Tesztnapló 2009/09 - Tartósteszt ruháink

Ezúttal a tartós teszt sisakjainkat vesszük górcső alá, lássuk hogyan bírják a mindennapi használatot.


LS2 Cartoon 2 sisak

Közel négy hónapja már, hogy az LS2 sisakot tartós tesztre fogtuk, és ezalatt az idő alatt meglehetősen sok kilométert tett meg. A sisak szinte egyáltalán nem mutatja az elhasználódás jeleit. A plexi és a szellőzők ugyanolyan precízen működnek, mint új korában, a sisak bélése pedig hasonlóan jó állapotban van.A plexi levétele és visszahelyezése nagyon gyorsan megoldható, ezzel a plexi alapos tisztása meglehetősen egyszerű, kopásnyom ezen alkotóelem sem látható Egyetlen részén mutatkozik csak kopás, a rögzítő heveder takaró pántja kezdett el bolyhosodni, annak ellenére, hogy mindig maszkkal együtt viseltük.A tisztításra visszatérve szintén zavaró kicsit, hogy a felső szellőzőbe ragadt bogarakat szinte egyáltalán ne lehet kitakarítani onnan, ami így az esztétikai élményét rombolja az amúgy igen tetszetős sisaknak.

Vemar Jiano bukósisak

A Vemar Jiano névre hallgató, felhajtható állú sisakját egy évnél régebben hordjuk. Ez alatt az idő alatt több tízezer kilométert tett meg, többször lezuhant a motorról, visszapillantó tükörről, polcról. A viszontagságos múlt nem hagyott számottevő nyomot küllemén. A Motorline egy ízben kicserélte a műbőr bevonatú fülpárnát, amely egy idő után elkezdett megrepedezni. Az új darab már puha szövet bevonatú, amely még állandó borostával hordva is csak egészen kis mértékben bolyhosodott ki.A beépített napellenző szinte tökéletesen karcmentes maradt, a plexin is csak a leesések hagytak karcnyomot, anyagában nem homályosodott el. A felhajtható állrész forgáspontjában található csavarokat meghúzva megszűnt az a zavaró jelenség, hogy a felhajtott állrész magától lecsapódik az ember szeme elé. A középkategóriás sisak szellőzése jó, hideg időben azonban párásodásra erősen hajlamos. Konstrukciójából következően meglehetősen zajos. Érdekessége, hogy lehajtott plexivel erősebbek a menetzajok, mint felhajtott állapotában. A gyártó és a forgalmazó annak idején hangsúlyozta, hogy a Jiano nem zárt, hanem állrésszel ellátott jet sisak, tulajdonságait tehát e tény figyelembe vételével kell értékelni. Jelenlegi állapotát alapul véve egy plexicserével még egyszer ennyi ideig hordható marad.

AGV K4 bukósisak

Fél év tartós használat után megérett a gekkós fényezésű K4-es sisakunk a nagytakarításra. Hiába a gondos tartás, a menetszél hordozta por, korom, rovarok a sisak nyakánál, vagy a felhajtott plexi mellett utat találnak a belső párnákhoz is, ahol barnás-szürkés nyomok kiáltanak tisztítószer után.Elsőként a plexit vettem gondozásba. A nappal használt sötét szemvédő nagyon könnyen kipattintható, majd a legideálisabb tisztítószerrel, tiszta vízzel, és szivaccsal letakarítottam. Szerencsére a K4-es belső arcpárnái és a fejtetőnél található bélés is könnyen kivehető. A textil részeket az AGV bukósisak tisztító habjával kezeltem le.
Ez lényegében úgy működik, mint egy hagyományos kárpittisztító. A bélést befújjuk a hófehér habbal, szükség esetén a makacsabb foltokat puha ruhával meg kell kicsit dörzsölgetni, majd hagyni, hogy beszívja az anyag, illetve megszáradjon. Az összeszerelés sem vett igénybe többet 5 percnél, az eredmény pedig egy teljesen megújult, és nem utolsó sorban illatos belsővel rendelkező sisak.