észre. Félreértette a dolgot, úgyhogy elmagyaráztam, hogy keresztbe állt motorral jöttem ki mindenhonnan, és semmi nem történt. Még mindig nem hitt nekem, és elmagyarázta, kisebb megcsúszások bizonyos esetekben előfordulhatnak. Mivel az én esetemben nem kis megcsúszásokról volt szó, és egyszer sem tiltott le a motor, biztos voltam benne, hogy igazam van. Ki is derült, egyszerűen ki volt kapcsolva. Meg az ABS is. Még jó, hogy azzal nem nagyon próbálkoztam.

Motorok BMW S 1000 RR
A műszerfal jól áttekinthető, és mindennel ellátták, amire egy versenyzőnek szüksége lehet

Második alkalommal már minden működött. Azt vettem észre, hogy így esőgumi nélkül gyorsabb voltam, ha nem hagyatkoztam a kipörgésgátlóra. Ugyan megvédett volna attól, hogy elessek, de annyira nem volt tapadás, hogy a lendületbe jött hátsó kereket már nem tudta időben megállítani, ezért végül olyan szinten le kellett tiltania, mintha majdnem teljesen elvettem volna a gázt, és így rengeteg időt veszítettem. Ezenkívül néhány alkalommal előfordult az is, hogy úgy megcsúszott, hogy muszáj volt tényleg teljesen elcsavarnom a gázt. Jürgen elmondta, ez azért történhetett, mert a dőlésszög-érzékelő a motor függőlegeshez viszonyított helyzetét méri, nem a pályához viszonyítottat. Ezért amikor egy-egy helyen az út erősen dől kifelé, az elektronika nagyobb csúszást enged meg a kelleténél, mert azt hiszi, hogy a motor sokkal jobban fel van állítva, mint amennyire valójában. Miután kitapasztaltam, hol vannak azok a helyek, ahol figyelni kell, nem volt gond. Voltak kanyarok, ahol onnantól kezdve, hogy gyorsítani kezdtem, teli gázt húztam, viszont voltak olyanok is, ahol vissza kellett kapcsolni magam félautomatáról teljesen manuális üzemmódba.

Motorok BMW S 1000 RR
Találó kép, a medencénél. Az áramvonalas S 1000 RR nem csak úgy néz ki, mint egy nagy cápa, de a pályán is úgy viselkedik. Gyors, agresszív és elképesztően gyors irányváltásokra képes

Furcsa érzés volt ez az egész: mintha szimulátoroznék. Néhány kör után úgy éreztem, hogy semmire sem kell figyelnem, pedig ez nem volt igaz, ezért tudatosítanom kellett magamban, mi az, amiért én felelek, és mi az, amit elvégez a motor helyettem.

 Motorok BMW S 1000 RR XAUS SEM ÉRTI

Egyik alkalommal, amikor bementem a boxba, szinte senki nem volt ott, aztán láttam, hogy Ruben Xaus körülbelül 5 centiről elmélyülten nézegeti a kiállított motorblokk belsejét, néha bele-belenyúl, minden kis lukba belenéz, és mindent, amit lehet, megpróbál benne megmozdítani, mint egy óvodás. Nem bírtam ki, nevetve megkérdeztem, hogy mit csinál, nem látta még ezt a blokkot soha. Mire közölte, hogy ezt még nem, csak a sajátját, és éppen keresi a 200 lovat, de nem találja. Na, ez is legalább olyan elmebeteg, mint én, gondoltam, de szerintem nem is lehet másképp gyorsan menni. Próbálta utána megmagyarázni, arra gondolt, hihetetlen, hogy egy ilyen kis blokk, hogy lehet ilyen erős, de már késő volt, mert elröhögtem magam, úgyhogy ő is nevetett.

Az első két alkalommal a választható négy program közül a vizes utcára szánt „rain” üzemmódban mentem. Ebben a motor csak 150 lóerőt teljesít, sokkal lágyabban reagál a gázadásokra, és a kipörgésgátló is elég hamar beavatkozik. Már ha be van kapcsolva. A második, a száraz utcára való „Sport” fokozatban már mind a 193 lóerő a rendelkezésünkre áll, és a kipörgésgátló is nagyobb sebességkülönbséget enged meg az első és a hátsó kerék között. Ezt használtam, amikor kimentem harmadszor a még mindig nedves, pocsolyákkal teli pályára. Érezni lehetett, hogy utcára szánták, mert a kanyarokból kifelé még akkor is tiltott, amikor már rég nem kellett volna, és bután közbeavatkozott, ha a motor felemelte az elejét, ami miatt mindig teljesen elveszítettem a lendületemet. Most már keményebben kipróbáltam az ABS-t is. Meglepően jól működött. Azzal játszottam, hogy tudatosan túlkésőn fékeztem, aztán megpróbáltam bármi áron elfordulni. Néha sikerült, néha nem. De az aszfaltozott bukóterek miatt ezt nyugodtan meg lehetett tenni. Hihetetlen sokáig be lehetett vinni a kemény féket a kanyarokba, de azért komoly dőlésszögön inkább nem bíztam az elektronikára magam.

