Tetoválásra fel!

Sose készíttessünk úgy tetoválást, hogy nem gondoljuk át alaposan döntésünket. Mert a testdísz akár életünk végéig is ott feszíthet bőrünkön. Ezért fontos, hogy tudjuk, mit jelent a kívánt minta, és fontoljuk meg, hova szeretnénk azt varratni. Nem biztos, hogy mindenhol jó szemmel nézik a tetoválást… Igaz, a társadalom egyre jobban elfogadja az önkifejezésnek ezt a módját, és akár vállunkat megrántva azt is mondhatjuk, hogy akinek nem tetszik, az ne nézze.


 

Maori, kínai, old school
Számos stílus közül válogathatunk, mindegyiknek megvan a saját forma- és színvilága, jelentése. Kedvelt irányzat például a maori (ívelt, általában fekete formák: rangot, társadalmi státuszt jelent), a kelta (csavarodó, önmagába visszatérő szalagminta: örökkévalóságot jelképez), az old school (a tengerészek tetoválása volt, gyakori minta a vasmacska, a szirén, a kés). Sokan varratnak japán vagy kínai írásjelet a bőrükre. Ám vigyázat! Előtte mindenképpen tájékozódjunk a jelentése felől, nehogy valami oda nem illőt készíttessünk. Akár azt is kérhetjük, hogy a szakember tetoválja be nekünk a szerelmünk nevének kezdőbetűjét. Ez azonban kellemetlenné válhat, ha véget ér a románc… Két megoldás létezik: ezentúl mindig ezzel a betűvel kezdődő párt kell találni, vagy átfestik, átalakítják a mintát. Vannak módszerek, amellyel el lehet tüntetni (pl. lézerrel, csiszolással, kivágással), de ezek után általában heges marad a bőr.

 

Tetkós tippek
Ha még nincs tetoválásunk, ne kérdezzük meg mástól, neki mennyire fájt. Mindenkinek más a fájdalomküszöbe, és lehet, hogy feleslegesen rémítenének meg minket.
Tetoválás előtt és közben ne igyunk alkoholt, mert az kitágítja az ereket, és erősebb lehet a vérzés.
Ne tetováltassunk éhgyomorra, mivel az izgalom hatására így nagyobb eséllyel eshet le a vércukorszintünk, amitől könnyen rosszul lehetünk. Legyen nálunk mindig egy kis energiatartalék (csoki, szőlőcukor, üdítő).
A munka közben ne nézegessük állandóan, hogyan alakul a minta. Ez zavarhatja a mestert, és akár a minőség rovására is mehet.
Olyan tetoválószalonba menjünk, ahol az általunk kiválasztott mintafajtára specializálódtak. Vannak mesterek, akik virágmintákra szakosodtak, míg mások a portrékészítésben járatosak.
Ha biztosra akarunk menni, csináltassunk a tetoválás előtt allergiatesztet. Ezzel kideríthetjük, nincs-e például fémallergiánk. A tetoválófestékek többsége ugyanis tartalmaz valamilyen fémet.

Hasra inkább ne!
Ha kitaláltuk, mit szeretnénk, jöhet a következő lépés: hova kerüljön a minta? Kevésbé érzékeny terület a felsőkar, a váll, és jobban fáj ott, ahol vékony a bőr, és közel van a csont, az ínszalag (pl. mellkas, boka, derék). Egyébként mindenkinek más a fájdalomtűrő képessége. Van, aki nagy felületek varrását is kibírja egyhuzamban, míg más vonalanként kér pihenőt. Az elhelyezésnél az is szempont, mennyire szeretnénk, hogy mindenki lássa, vagy inkább csak a megfelelő alkalmakkor szeretnénk kivillantani testdíszünket. Általában nem javasolják a hasat, mivel ha idővel megnő, megereszkedik, bizony alaposan eltorzulhat a rajta lévő figura.

 

 

Tetoválás után
Csak olyan szalonba menjünk, amit mások is ajánlanak, ahol ismerjük a tetováló mester munkáit, ahol megfelelőek az eszközök és a higiéniai feltételek. A tetoválással a bőr mélyebb rétegeibe kerül a festék, ezért nagyon fontos tetoválás közben és után is a megfelelő higiénia, a szabályok betartása. A jó szakember a kezelés után mindig elmondja, mire kell figyelni, hogyan ápoljuk a festett bőrfelületet. Egy hétig ugyanis nem sütheti nap (szoláriumozni sem szabad) és nem érheti víz (ezért jobb nyár után varratni), pár napig be kell fóliázni, majd rendszeresen kenni kell a szakember ajánlotta krémmel (de nem túl vastagon, mert felpuhulhat a bőr, a festék szétterülhet). Nem szabad a minta mentén keletkezett sebet, heget vakargatni, leszedni, ám ha izzadunk, érdemes vízzel óvatosan lemosni, nehogy a sós izzadság marja a sebet.

 

 

Ám ha jól választottunk mintát, amit a megfelelő helyre varrt fel a képzett szakember, és az utókezelés szabályait is betartottuk, elégedettek leszünk az eredménnyel. És már el is kezdhetünk gondolkodni azon, mi legyen az újabb minta…