hirdetés
2008-06-10 14:53:48 , Írta: Motorrevü
Bookmark and Share

Nem enyhül a hazai sportújságírók felháborodása a Talmácsi Gábor média-megjelenéseit koordináló cég eljárása miatt. A konfliktus oka, hogy a sportoló már csak pénzért nyilatkozik, a nyilatkozatait pedig menedzsere írja és ellenőrzi. Stefano Favarro nem először került összetűzésbe a magyar újságírókkal.

hirdetés
Forrás: www.emasa.hu

"Nem enyhül a felháborodás, amelyet Talmácsi Gábor motorversenyző és olasz menedzsere, Stefano Favarro váltott ki, mikor közölték, hogy a sportoló idén már csak pénzért nyilatkozik és nyilatkozatait teljes egészében menedzsere koordinálja. Az Index két hete közzé tette a tarifatáblázatot, amelyben a World Communications Company (WCC) megszabta, melyik médium mennyiért „készíthet” anyagot Talmácsival.

A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) „Talmácsi megközelíthetetlenné vált” címmel közleményben tiltakozott a menedzser lépései ellen. A szervezet képviselői szerint ugyanis „a sajtószabadság és az újságírói munka korlátozása, hogy Magyarország egyik legnépszerűbb sportolóját csak a WCC szólaltathatja meg, csak ez a cég tehet fel neki kérdéseket, s az így elkészült cikkeken - amelyek tulajdonképpen PR-anyagoknak tekinthetők - nem engedélyez változtatást”.

Stefano Favarro a nyilvánossághoz eljuttatott válaszában elismerte ugyan, hogy „van néhány olyan média, mely inkorrektsége miatt lekerült a menedzsment médialistájáról”, de hangsúlyozta, hogy Talmácsi Gábor továbbra is az újságírók rendelkezésére áll, csak idő hiányában nem tud mindenkinek válaszolni, ingyen pedig senkinek sem. „Tizenegy éves volt a Talmácsi Gabi, amikor az első interjúját adta nekem. Ott térdeltem előtte a mikrofonnal. Most pedig közlik, hogy nem beszélhetek vele. Egyszerűen érthetetlen ez az eljárás és valószínűleg páratlan a hazai sportújságírás történetében” – mondta az eMasa kérdésére Földy Attila sportújságíró, aki több mint három évtizede foglalkozik a technikai sportokkal. „Sokat foglalkoztam Talmácsi Gábor pályafutásával, akkor is, amikor még nem volt világbajnok, amikor még nem ment ennyire a szekér. Érthetetlen. Ha egy olasz újságíró odamegy Valentino Rossihoz, az átkarolja a vállát és megkérdezi: mondd haver, mit akarsz tudni? Ilyet még nem is hallottam, a motorsportban ez teljesen szokatlan, hogy 42 ezret kellene fizetnem egy perc hanganyagért” – jelentette ki Földy.

„Az a véleményünk, hogy tűrhetetlen ez az állapot, sőt több ponton valószínűleg a sajtószabadságot is sérti” – mondta Pajor-Gyulai László, az MSÚSZ elnöke. „Ennek következményei lesznek. Egyelőre úgy tudjuk, hogy több médium is különalkut kötött a céggel, így nekik nyilatkozik Talmácsi, de a helyzet így sem normális. Stefano Favarro jelezte, hogy szívesen részt venne a MSÚSZ következő elnökségi ülésén, de erre a leghamarabb csak szeptemberben kerülhet sor. Addig is, egy kicsit mintha hátrébb vettek volna az agarakkal. Mindenki tudja, hogy a sportmédia támogatása nélkül nehéz a profi sportban érvényesülni, úgy látszik kezdenek ők is ráébredni erre” – tette hozzá Pajor-Gyulai László.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a többi, eMasának nyilatkozó újságíró is. „A magyar közönségnek, a magyar médiának nagyon sokat köszönhet Talmácsi Gábor, illene ezt észben tartani” – válaszolta érdeklődésünkre Schulek Csaba, a Telesport főszerkesztője. „Nekünk eurószázezrekbe kerül Talmácsi futamainak közvetítése, furcsa eljárás, hogy a futam után külön fizetnünk kellene azért, hogy Gábort megszólaltassuk. Ezzel a követeléssel a nézőket fosztják meg az élménytől. Jelenleg úgy fest, mintha ők bojkottálnának minket” – tette hozzá Schulek Csaba. „Ez az eljárás példa nélküli Magyarországon, és nagyon elítélendő” – csatlakozott kollégáihoz Buzgó József, a Nemzeti Sport főszerkesztője. „Remélem, hogy hamar észbe kapnak, mert így Talmácsi Gábor fog a legrosszabbul járni” –emelte ki a sportnapilap vezetője. „Végre volt két igazi sztárunk, Talma és Szávay Ágnes, de ha így folytatódik, Gábor elveszíti ezt a lehetőséget” – vélekedik Dénes Tamás, a Vasárnap Reggel hetilap sportszerkesztője.