Motorok BMW S 1000 RR
A kategóriájában egyedülálló komplex elektromos vezérlő rendszer száz százalékig a BMW fejlesztése

A harmadik, már versenypályára – de még elvileg utcán is használható gumikhoz – való programot nem próbáltam ki, mert az utolsó két alkalommal a versenygumikhoz szánt „slick” módban mentem. Na, ez már igazi élvezet volt! Ebben a fokozatban a motor úgy reagált a gázra, ahogy kell, nem tiltotta le az egykerekezést, és húsz foknál kisebb dőlésszög esetében a kipörgésgátló is teljesen kikapcsolt. Ezenkívül az elektronika végre hagyta, hogy a motor hátulja a levegőbe kerüljön, ami által nem hosszabbodtak a féktávok fölöslegesen, mint eddig.

Egyébként az ABS a pályára való programokkal csak elöl működik, hogy a pilóta a kanyarokba befelé csúsztathassa a motor hátulját. Érdekesség, hogy ha húzom az első féket, akkor minden esetben minimálisan a hátsó fék is dolgozik.

Motorok BMW S 1000 RR
Tipikus kép Portimaóból – a kanyarok nagy része beláthatatlan, ez és a hatalmas szintkülönbségek nagyon élvezetessé teszik a motorozást

Annyira el voltam foglalva a számomra is új dolgokkal, hogy fel sem tűnt a lényeg, hogy egy hihetetlenül jó motoron ülök. Ez azért történhetett, mert nem voltak problémák, és azonnal teljesen otthon éreztem magam rajta. Csak utólag gondoltam végig, hogy milyen jól működtek a dolgok. Tökéletes volt az üléspozíció, a geometria, a kezelhetőség. Jók voltak a visszajelzések, ami komoly tervezői munka eredménye. Mindig tudtam, hol a határ. Jó volt a futómű. Hihetetlenül jók voltak a fékek és a csúszó kuplung. A motor erejéről nem is beszélve, amit a fent felsorolt dolgok és az elektronikus segítségek miatt maximálisan ki lehetett használni. A váltó olyan finoman működött, hogy ilyet még nem is tapasztaltam, és az extraként választható gyorsváltó is meglepően jó volt. Összesen egy dolog nem tetszett. A hátsó fékpedál túl mélyen és bent van, ezért nem tudtam precízen kezelni. Persze biztos, ezt is meg lehet szokni, ha meg nem, a kiegészítők között szerepel a versenylábtartó és -fékkar.

 
Motorok BMW S 1000 RR Ha még jobbat szeretnénk

Az extra felszerelések elképesztően széles kínálatát fejlesztette ki új motorjához a BMW. A verseny-ABS és a kipörgésgátló mellett HP váltóaszisztens teszi jobbá a motor kezelhetőségét. A súlycsökkentésben és a megjelenésben szénszálas alkatrészek – tankborítás, láncvédő, első és hátsó sárvédő, motorspoiler és utasülés-borítás – valamint LED-es irányjelzők és Akrapovic®-sportkipufogódob ad pluszt a motorhoz, míg az ergonómiát három féle (színezett és magasított) plexi, felhajló HP kuplung és fékkar, valamint HP lábtartó fokozza, míg a versenypályára készülők HP köridő számlálót is rendelhetnek az S 1000 RR-hez.

Nem mértünk köridőket, de Jürgen Fuchs azt mondta, hogy valamelyik nap kipróbálta, és 1:50-et tudott menni, ami elég komoly teljesítmény utcai gumikkal, utcai motorral. Összesen hat másodperccel gyengébb idő, mint Troy Corser és Ruben Xaus versenyben teljesített legjobb ideje a Superbike-vb-n.

Összegzés:

Az új S 1000 RR elképesztően jó, és hatalmas lépés előre a motorépítésben. Mint versenyző, nem vagyok híve a sok elektronikának, de az utcán a biztonságot szolgálják, ezért nagyon hasznosak. Ezt mutatja az is, hogy egy hét alatt 166 újságíró tesztelte a motort, és senki sem esett el. Pedig én aztán mindent kipróbáltam, hogy megtaláljam a gyenge pontjait. A versenysport kedvelőinek a megnyugtatására azért el kell, hogy mondjam, ez nem jelenti azt, hogy ezzel a motorral mindent lehet, és bárki úgy fog menni, mint Valentino Rossi. Ha egy rossz pilóta az ideális ívről lesodródva kanyar közepén nyél gázt húz, semmi sem fog történni, ugyanolyan lassú lesz, mint azelőtt, mert az elektronika egyfolytában le fog tiltani, míg egy jó versenyző alatt az ideális íven repülni fog. Ezenkívül egészen biztos vagyok benne, hogy ha csak egy kicsivel is, de még mindig gyorsabb lettem volna, ha mindent kikapcsolok.

