Radical Garage, Obsession

Egy motorépítő műhelyben sokféle munka zajlik. Vannak születések, amikor vadonatúj motor jön létre. És vannak újjászületések, amikor megváltozik, átalakul a jellegük. Az Obsession ilyen darab.


A fantasztikusan vicces címet, ezt a találó szójátékot, ezt meg kell magyaráznunk. Hogy Spori, vagyis Harley‒Davidson Sportsterről van szó, azt látják Kedves Olvasóink. Amit nem látnak, az az, hogy a motor egy vérbeli sportembernek (vö.: spori), egy nagyon sokszoros karatebajnoknak készült. Ha az ember karatebajnokoknak épít motor, vagy nyújt bármilyen szolgáltatást, azt jól kell csinálni, mert egy elégedetlen küzdősportoló egy vérző orr képét vetíti előre. Egy karatebajnoknak nem szabad rosszul levágni a haját, elrontani a tetoválását, rosszul felragasztani a műkörmét, vagy trehányul építeni meg a motorját, és ezt tudta Görbe Sanyi, az egyszemélyes Radical Garage is.

 

A cím és a felcím mélyebb összefüggéseket is rejt, mintsem azt Önök elsőre gondolnák. A motor nevének – Obsession ‒ ugyanis egyik jelentése, megszállott. A motor építője nevezte el így, az elnevezéssel önkényesen utalva a karatebajnok tulajdonosra, mert mint azt sejthetik, ő egy megszállott ember. De hát bajnok létére mi más lehetne.

 

 

Azért ezzel az elnevezéssel van – illetve lehet egy kis gondja majd a névadónak… Igazán nagyon sajnáljuk, de nem titkolhatjuk el tovább az obsession szó egyéb jelentéseit, mint hogy zaklatottság, lidércnyomás, sőt mánia vagy rögeszme! Ha Önök mostanság ritkábban találkoznak majd Radical Garage-munkákkal a Motorrevü lapjain, jusson eszükbe az ötödikes tananyag az egy- és többjelentésű szavakról, és gondoljanak kegyelettel Görbe Sándorra.

 

Visszatérve a motorra… amikor begördült a műhelybe, már jó ideje nem volt eredeti állapotban, egy korábbi átépítés során old school fazont kapott, és valljuk be, az kevéssé illett gazdája személyiségéhez. Az a zseniális ebben a munkában, hogy a második átépítés során ‒ tehát Görbe Sándor kezei alatt – elkezdett hasonlítani gazdájára. Amolyan mozgékony, mokány jószággá vált, ezzel megőrizte, vagy pontosabban újra megjelenítette a Sportster-géneket...

 

A teljes anyag a Motorrevü 2015/08-as lapszámában olvasható!