hirdetés
2009-09-11 , Írta: Mező János, Képek: Milagro
Bookmark and Share

hirdetés

Hogy szükségünk van-e az állandó fejlesztésekre, az bizony fogas kérdés. Mint ahogy az is, hogy pár változtatásért le kell-e cserélnünk egyébként jól bevált gépeinket. Egy biztos: motorjaink évről évre többet tudnak.

Az már biztos, hogy a Piaggio-csoport nagymotoros részlege nem tétlenkedik az utóbbi időben. Míg a többi gyártó sorban törölte a már beharangozott modelleket – amelyeket megtartott, azok egy részének meg nem rendeztek sajtóbemutatót –, addig a noaleiek nemrég az RSV4-et, most pedig a Mana GT-t és a Shiver GT-t, a mandellóiak pedig az NTX-et, vagyis a Moto Guzzi Stelvio tökéletesített változatát mutatták be. Igaz, egyikük sem vadonatúj modell. A Shiver GT és a Mana GT logikus folytatásai a már meglévő modelleknek, a Stelvio pedig – bár még ott a tojáshéj a fenekén – nem létező ráncainak felvarrásán esett át.

Aprilia Mana
A Mana GT tulajdonképpen nem más, mint a naked Mana továbbgondolt verziója. Csekély módosításokkal egy tökéletesen egyedi műszaki megoldásokkal rendelkező, technikailag kuriózum túragépet hoztak létre. A motorikus alapok ugyanazok maradtak, a Gilera 850 cm³-es, V2-es erőforrását gyakorlatilag változtatás nélkül hozták át a GT-be, természetesen a nagy érdekességgel, a CVT váltóval együtt. Bár annak idején sok szó esett már róla, rövid emlékeztetőként: a Mana váltója háromféleképpen hozható működésbe: automata üzemmódban úgy működik, akár egy robogó, csak a gázt kell húznunk, más teendőnk nem akad, figyelmünket maradéktalanul az útnak és a tájnak – ha már GT – szentelhetjük. Ha mi magunk akarunk beleavatkozni a sebességváltás menetébe, akkor erre két mód kínálkozik: a bal kormánymarkolatra szerelt – hüvelyk- és mutatóujjal kapcsolható – gombokkal, illetve a megszokott helyen, a bal lábnál található váltópedállal. A szekvenciális váltó használata esetében hét sebességi fokozat közül választhatunk. Az automata mód meglepően jól működik, alig érezni a robogóknál megszokott „nyúlást” az indulásnál, nagyon hamar meg lehet szokni a kényelmét. Hogy a szekvenciális váltót kézzel vagy lábbal hozzuk-e működésbe, annak nincsen jelentősége, és nagyon értelme sincs kétféle megoldást kínálni. Csak drágítja és bonyolítja a dolgot.

Motorok Aprilia Mana GT 2009
Aprilia Mana GT

Mindezek mellett három különböző jellegű gyújtásgörbe is a rendelkezésünkre áll, amellyel a mindenkori igényekhez igazíthatjuk a motor karakterisztikáját: sport, túra, eső karakterek. A motor gázreakcióiban, nyomatékleadásában és teljesítményében érezhető jelentős különbség a három görbe között. Az erőforrás természetesen sport üzemmódban reagál leghatározottabban a gázmarkolat utasításaira, míg túra üzemmódban a gazdaságosabb üzemanyag-fogyasztás a fő szempont. Legmarkánsabban az esős időre ajánlott beállításnál változik meg a motor viselkedése, olyan lágyan jön elő az ereje, hogy akár jégen is motorozhatna vele az ember.

A sajtóanyagban külön kiemelték még a tank helyén található, elektronikusan nyitható tárolórekeszt, amely olyan öblös, hogy egy zárt bukósisakot is képes elnyelni.

Motorok Aprilia Mana GT 2009
Bukósisak a tankban

A szerpentineken és rövid egyenesekben nemigen volt módunk megtapasztalni a szélvédő hatékonyságát, futóművével kapcsolatban azonban voltak negatív észrevételeink. Annak ellenére, hogy impozáns, 43 mm-es belső csővel rendelkező, fordított teleszkópokra támaszkodik a motor eleje, futóműve nem volt meggyőző. A csillapítás túlságosan lágyra hangolt, fékezéskor meglehetősen nagyot bólint és kóvályog, kanyarban pedig nem csak fékezésre, de már gázelvételre is érezni némi felegyenesedési hajlamot. Azzal együtt, hogy a Mana műszaki csemegék sorát hozza – abszolút kényelmes motor, sőt, túramotor –, állítási lehetőségeket nélkülöző első futóműve kétségtelenül a leggyengébb eleme. Ezt kismértékben képes ellensúlyozni azzal, hogy alacsony sebességnél is könnyen manőverezhető és szűk íven meg lehet vele fordulni.

