Nyugat-Magyarország

Ha ki akarja próbálni, mekkora lutri nekivágni egy elaknásított területnek, látogasson el a nyugati határszélre, a Felsőcsatári Vasfüggöny Múzeumba. Garantáltan izgalmas hely


Az eddigiektől eltérően ezúttal kétnapos útra invitáljuk olvasóinkat. Úti célunk a csodálatos Vas megye, még pontosabban Szombathely és környéke. Az is újdonság, hogy ezúttal egy határon túli kiruccanásra is csábítjuk Önöket, amely során összesen három országot érintünk.

 

Túrák Nyugat Magyarország
Kattintson a képre a galériához!


Budapest, Győr felől érkezve érdemes végigmotorozni a vadonatúj M86-os autóúton, amely ugyan még nincs egészen kész Szombathelyig, amellett, hogy két és fél órára rövidíti a Budapest‒Szombathely-távolságot, egyelőre ugyanolyan néptelen útszakasz, mint a legendás M6-os kísértetút.

 

Magyarország egyik legrégebbi városába, Szombathelyre érkezve bármely évszakban érdemes felkeresni a Tófürdőt, Csónakázó-tavat, és megállni egy jó ebédre a csodálatos panorámát kínáló Tó Étteremben vagy a tó fölé magasodó, nemrégiben megnyitott Deck Bistro & Bárban, ahol kifinomult chillout környezetben reggelizhet, kávézhat meg az utazó. A mindig jó fagylaltra, friss süteményre vágyóknak kihagyhatatlan hely a Bocskai körúti Príma cukrászda.

 

Első nap:Kirándulásunk első szakasza a várostól nyugatra indul a 89-es úton. Kedves kis falvak között – Torony, Dozmat, Bucsu – haladva, közepes forgalomban érjük Bozsokot, ahol érdemes leszállni egy kis sétára a motorról és megkeresni a szép kis parkban megbúvó Kastély Szállót.

 

 

Ha Bozsokról a határ túloldalán fekvő Rechnitz, vagyis Rohonc felé vesszük az irányt, jó minőségű, kanyargó aszfalton, hangulatos lankák között vezet az út, a szőlőskertekben álló présházak „Buschenschank” feliratú táblákkal invitálják bor-, sajt- és sonkakóstolásra a turistákat meglehetősen potom összegért.

 

Az 1200-as évek közepén alapított Rohonc ápolt burgerlandi mezőváros. Határában emelkedik az Írott-kő, a Kőszegi-hegység legmagasabb csúcsa egy 1913-ból származó kilátóval, valamint itt található a Rohonci patak kristálytiszta vizéből duzzasztott, festői fenyvessel övezett kulturált fürdőtó is, amely igen népszerű a határ mindkét oldalán. (Egész napos belépő motorparkoló jegy 4 euró). Már csak ez is megéri a fáradságot. A fürdés után felfrissülve fantasztikus motorozás vár ránk, ha az 56-os úton északnak vesszük az irányt. Kanyar kanyar hátán, príma útburkolaton, viszonylag gyér forgalomban élvezhetjük a motorozást majd húsz kilométer hosszan Lékáig. Innen haladjunk az 55-ös úton kelet felé Kőszegig, ahol a főtéren egymást érik a jobbnál jobb fagylaltozók. Motorosnak eszményi szálláshely a szombathelyi, amerikai autós motel stílusban megépített Sunset Motel, ahol ugyanúgy a szobák előtt parkolnak a járművek, mint például az Alkonyattól pirkadatig című Tarantino-filmben.

 

Túrák Nyugat Magyarország

A Rohonci-tó minden évszakban szép, de nyáridőben a legjobb úti cél, amikor jól esik egy kis fürdés a kristálytiszta vízben

 

Második napon a Sunset svédasztalos reggelije után induljunk ismét Narda felé, de a főútvonal helyett válasszuk inkább a falvakon átvezető mellékutat. Nardánál dél felé fordulunk, és Vaskeresztes érintésével elérjük a szőlőhegyek ölelésében fekvő Felsőcsatárt. Itt szánjunk legalább másfél órát a Vasfüggöny Múzeumra, ahol az itteni határzárak történelmével és az egyik leghírhedtebb határszakasz életével ismertet meg minket a múzeumot létrehozó, elképesztő ismeretanyaggal rendelkező Golyák Sándor.

 

Túrák Nyugat Magyarország

 

Felsőcsatártól érdemes ellátogatni a krobótok lakta Szentpéterfára. Ide érkezhetünk akár a határt kétszer is átlépő mellékúton, akár pedig Ják felől. A határövezetbe eső falu évtizedekig csak útlevéllel volt látogatható, ennek ellenére ma kifejezetten vendégszerető nép lakja. Mára megyeszerte ismert és népszerű lett az egykori parasztházból és pajtából átépített Nazdravlje nevű kisvendéglő, mindenképpen érdemes betérni egy disznótorosra.

 

Túrák Nyugat Magyarország

A Nazdravlje vendéglő a krobótok lakta Szentpéterfán. Neve azt jelenti, hogy egészségedre

 

Második nap: