Narancs tervek a jövőre

Újjá szeretnénk építeni a magyarországi hálózatot. Ehhez természetesen a piac megerősödésére is szükség lenne. - Interjú Christian Waach-al, a KTM közép-kelet európai ügyvezető igazgatójával.


MR.:Az idei év szenzációja kétség kívül a Duke 125 bemutatása volt. Hogyan fogadta a közvélemény az újdonságot?
Chrsitian Waach: Európában nagy várakozás előzte meg a KTM első utcai utánpótlás nevelő modelljének megjelenését. Az első tesztek elismerően nyilatkoztak róla és a kereskedőktől is pozitív visszajelzések érkeztek.

MR: A Duke 125 vázát, kialakítását nézve azonnal szembetűnik, hogy nagyobb erőforrással is könnyedén elboldogulna. Felröppentek pletykák, hogy lesz belőle 250-es, esetleg 350-es verzió is.
Chrsitian Waach: - A KTM a Duke 125-re úgy tekint, mint egy platformra, amely alapját jelenti más, később bemutatandó modelleknek is.


Christian Waach,
a KTM közép-kelet európai ügyvezető igazgatója
 
MR: Mekkora erőforrással képzelik el a bővítést?
Chrsitian Waach: Többféle lökettérfogatban gondolkodunk. Például a 350-es, egyhengeres kategória nagy múltra tekint vissza, sok gyártó készített sikeres modelleket ebben a méretben. Úgy véljük, ideje lenne feltámasztani ezt a kategóriát.

MR: Milyen felépítményeket várhat a motoros közösség?
Chrsitian Waach: Mint mondtam, egy platformot kell elképzelni, amely többféle variációs lehetőséget kínál. Tehát lehet naked, fél vagy teljes idomos túragép, városi enduró, stb. Nem csak lökettérfogatban, de stílusban is lesznek variációk a jövőben.
 
MR: Megfigyelhető tendencia, hogy a túraenduróknál ésszerűen visszafelé is fejlesztenek a gyártók. Elég ha csak a BMW F 800 GS-re, a Triumph  Tiger XC-re gondolunk, de rebesgetnek kis Ducati Multistradáról is. A KTM tervezi-e a korábbi LC4-es Adventure utódját?
Chrsitian Waach: A középkategóriás túraendurók szegmense mindenképpen érdekes piaci terület, amely szép eladásokkal büszkélkedhet. Természetesen foglalkozunk a kérdéssel, de az eredmény nem jövőre fog a kereskedőkhöz kerülni. Konkrét időpontról még korai lenne beszélni. Mi is többhengeres erőforrásban gondolkodunk, ha egy 800 cm3 körüli túraenduró szóba kerül.

MR: Ami persze akár újabb platformként is felfogható… Milyen újdonság várható legközelebb?
Chrsitian Waach : Tavaly megújítottuk a krossz palettát, idén az endurókat fejlesztettük és bemutattuk a Duke 125-öt. Jövőre az elektromos motor, a Free Ride bevezetése a cél.

MR: Az elektromos motorok egyik sarkalatos kérdése az akkumulátorok kapacitása, élettartama, csere esetén az ára. A Freeride-nál mire számíthatunk e téren?
Chrsitian Waach: Az akumulátor technika elképesztően gyorsan változik, hetente érkeznek hozzánk újabb és újabb beszállítói ajánlatok. Tervünk, hogy a Freeride akkumulátora kiszolgálja a motor élettartamát. Persze az akkumulátor élettartam nagyban függ a felhasználási körülményektől.
Egyébként a Freeride-ot is két verzióban fejlesztjük. Lesz egy nagyon könnyű, szinte triálos manőverehetőségű  és egy úgynevezett urban, vagyis városi enduró jellegű modell.

MR: Hogyan áll a gyár a kétüteműek kérdéséhez?
Chrsitian Waach: Mindig is szilárdan hittünk a kétüteműekben, így van ez most is. Fejlesztési részlegünknél vannak is meglepetéseink e téren. Gyakorlatilag készen van a befecskendezéses Euro4-es kétütemű erőforrásunk.

MR: Ha már itt van a háttérben az indiai Bajaj cég, gondolkodnak-e KTM robogóban?
Chrsitian Waach : Pletykák mindig reppennek föl, de jelenlegi terveink robogóról nem szólnak.

MR: Visszatérnek-e a Dakar mögé?
Chrsitian Waach : Jövőre gyári pilóták fognak indulni a Dakaron, és nagyon erős ügyféltámogatásra is készülünk. Ez a privát versenyzőket érinti.

MR: Mi a helyzet a X-Bow-val, a KTM sportautójával?
Chrsitian Waach : Megrendelésre gyártjuk. Idén kiadtunk egy R változat is belőle, a motorokhoz hasonlóan. A típus versenysorozatán, az X-Bow Battle-n, minden hely el van adva.

MR: Mi a helyzet a Husaberggel Magyarországon?
Chrsitian Waach: Egyenlőre nincs aktív kereskedőnk az Önök országában. Ha találnánk ilyet, megváltozna a mi hozzáállásunk is a magyar piachoz.


MR: A normális nemzeti kereskedelmet veszélyezteti a szürkeimport jelensége. A gyár hogyan tudja támogatni a nemzeti piacokat?
Chrsitian Waach: Tisztáznunk kell a fogalmakat. Két irányvonal léteik e téren. Az egyiket a tengeren túlról érkező motorok, a másikat a szomszédos uniós országokból beszerzett motorok jelentik. Mi az elsőt tekintjük szürkeimportnak. Itt az a gond, hogy a kereskedő bevásárol kisebb-nagyobb tétel motort az Egyesült Államokban, behozza, eladja, de nem ad hozzá egyéb szolgáltatást, szervizet, garanciát, stb. A másik esetben a nem regisztrált terepmotorokat az áfa megfizetése nélkül hozzák be más uniós tagországból. Mindkét esetben a törvényi szabályozás dolga lenne rendet teremteni. A KTM gyárnak erre nincsen jogköre. Ez egyébként az egész Unióban létező probléma. Például a németek Lengyelországban szerzik be a terepmotorok egy részét.

MR: Mik a KTM elképzelései Magyarországon?
Chrsitian Waach : A jelenlegi hálózattal nem vagyunk elégedettek. Ez nagy részben az ország gazdasági helyzetével függ össze, a kereskedők túlélési problémákkal küzdenek. Új üzleti partnereket keresünk, újjá szeretnénk építeni a magyarországi hálózatot. Ehhez természetesen a piac megerősödésére is szükség lenne. Szerintem
Magyarország elérte a gödör alját. Belátható időn belül hatni fognak a gazdasági rendelkezések, élénkülni fog a vásárlási kedv.