Tartósteszt vége: Suzuki SFV650 Gladius

Igyekeztünk lerombolni a Gladius női motor imidzsét, így kipróbáltuk városban, rövid és hosszú túrákon, egyedül és két személlyel, poggyásszal és poggyász nélkül, sőt futármotorként még munkába is állítottuk.A kompakt építésű, nyomatékos motor gyorsan belopta magát szerkesztőségünk minden tagjának szívébe, könnyedén működtethető kezelőszervei, kényelmes használata miatt ideális városi szaladgálósnak bizonyult. Ami azonban a kétszemélyes hosszú távú túrázást illeti, már fenntartással közeledtünk hozzá, de itt sem mondott csődöt. Alaposan felpakolva, sátorral, hálózsákokkal, matraccal, és még minden félével, ami egy hetes nyaraláshoz elengedhetetlen – beleértve a békatalpakat és pár kiló olvasnivalót is – betyárosan helyt állt, csupán a hátsó rugóstag igényelte az utánállítást, különben alaposan elkönnyül az eleje, ami a gumik egyenletes kopásának sem kedvez.

Apropó gumi: a Gladiusszal közel egy hónap leforgása alatt két szöget is sikerült összeszednünk. Szerkesztőségünkbe 11 000 km-rel órájában érkezett a motor vadonatúj Dunlop Sportmax gumikkal, amely a nálunk töltött teljes életét kiszolgálta. Ugyanekkor szerelték fel két gyári extrával, egy Yoshimura végdobbal, amely igazán kellemes, ám nem tolakodó hangot adott motorunknak, valamint egy kis méretű szélvédővel, amely a városból kitörve bizonyította hasznosságát. A két, együtt 250 000 Ft-ba kerülő extrát később kiegészítettük egy hasidommal (75 800 Ft), valamint a két lábtartókonzol kapott karbonmintázatú védő matricát (9139 Ft).

Motorok Suzuki SFV650 Gladius 2011
Kattintson a képre a galériához

25 000 kilométerrel órájában előbb visszakerült a Suzuki importőrhöz, ahol még egy hónapon át része volt a tesztmotor flottának, majd 26 400 km-rel érkezett a MAMI Motorkerékpár-szerelő Szakközépiskola műhelyébe.

Általános összkép:
26 400 km egy Suzuki Gladius életében nem mondható soknak. Ez látszik is a tesztmotoron, kevés kilométert futott, megkímélt, sérülésmentes gép érkezett a műhelybe. Az üzemanyag oldalán, a fehér színű fényezésen látható kopásnyom, amit valószínűleg a pilóták térde okozott - de ez még polírozással eltüntethető mértékű. A tanktáska használat nem tett kárt a lakkozásban. Az első sárvédőn látható lepattogzódás, a márkaszervizben nem túl finoman távolítottak el innen egy matricát. Mindezekkel együtt azt mondhatjuk, hogy a Gladius fényezésének minősége teljesen kielégítő. Jelentősebb rozsdanyomot - ezt egyértelműen a téli használat okozta - egyedül a kipufogórendszer lambda szondát tartalmazó, nem rozsdamentes acélból készült részén találtunk.  A rozsdamentes könyökökön is látszódik sómarás nyom, de ez még eltávolítható. A csavarok közül egy hiányzott, a kis lánckerék fedelét rögzítő alsó csavar.

A tényleges mérések java része magát az erőforrást érintették. A szelephézagok mindkét henger szívó és kipufogó szelepei esetében gyári értékhatáron belül vannak. A vezérműláncok állapota az első és a hátsó henger esetében egyaránt 90%-os a láncfeszítők helyzetéből számítva. A feszítők nem kopottak, jó állapotúak. A vezérműtengelyek épek,rajtuk sem kopás, sem lepattogzódás nem található. A bütyköknél mért vastagság beépítési értéken van. A szelepek nem görbék, jól zárnak, egyedül a zárófelület szélessége haladja meg a gyári beépítési értéket. A kipufogószelep melegebb, ezért szürke, a szívó valamivel hűvösebb, az a fekete. A szeleprugók hossza megfelelő. Az emelőtőkék felülete hibátlan, tükrös.

Motorok Suzuki SFV650 Gladius 2011
A hidegebb üzemű szívószelepek sötétebbek,
a melegebb kipufogószelepk világosabbak

A dugattyúkon nem látszódik kopásnyom, a tetejükön talált kokszos lerakódás üzemszerű. Hasonlóan szép állapotúak a csapszegek. Nagyon szépen látszódik a hengerekben a gyári hónolás, szemmel sem kopás, sem húzásnyom nem fedezhető fel rajtuk, és a mérések során is gyári beszerelési értékekkel találkoztunk. A Gladius hengereiben a Suzuki a SCEM (Suzuki Composite Electro-chemical Material) bevonatot alkalmazta. Ennek  őse volt a Nicasil, az első olyan bevonat, amely tartósan védte a henger falát az igénybevételtől, de ez még a mai napig borzasztó drága. A SCEM olcsóbban gyártható, és nagyon jól bevált.