„Minden további nélkül el tudom képzelni, hogy csökkenni fog Talmácsi iránt az érdeklődés, ami természetesen a szponzorok tekintetében sem mindegy, főleg, hogy ebben az évben azért nem produkál olyan jó eredményeket. Külföldön lehetnek példák arra, hogy egy sportoló pénzért nyilatkozik, de Magyarországon ez egyáltalán nem szerencsés. Nagyon nem az” – mondta az újságíró.

Farkas Károly"

2009-11-29 23:01:05

Ja és ez FELHÁBORÍTÓ! ha már hatalams a felháborodás

2009-11-26 22:37:52

Érdekes ígyutólag olvasni, mikor Talma szénája egész máshogy áll...

2009-04-29 14:07:37

Haha Ez vicces, de sztem jól

2008-12-01 00:48:44

Sziasztok!
Itt új vagyok, de az üzletben nem vagyok kezdő. Jártam már külföldön is, ahol már nem amatőrök vannak.
Itt jelenleg erről mindösszesen heten adjuk közre a véleményünket. Ciki.
Az is ciki, hogy ez a cikk június 10-i, Favaro reagálása és ezzel a helyzet egyértelmű tisztázása előtte született, május22én!(http://www.hirszerzo.hu/audiq7advert.php?tp=http://www.hirszerzo.hu/cikk.miert_haborodtak_fel_a_sportujsagirok_ker_vagy_nem_ker_penzt_talamacsi_-_reszletek.66890.html)
Pedig a világbajnok a téma! Ez a legnagyobb ciki! Utánanéztem, és megtaláltam a megoldást a fenti linken.
Van még több ciki is! Ezen az oldalon, ahol a felháborodásról szóló cikkre ráakadtam,
nincs meg Favaro cikke, egy olyan témában, ahol a felháborodott újságíró a többi újságírót is felhasználja az etikát feszegetve. És mint a legnépszerűbb hírek egyike, ez meg ott van június óta.
És az is ciki, hogy aki erről ilyen nagy nyilvánosság előtt cikket ír, nem tudja a nevét helyesen leírni Stefano Favaro-nak! Következetesen 4 alkalommal írta a felháborodott újságíró rosszul a nevét. Annak az embernek a nevét, aki Talma menedzsereként annyira magyarrá lett, hogy a mi himnuszunk alatt könnyezett!
Ez az ember volt már az újságíróknak mindenféle nevű, csak helyesen írják le nagyon ritkán. Ahogy ti is szóltatok, mindenfélét valóban írtak már róla, sőt olyan blog is van, ahol csak a Talma utána meg Favaro neve révén a bulvárra jutsz, de nincs is ott cikk róluk!
Stafano Favaro-t nagyon tisztelem, mert nemcsak Talma világbajnoki eredménye van: ez már nem üzleti ügy számára. Ennyit üzletből már nem tesz bele senki, mint ahogy őelőtte nem is tett. Így hát neki is hajrá! Hajrá Stefano Favaro! Szeretem ezt az embert!
Egyszer csak azért elmentem a boltjába, hogy elmondjam neki, mennyire örülök annak, amit tesz Talma sikeréért! Sajnos akkor nem tudtam vele személyesen találkozni, meg még eddig sosem, de nem baj. Máskor is vásárolok ott, a legnagyobb jóindulattal és kedvességgel, korrektséggel találkozva mindig! Amilyen a főnök, olyan az egész üzlet, ott látszik! Sajnálom, hogy magyarként égni kell, mások helyett. Miért nem a cikk előtt beszél valaki az érintettel? A sport újságírói nem lehetnek olyanok, mint a bulvárosok. Meg kell szerezniük az információt, ez a dolguk. Én csak azt tudom mondani, hogy elég silány ami hallatszik a valódi hírekből, egyáltalán nem vagyok elégedett a magyar média teljesítményével. Nagyon kilóg a lóláb: ami ingyen van, az ok, de azt úgy is kezelik: olcsó volt, nem kap sok felületet.
Egyébként a megnevezett Földy Attilát még mindig és örökké tisztelni fogom, mert ő is mindent megtesz, amit csak tehet, hogy az autó és motorsport ott legyen a médiában. De ez már egy másik hozzászólás lesz valahol máshol.
Üdvözlettel: Joe GSXR

2008-09-01 08:07:20

Hahaha... Amikor meg az újságot majd megveszi a (sokkal több) vásárló Talma miatt, akkor biztos fizetne az újság járulékot mi? Ja, biztos.

