Vigyázat, nagyfeszültség!

A BMW autós és motoros részlege talán még soha nem fonódott ilyen szorosan össze, mint az elektromos robogó fejlesztése során. 2011-ben a frankfurti autószalonon mutatták be a Concept E modellt, 2012-ben már a londoni olimpián tesztelték a prototípusokat, a végleges bemutatóra pedig tavaly ősszel került sor. Idén tavasztól már kapható is, igaz, nem mindenhol.


 

 

A fejlesztési szempont egyértelmű volt: a járműhasználat során nulla legyen a károsanyag-kibocsátás. Az igényt az elvárosiasodás támasztotta, a prognózisok szerint az elkövetkező időszakban egyre inkább a nagy városokba költöznek az emberek. Az elektromos járművek piaca tehát folyamatosan fejlődik (lásd 1. keretes), ám a BMW első elektromos robogója esetében még nem az értékesített darabszám a lényeg. Sokkal inkább az, hogy segítségével megmutassák, mire képes jelenlegi technikájuk.

 

 

 

Motorok BMW C evolution

 

 

 

 

A C evolution külsőleg ugyan hasonlít a BMW C 600-as robogócsaládhoz, a tartalom azonban teljesen más. Az elsőként az i3-ban bemutatott lítiumion-modulokból hármat kapott, melyeket egy alumíniumházba építettek be, ez lett a robogó váza, vagyis lényegében az akkumulátorokon ülünk. Ehhez csavarozták hozzá elöl a kormánynyakat, hátul a segédvázat, illetve a lengőkaros hátsó futóművet. Az akkumulátorok modulonként cserélhetőek, egy modulban 12 darab 3,7 V-os cella van, így áll össze a 133 V-os rendszer. A levegőhűtéses, összesen 8 kWh kapacitású akkumulátorcsomag össztömege 155 kg, a modulokat a BMW gyártja, a hozzá való cellákat a Samsung szállítja. Töltésük hagyományos 220 V-os váltóáramú hálózatról történhet, egyetlen feltétel, hogy minimum 12 A-es legyen, ezt rendszerint minden háztartási konnektor tudja. A szériában a motorhoz járó töltőkábel 12 A-es, de az extra kínálatban van 16 A-es is, ezzel kicsit lerövidíthető az egyébként 2,5 (80%-ra), illetve 4 órás (100%-ra)  töltési idő.

 

 

 

Motorok BMW C evolution

 

 

 

 

A hajtás feladata egy vízhűtéses, háromfázisú váltóáramú szinkronmotorra hárul, amely a lengővilla forgáspontjában van, és egy bolygóműves sebességváltón át bordázott szíj segítségével hajtja a hátsó kereket. Az elektromos járműveknél kulcsfontosságú szerepet kap a vezérlőelektronika, ezt a BMW folyadékhűtéssel védi a túlmelegedéstől.
A test mérete és a menetteljesítmények alapján a C evo inkább a 600-as robogókhoz hasonlítható, vagyis jócskán túlmutat egy 125-ösön. Ugyanakkor 11 kW-os névleges teljesítménye miatt A1 kategóriás jogosítvánnyal már vezethető annak ellenére, hogy maximális teljesítménye (lásd a 2. keretest) 35 kW 4650-es fordulatnál. Az elektromos motorok világában azonban a nyomaték lényegesen izgalmasabb dolog. Az indulás pillanatától nagyjából a fordulatszám-tartomány feléig vízszintesen szalad a görbe a maximális 72 Nm-es értéken, és ez nemcsak papíron, de a gyakorlatban is jól mutat. A széria-ABS-hez kapcsolódó kipörgésgátlóra többek között emiatt van szükség, hogy kis fordulaton is kontrollálni tudjuk a nagy nyomatékot. Ezek után már nem is kérdés, hogy micsoda gyorsulásra számítsunk! A gyári érték szerint 2,7 másodperc alatt éri el az 50 km/h-t, és 6,2 mp alatt van 100-on. Összehasonlításképpen, a Yamaha T-Maxnak ehhez 6,3 mp-re van szüksége, míg a BMW C 600 Sport 7,1 másodperc alatt éri el a százat. Ráadásul ezeknek lényegesen magasabb a végsebessége, mivel a C evo elektronikája 120 km/h-nál korlátoz.