Hihetetlen erő, amelyet maximálisan ki is lehet használni
Versenykörülmények között is tökéletes fékek
Kiegészítőként megrendelhető verseny ABS és kipörgésgátló
Legjobb súly-lóerő arány a kategóriájában

A fékpedál nehezen érhető el
Címkék:  bmw , s 1000 , rr , teszt , 2010


2010-05-05 22:52:11

Tényleg szuper az olvasottak alapján. Nagyon jó hogy ennyire fejlődik a technika a motoroknál is! Végre nem csak a max. teljesítmény meg a kinézet dominál, hanem egy picikét már a felszereltség is, ami a superbikeoknál volt nem gyakori idáig. Kíváncsi leszek hogy a japánok mivel válaszolnak! Az ilyen csaták mindig új és elég jó motorokat szülnek nem?

2010-03-05 18:46:03

Ahogy elnéztem az első verseny ez a hadüzenet nem sikerült

2010-02-16 16:36:23

Nem vitás....egy minőségi sportmotorról van szó tele technikai csemegével. A Japánoknál az utóbbi időben minőségi romlás tapasztalható, ami az (üzletpolitikára) lehetne visszavezetni. A Japánok költség csökkentés jegyében készítik a motorjaikat, a fejlesztési tesztelési költségeken spórolnak, ami jelentkezik is a széria motorjain (tele vannak meglepetésekkel). A beszállítók olyan rendszerekkel állnak elő és olyan rendszereket kínálnak "fillérekért", ami eleve nincs kitesztelve normálisan.

2010-02-14 12:55:06

Bátrak azok így is :-)

2010-02-13 20:40:27

Inkább csak ijesztgetés az...Inkább magát bátorítaná a fricc.

2010-02-13 17:00:40

aha kamikáze meg miegymás

2010-02-13 13:52:00

Na majd mikor a japánok üzennek hadat! :-) Látványosan szokták..:-)

2010-02-11 20:55:18

Egész jó ez az asszimetrikusság.

2010-02-08 19:34:32

Nem lehet, biztos.

2010-02-08 17:27:12

közúton lehet még egy 600-as i

2010-02-08 14:57:56

Inkább egy R1, bár nekem, mint mezei felhasználónak úgyis mindegy lenne, mindkettő kimotorozhatatlan számomra.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie! BEJELENTKEZÉS >

hirdetés

BMW S 1000 RR

údaje

Hengerűrtartalom: 999 cm3

Max. teljesítmény: 193 LE (142 KW) 13000/min-nál

Max. forgatónyomaték: 112 Nm 9750/min-nál

Fék elöl: 320 mm-es úszóágyazású dupla tárcsafék, radiális, 4 dugattyús Brembo féknyereg

Fék hátul: 220 mm-es tárcsafék, úszóágyazású, 1 dugattyús Brembo féknyereg

Gumi elöl: 120/70 ZR 17

Gumi hátul: 190/55 ZR 17

Tengelytáv: 1432 mm

Hossz: 2056 mm

Végsebeség: 299 km/h

BMW
Kiadja a Media City Magyarország Kft. | 1053 Budapest, Kecskeméti u. 5. | Tel: 225-2390
MediaCity Magyarország Kft.
CHIP Online / Családi Lap / Digitális Fotó / Műszaki Magazin / IPM


Legnépszerűbb motorok: Honda CBR 125 R Aprilia RS 50 Yamaha YZF-R1 2009 Aprilia RS 125 Yamaha XT 660 Z Ténéré Suzuki DL650 V-Strom Aprilia SR 50 LC - 1997 Honda XL700V Transalp Honda CB600F Hornet 2005- Suzuki SV650 2003- Yamaha TDM850 1996- Aprilia SR 50 DiTech Factory R Honda CBF 600 S 2008- Yamaha Vmax 2009- Suzuki GSR 600 Yamaha YZF-R125 Suzuki GSX-R1000 K9 Yamaha XV535 Virago Suzuki GSX 1300 R Hayabusa 2008- Kawasaki Ninja 250 R Honda CBF500 Suzuki DR-Z 400 SM 2005 Honda CBR1000RR Fire Blade 2009 Yamaha XT1200Z Super Ténéré Kawasaki ER-6n Kawasaki Z750 2008 Honda VFR 800 2003- KTM 1190 RC8 R 2009 Kawasaki ZX-10R Suzuki GSX-R600 2006-2007 BMW R 1200 GS 2010 Honda VTX 1800 Triumph Tiger 1050 BMW S 1000 RR 2010 Moto Guzzi V7 Classic 2008 Honda CBF125 2009 Honda Hornet 600 Yamaha XJ6 Diversion 2009 Suzuki Intruder C 1800 R Kawasaki ER-6n 2009 Suzuki GSX-R 600 K8 MV Agusta F4 Derbi Senda DRD Pro SM / Enduro Honda CBR600RR 2005-2006 Yamaha SR125 1997- Yamaha XJ6 2009 Suzuki B-King Honda VTR250 2009 Kawasaki KLR650 / R Suzuki GSR750
És ezt olvasta már?Bezár