Motorok Aprilia Mana GT 2009
A Mana GT hétfokozatú, szekvenciális váltója kézzel és lábbal is működtethető. Kézzel a bal kormányvégről, lábbal hagyományosan

A Mana GT igazi újdonsága tulajdonképpen kimerül a fejidom és az állítható szélvédő felszerelésében. Ezek valóban hasznos dolgok és nagyban szélesítik a motor használhatósági körét, növelik túraalkalmasságát, bár a GT betűkód még ezekkel együtt is egy kissé túlzásnak tűnik. Jól eltalált üléspozíciója, kényelme mindenképpen erényei közé sorolandó.

Hogy mindazokra a technikai kuriózumokra igazából szükség van-e, amelyeket a Mana felvonultat, az szemlélet kérdése. Leginkább azoknak jön be, akik szeretik a „kütyüket”, a nem megszokott dolgokat, a technikai érdekességeket, és egész jól el lehet játszani a sok állítási lehetőséggel. A konzervatív fazonok valószínűleg úgy gondolják, mint egy korosabb ismerősöm, aki azt szokta mondani, hogy: „a nagy jó dolgotokban már nem tudtok mit kitalálni, fiam”.

Aprilia Shiver
A Shiverről szóló rész bevezetésénél a legegyszerűbb megoldásnak az látszik, ha Ctrl+C és Ctrl+V billentyűzetkombinációkkal kimásolom és beillesztem a Mana első sorait, és kicserélem benne a nevet. Ezt most meg is teszem: a Shiver GT tulajdonképpen nem más, mint a naked Shiver továbbgondolt verziója. Csekély módosításokkal – eddig a másolás – egy, a hétköznapi felhasználásra, sőt még túrázásra is alkalmasabb motort hoztak létre. Tervezésekor a gyár azokra gondolt, akik nem ragaszkodnak mindenáron a nakedekhez, de szeretik azok könnyedségét. Nos, a Shiver megint csak igazán olaszos motor. Küllemét nem érheti kritika, az összeszerelés minősége, az anyagok megválasztása hibátlan, és van benne egy kis kuriózum: 750 cm³-es, V2-es erőforrása egyedülálló a piacon. A Shiver műszaki érdekessége az elektronikusan kontrollált pillangószelep-állítás, más néven a „ride by wire” rendszer, még érthetőbben az elektromos gázkar. Ez a vívmány nem való pesszimista embernek, aki már előre látja, amint egy elektromos zűrzavar következtében, teljes gázzal lerohan az útról egy hajtűkanyarban. Bár hajlamos vagyok pesszimizmusra, ezúttal megkíméltem magam a fölös aggodalomtól, egyszerűen eszembe sem jutott az elektromos gáz, mégpedig azért nem, mert semmi nem volt, ami eszembe juttassa. A második generációs drive by wire rendszer tökéletesen működött, mintha csak hagyományos gázmarkolatot tekergettem volna.

Motorok Aprilia Shiver 750 GT 2009
Aprilia Shiver GT

Ami a Shiver küllemét illeti: bár pár eleme ismerős innen-onnan, nagyon harmonikusan illeszkednek egymáshoz. A naked verzióhoz képest az egyetlen újdonság a Miguel Galuzzi cége által tervezett, szélcsatornában kikísérletezett fejidom, melynek belsejében két tárolórekeszt alakítottak ki. Egyik kulccsal zárható. Üléspozíciója sportosabb, mint a Manáé, annál hegyesebb térdszöget és előrébb dőlő testhelyzetet kívánva meg vezetőjétől. A tank oldalsó élkialakítása jól megvédi a lábat a menetszéltől, de még az eső egy részétől is, az ülés-tank átmenet egészen karcsú, ettől nagyon kényelmes, és biztonságosan leér róla a lába még a kisebb termetű motorosnak is. Egy klasszissal könnyebbnek, kezesebbnek tűnik, mint a Mana.

Motorok Aprilia Shiver 750 GT 2009
A Shiver GT térhálós, acélcső váza nagy szilárdságot biztosít

A Shiver futóműve – bár a teleszkópok semmiféle állítási lehetőséget nem kívánnak – tökéletesen megfelelt úgy, ahogy volt, érezhetően feszesebbre hangolt, ezzel is jelzi, hogy sportosabb, fiatalosabb rétegeket céloz meg, mint a kényelmet, nyugalmat szerető emberekre koncentráló Mana. A Shiveren élet van! Dinamikus, könnyű, hancúrozó motor, bár 95 lóerejének egy részét a 2000 méteres magasság elszipkázta. A Shiver egyetlen gyengéje – ha már hibát kell keresnünk benne – a viszonylag szűk kormányelfordítási tartomány, de ez sem túrázás, hanem a városi bujkálás és parkolás közben zavaró.

Motorok Aprilia Shiver 750 GT 2009
Az oldalra szerelt rugóstag már-már kötelező és helyet is spórol. Az alumínium lengővilla önállóan is szemet gyönyörködtető darab

Ha már van a cégnél ilyen, akkor a Shivert is ellátták a három, kormányról kapcsolható gyújtástérképpel, melyek elnevezései hasonlóak a Manáéhoz: sport, túra és esős körülmények közé való. A sport és túra üzemmódban egyaránt rendelkezésre áll a maximális teljesítmény, míg a 25%-kal visszafogottabb nyomatéknak köszönhetően a Shiver kezelhetőbb csúszós utakon. Ez a harmadik mapping különül el a legérezhetőbben a többitől, szinte olyan érzése van vele az embernek, mintha csúszna a kuplung.