Szerintem nagyon helyesen tesz Favarro, bár az összegekkel nem vagyok tisztában, de most legalább a média is megérzi, hogy mekkora hiéna saját maga, és milyen szar, amikor ugyan azt csinálják vele, mint ő másokkal

2008-06-26 23:13:03

Én még ezt a hírt olvasva sem tudtam meglepődni. Csak azért jó lenne, ha beindulna újra a verkli. Meg hát ugye HAJRÁ!

2008-06-13 14:43:27

Bubus!Ez megnyugtató,hogy ettől még szurkolsz neki.Nagyon jól teszed
]{redenc!Nekem is ez a vélemyényem,hogy kicsit fel van fújva.A többi dologba meg inkább jobb nem is belemenni,mármint ami nálunk folyik.Ez van.
Na de srácok inkább koncentráljunk a bajnokságra és reméljük a legjobbakat,ezzel szerintem Talma is egyetért!Bárhogy is alakul a szezon hátralévő része,akkor is hajrá-hajrá Talmácsi Gábor!De természetesen most már a jó eredmények következnek,mint például az elmúlt két futamon.

2008-06-12 16:44:54

Szerintem kicsit fel van fújva a a dolog... Külföldön rég megszokott dolog, hogy egy sztár pénzért nyilatkozik - tetszik nekünk, vagy sem, aki a legtöbbet kínálja, azé a riport. A másik, hogy ma hazánkban, ha valaki szól két szót, valamelyik (bulvár)lap ír belőle egy két oldalas cikket, tele csúsztatással és hazugsággal. Lassan már senki nem mer szóba állni egy újságíróval idehaza, mert általános vélemény, hogy nem az jelenik meg a cikkben aztán, amit nyilatkozott az alany, vagy az is megjelenik, amit direkt kért, hogy ne legyen benne. Ezek után én megértem a dolgot. Alapjaiban át kellene gondolni, hogy jól működik-e nálunk az újságírói szakma, utána lehet reklamálni...

2008-06-12 16:28:01

Ez biztos, hogy nem Gábor ötlete... max a menedzser találta ki, de akkor is kicsit visszatetsző.

Ettől még szurkolok neki

2008-06-12 16:05:51

Igen,azt azért tényleg fontos odatenni,ha igaz...Ok,biztos nagy része igaz a történetnek,de azért néha szeretik felfújni az ilyesmit.Mindenesetre érdekes ez az egész.Mondjuk szerintem Talmácsi Gabit jelenleg csak a versenyzés érdekli és azt hiszem jól is teszi.Mi meg szurkoljunk neki.A helyzet meg majd csillapodik,reméljük a legjobbakat.Valami megoldást biztos találni fognak.Olyan úgysincs hogy mindenkinek jó legyen,de azért hátha megtalálják a lehető legoptimálisabb megoldást.

2008-06-12 15:09:01

Ez elég nagyképú dolog, ha igaz...

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie! BEJELENTKEZÉS >

hirdetés
_
Kiadja a Media City Magyarország Kft. | 1053 Budapest, Kecskeméti u. 5. | Tel: 225-2390
MediaCity Magyarország Kft.
CHIP Online / Családi Lap / Digitális Fotó / Műszaki Magazin / IPM


Legnépszerűbb motorok: Honda CBR 125 R Aprilia RS 50 Yamaha YZF-R1 2009 Aprilia RS 125 Yamaha XT 660 Z Ténéré Suzuki DL650 V-Strom Aprilia SR 50 LC - 1997 Honda XL700V Transalp Honda CB600F Hornet 2005- Suzuki SV650 2003- Yamaha TDM850 1996- Aprilia SR 50 DiTech Factory R Honda CBF 600 S 2008- Yamaha Vmax 2009- Suzuki GSR 600 Yamaha YZF-R125 Suzuki GSX-R1000 K9 Yamaha XV535 Virago Suzuki GSX 1300 R Hayabusa 2008- Kawasaki Ninja 250 R Honda CBF500 Suzuki DR-Z 400 SM 2005 Honda CBR1000RR Fire Blade 2009 Yamaha XT1200Z Super Ténéré Kawasaki ER-6n Kawasaki Z750 2008 Honda VFR 800 2003- KTM 1190 RC8 R 2009 Kawasaki ZX-10R Suzuki GSX-R600 2006-2007 BMW R 1200 GS 2010 Honda VTX 1800 Triumph Tiger 1050 BMW S 1000 RR 2010 Moto Guzzi V7 Classic 2008 Honda CBF125 2009 Honda Hornet 600 Yamaha XJ6 Diversion 2009 Suzuki Intruder C 1800 R Kawasaki ER-6n 2009 Suzuki GSX-R 600 K8 MV Agusta F4 Derbi Senda DRD Pro SM / Enduro Honda CBR600RR 2005-2006 Yamaha SR125 1997- Yamaha XJ6 2009 Suzuki B-King Honda VTR250 2009 Kawasaki KLR650 / R Suzuki GSR750
És ezt olvasta már?Bezár