Motorok Suzuki SFV650 Gladius 2011
A hajtókarcsapágy és a főtengely közötti illesztési
hézag beszerelési méreten van

A főtengelyen mért csapágyhézagok mind a nyugvócsapágyaknál mind a hajtókaroknál beépítési méreten vannak, rajtuk elváltozás nem látható.

Erőátvitel:
A váltón elsőként a léptetővillákat szemrevételeztük, azokon csupán működési kopás látható, a felület teljesen ép. A következő, amit alaposan át kell nézni, azok a kapcsolókörmök, ezek éleik szoktak lekopni, legömbölyödni, és általában a kettes fokozat megy először tönkre. Tesztmotorunkon a kapcsolókörmök határozottan sarkosak, sem lepattogzás sem legömbölyödés nem látható rajtuk. A kukactengely makulátlan állapotban van.
A kuplung lamellák fülei épp csak kifényesítették a kuplungkosár házat, nem érezhető rajta kopás.
Mind a kopó, mind a fém lamellák kitűnő állapotban vannak, rajtuk görbeség nem mérhető, vastagságuk megfelelő.  A fémlamellák peremén látni némi elszíneződést, ezt akár egyetlen hosszú, csúsztatósabb indulás is okozhatta. A kuplungrugók hossza limit feletti,  a legrövidebb is 7 tized milliméterrel hosszabb, mint a cserehatár.

Kenési és hűtési rendszer:
A hűtő jó állapotú, a hűtőbordák épek, a hátsó felén a ventilátor mellett látható apró, a működést nem befolyásoló sérülés. Rendszerint gyertyacserénél sértik meg itt a szerelők. Olajpumpán látható egy-két minimális karc. Oka, hogy csupán egy durva szűrőn szűrt olajat szív fel, az olajpumpából megy tovább az olajszűrőbe, és innen vissza a motorba a szűrt olaj. Így pl. a váltóból leváló fémszilánkok a szivattyún nyomot hagyhatnak.

Futómű:
A váz sérülésmentes, a kerék, a kormány és a lengővilla csapágyainak állapota megfelelő. A gumik jó állapotúak, a féktárcsák állapota a 25ezer megtett kilométernek megfelelő, főleg a hátsón található kis barázdáltság. A hátsó féktárcsa 4,65 mm vastag, 4,9 mm a gyári érték és 4,5 mm a megengedett minimum. A első tárcsák állapota lényegesen jobb (A gyári 4,45 -ről 4,35 mm-re koptak), ennek oka, hogy elöl dupla tárcsa van, nagyobb az átmérőjük, valamint sokkal jobban hűlnek.

Elektromos rendszer:
Tesztmotorunk kábelezése sértetlen, világító és jelző berendezései jól működnek. Generátor állórész tekercselése újszerű, aranyszínűek a tekercsek,rajtuk sem elszíneződés, se mechanikai kopás nem látható. A  gyertyák nagyon szép világos szürke színűek, ahogy a mai injektoros motoroknál szokás.
A Gladius feszültségszabályozóját visszahívási akcióban cserélte a Suzuki.
Motorok Suzuki SFV650 Gladius 2011
A garanciában cserélt feszültségszabályozó

A kampány nem csak ezt az egy típust érinti. Hét hazai meghibásodás alapján döntött így a Suzuki. A hiba oka, hogy a feszültségszabályozó belső, hűtőbordára szerelt alkatrészei leválnak a hűtőbordáról, és így hűtés nélkül elégnek. De dicséretes, hogy erre a hét hibára alapozva a teljes palettát végigvizsgálják. Probléma esetén két dolog történhetett, vagy egész egyszerűen lemerül az akkumulátor (nem indul, vagy ha sokat megy, akkor menet közben egyszer csak leáll), a másik lehetőség pedig, hogy túltölti esetleg az akkumulátort, és ez a nagyobb baj, mert a túlfeszültség miatt esetleg több szerkezeti elem tönkremehet, gyújtáselektronika, műszerfal, befecskendező rendszer meghibásodhat, és ez már nagyobb baj. Mind a kettőre volt példa.

A szakértők szerint - Frecska János, a MAMI Motorkerékpár Szakközép- és Szakiskola oktatója
Amikor a 28000 kilométeres Gladius tesztre felkértek, tudtam, hogy nagy meglepetésre nem számíthatok. Ez a blokk az SV650-ben debütált, de már akkor sem volt panasz rá. A DL650-ben pedig végképp bebizonyította, hogy eltalált konstrukció. Gyakorlatilag nincs hibás alkatrész a blokkban. Ami pedig hab a tortán, hogy a korábbi Suzuki tesztek folyamán többször tapasztalt váltó fogaskerék meghibásodás itt már nincs. Nyilván a Suzukinál is szembesültek ezekkel a hibákkal, és beépítettek egy csövet a váltófogaskerekek fölé, ezen olajzó furatokat helyeztek el, amik bőven ellátják a váltót olajjal.