 

 

 

Motorok BMW C evolution

 

 

 

 

A fedélzeten a jelenlegi csúcstechnológia, színes TFT kijelző fogad. A műszerfal olyan sokoldalú, hogy kell egy kis időt rászánni, mire kiigazodik rajta az ember, és eldönti, merre keresse a számára valóban fontos információkat. Középen nagy számjegyekkel szerepel a sebesség. Értelemszerűen nem árt tudni, hogy mennyi áramunk van még, azaz, milyen az akkumulátorok töltöttségi állapota (kWh), de aki nem akar folyamatosan kalkulálgatni, az a bal oldalról leolvashatja, mennyi kilométert tehet még meg. A két oldalon található oszlopdiagramot az alapfelhasználó nem igazán értelmezi, csak az igazi nördök fognak sportot űzni abból, hogyan alakítsák vezetési stílusukat a pillanatnyi energiafelvétel, illetve rekuperáció alapján. Utóbbinál pirosak a szegmensek, ha a túltöltés veszélye áll fenn, de ilyenkor sem kell pánikba esni, az elektronika tudja, mi a dolga. Az info gombbal olyan értékeket hívhatunk elő, mint az akku hőmérséklete, a naptári dátum, a pontos idő, az átlagos energiafogyasztás, az átlagsebesség, az út során visszatáplált energia mennyisége stb. Láthatjuk az aktuális üzemmódot, amit annak függvényében választhatunk ki, hogy éppen mennyire takarékosan vagy szórakoztatóan akarunk közlekedni. Road esetében maximális gyorsítóerő áll rendelkezésre, miközben közepes a rekuperáció, az Eco-Pro módban kisebb a gyorsítóerő és maximális a rekuperáció, Dynamicban mindkettő maximális, míg a Sail módot szabadonfutó üzemmódnak is nevezhetjük, ilyenkor maximális a gyorsítóerő és nincs rekuperáció.
Bár a futómű felépítése különbözik a C 600 Sportétól, menet közben mégis hasonlóan viselkedik.

 

 

 

Motorok BMW C evolution

 

 

 

 

Lassú tempónál megérezzük a 265 kg-os tömeget. Mozgatásakor nagy segítséget jelent a hátrameneti fokozat, ennek köszönhetően akkor is könnyedén ki tudjuk szabadítani szorult helyzetéből, ha netán orral lejtőn lefelé parkoltunk. De nem árt odafigyelni, mert egész komoly sétatempóval képes haladni hátrafelé is.  A nagy kormányelfordulási szögnek köszönhetően jól fordul, elöl a vaskos fordított teleszkópok, hátul a hasonlóan látványos méretű központi rugóstag könnyedén megbirkózik a nagy tömeggel még rosszabb úton is. Sehol nem éreztem, hogy felütött volna egyszemélyes terhelés mellett, miközben szabad magassága engedi a test kellemes döntését. A négy választható üzemmód végigkapcsolása után a rövidke próbaúton a legnagyobb élményt adó Dynamic módnál ragadtunk le. Ekkor maximális a gyorsítóerő és a rekuperáció is. Az azonnali nyomatékcsúcs ellenére füstölő gumival sajnos nem lehet elindulni a C evóval, mert ezt meggátolja a kipörgésgátló, ahogyan besegít a manőverezésbe akkor is, ha síkos az út vagy túl nagy a visszatáplálás. Maximális rekuperáció esetén olyan nagy a fékezési nyomaték, vagyis lánykori nevén motorfék, hogy szinte nem is kell a hagyományos fékeket használni. Egy dologgal azonban nem árt, ha tisztában van a C evolution pilótája – ilyenkor nem világít a féklámpa!

 

 

 

 

Motorok BMW C evolution

 

 

 

 

A rövid tesztút és a hazai importőr által tartott szűk körű bemutató végén egy videó segítségével bepillanthattunk a berlini BMW-gyárba. Az elektromos főegység összeszerelése volt a legérdekesebb, amint az alumíniumtestbe bekerülnek az akkumulátorok, illetve ahogy bekötötték ezeket. A szerelőmunkás ruházata erősen eltért a megszokott motorszerelő divattól: szigetelt talpú vastag csizma, műanyag köpeny, műanyag pajzs az arc előtt és meglehetősen ormótlan, hosszú szárú gumikesztyű. A háttérben pedig végig ott állt a „kampós ember”, akinek feladata, hogy egy esetleges baleset esetén leválassza a szerelőt az áramforrásról.

 

 

 

Motorok BMW C evolution

 

 

 

 

Névleges és maximális teljesítmény

 

Az elektromos motorok már teljes fordulatszám-tartományuk viszonylag korai szakaszán elérik névleges teljesítményüket, amely ezt követően széles intervallumban, tartósan rendelkezésre áll. Azonban névleges teljesítményük 2-3-szorosát is le tudják adni (maximális teljesítmény), de ez a kigyorsítások és a rekuperáció függvényében csak rövid időtartamban vehető igénybe.