Motorok Aprilia Shiver 750 GT 2009

A Shiver GT sem nagy újdonság, a fejlesztés kimerült a fejidom felszerelésében, de csakúgy, mint a Mana esetében, ezzel nagyban nőtt felhasználhatósága. Igazi negatívumot nem sikerült felfedeznünk benne.

A Moto Guzzi Stelvio NTX-szel hamarosan külön cikkben foglalkozunk.

Címkék:  aprilia , mana , shiver , gt , 2009


2010-01-28 21:35:56

Húúú, a Manát kipróbálnám, hátha jó lenne a lányomnak. Nem egy komplikált a kezelése, viszont a megjelenése egész komoly.

2009-12-01 22:03:19

Tényleg nem nagy újdonság, de jól esik a kis változás, mert elég unalmassá válna az élet, ha állandó volna és változatlan.

2009-09-13 15:32:01

Hm. Lehet, hogy nem világrengető újdonságok, de ha minden évre, minden "szezonra" mindig vadiúj koncepcióval jelentkezne minden motorgyár, akkor nem lenne nekik üzlet. Mert ne felejtsük el, hogy biztosan nagyon elkötelezettek a motorgyártás terén, de tulajdonképpen egy gazdasági vállalkozásról beszélünk.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie! BEJELENTKEZÉS >

hirdetés
Aprilia Shiver 750 GT 2009

Aprilia Shiver 750 GT

údaje

Hengerűrtartalom: 749.9 cm3

Max. teljesítmény: 95 LE (70 KW) 9000/min-nál

Max. forgatónyomaték: 81 Nm 7000/min-nál

Fék elöl: 320 mm-es dupla tárcsafék, radiális, 4 dugattyús féknyereg

Fék hátul: 245 mm-es tárcsafék, 1 dugattyús féknyereg

Gumi elöl: 120/70 ZR 17

Gumi hátul: 180/55 ZR 17

Tengelytáv: 1 440 mm

Hossz: 2 265 mm

Végsebeség: 217 km/h

Aprilia
Aprilia Mana GT 2009

Aprilia Mana GT

údaje

Hengerűrtartalom: 839,3 cm3

Max. teljesítmény: 76,1 LE (56 KW) 8000/min-nál

Max. forgatónyomaték: 73 Nm 5000/min-nál

Fék elöl: 320 mm-es úszóágyazású dupla tárcsafék, radiális, 4 dugattyús féknyereg

Fék hátul: 260 mm-es tárcsafék, 2 dugattyús féknyereg

Gumi elöl: 120/70 ZR 17

Gumi hátul: 180/55 ZR 17

Tengelytáv: 1463 mm

Végsebeség: 217 km/h

Aprilia
Kiadja a Media City Magyarország Kft. | 1053 Budapest, Kecskeméti u. 5. | Tel: 225-2390
MediaCity Magyarország Kft.
CHIP Online / Családi Lap / Digitális Fotó / Műszaki Magazin / IPM


Legnépszerűbb motorok: Honda CBR 125 R Aprilia RS 50 Yamaha YZF-R1 2009 Aprilia RS 125 Yamaha XT 660 Z Ténéré Suzuki DL650 V-Strom Aprilia SR 50 LC - 1997 Honda XL700V Transalp Honda CB600F Hornet 2005- Suzuki SV650 2003- Aprilia SR 50 DiTech Factory R Yamaha TDM850 1996- Honda CBF 600 S 2008- Yamaha Vmax 2009- Suzuki GSR 600 Yamaha YZF-R125 Suzuki GSX-R1000 K9 Yamaha XV535 Virago Suzuki GSX 1300 R Hayabusa 2008- Kawasaki Ninja 250 R Honda CBF500 Suzuki DR-Z 400 SM 2005 Honda CBR1000RR Fire Blade 2009 Yamaha XT1200Z Super Ténéré Kawasaki ER-6n Kawasaki Z750 2008 Honda VFR 800 2003- KTM 1190 RC8 R 2009 Kawasaki ZX-10R Suzuki GSX-R600 2006-2007 BMW R 1200 GS 2010 Honda VTX 1800 Triumph Tiger 1050 BMW S 1000 RR 2010 Moto Guzzi V7 Classic 2008 Honda CBF125 2009 Honda Hornet 600 Yamaha XJ6 Diversion 2009 Suzuki Intruder C 1800 R Kawasaki ER-6n 2009 Suzuki GSX-R 600 K8 MV Agusta F4 Derbi Senda DRD Pro SM / Enduro Honda CBR600RR 2005-2006 Yamaha SR125 1997- Yamaha XJ6 2009 Suzuki B-King Honda VTR250 2009 Kawasaki KLR650 / R Suzuki GSR750
És ezt olvasta már?Bezár