Motoros fotózás másképpen

Meghökkentő motoros szituációk, hangulatos, fantázia-életképek elvenednek meg a titokzatos nevű, francia fényképész munkáin


A dingó (Canis lupus dingo) az emlősök osztályába, a ragadozók rendjébe, a kutyafélék családjába tartozó szürke farkas ausztráliai alfaja. A dingók családi kötelékben élnek, telepüket megvédik a behatolóktól. A juhnyájak hóhérának tartják, ezért a farmerek kíméletlenül pusztítják, ahol érik. Nehezen szelídül, az ember társaságát nem kedveli.

galéria Mr. Dingo - motoros fotózás másképpen

Kattintson a képre a galériáért!

Mr. Dingo az emlősök osztályába, a főemlősök rendjébe és az emberfélék családjába, a Homo sapiens fajhoz tartozik. Munkásságát tekintve akár homo ludensnek, vagy alkotó embernek is nevezhetjük, a legeslegpontosabb rendszertani besorolás szerint ő egy homo photograpicus, vagyis… fotográfus. Abban a városban él, amely mindig is híres volt a fotográfiában betöltött szerepéről, és amelyet a legnagyobb fotósok előszeretettel választották lakhelyüknek. Természetesen Párizsról beszélünk. Szóval, Mr. Dingo kora gyermekkora óta két, pontosabban három dologért rajongott: a fotózásért, az autókért és a motorokért, nem csoda hát, ha egy nagyobb vargabetű után a fotográfia lett a foglalkozása. Mára Franciaország egyik legkeresettebb, legelismertebb autós-motoros fotósa, annak ellenére, hogy soha semmilyen iskolában nem tanulta ezt a szakmát. Úgy tűnik, ennek különösen nagy hasznát látja, mert munkái mentesek mindenféle kliséktől.

galéria Mr. Dingo - motoros fotózás másképpen

Mint mondja, az autós-motoros lapok főszerkesztői egy-egy megbízás során részletesen elmondják, hogy milyen felvételeket akarnak, és amikor ő, Mr. Dingo leadja munkáit, bizony általában meglepődnek, ugyanis sok esetben figyelmen kívül hagyja a megrendelő előzetes igényeit. Nagyságát, tehetségét jelzi, hogy a megbízók meglepődései általában pozitív meglepődések, hiszen legtöbbször különös hangulatú sorozatokat kapnak, amelyekkel igazán nem nehéz megbarátkozniuk. Mr. Dingo kötődik a motorozáshoz, úgy tartja, hogy a motorok egy rendkívül erős szenvedély tárgyai, és ő a munkája során is így közelít hozzájuk. Ez idáig 52 darab motorja volt. Mint mondta, nem gyűjti, hanem cserélgeti a motorokat. Évekig motoros újságíróként dolgozott, ezért olcsón juthatott hozzá a tesztmotorokhoz, így élt a lehetőséggel, és sokat megvett, majd eladott közülük. Egyik legnagyobb álma egy Honda NR750, jelenlegi motorja pedig egy Gold Wing. Kedveli a kényelmét, dinamikáját és funkcionalitását, túrák mellett teljesen hétköznapi használatra is befogja.

galéria Mr. Dingo - motoros fotózás másképpen

Kifejezetten szereti egy-egy termék katalógusát a saját feje után megfotózni, most bemutatott munkáinak egy része a Furygan negyvenedik születésnapjára készült prospektusból való. Képei általában történeteket mesélnek el sorozatok formájában.

galéria Mr. Dingo - motoros fotózás másképpen

A jelenetek komponálásakor a helyszín megválasztását döntően fontosnak tartja, ihletszerzés céljából gyakran tanulmányozza építészek honlapjait. Egyik kedvenc helyszíne egy Barcelona melletti romos gyárépület, ahol emlékezetes sorozatokat készített. Fotói szereplőit ügynökségektől rendeli meg, de igyekszik távol tartani magát a sztárallűrökkel rendelkező népszerű divatmodellektől. Nála a főszerep mindig a motoroké. Egy-egy feladat során kora reggel kezdik a munkát, amely nem egyszer késő éjszakába nyúlik. Naponta akár 5000 felvételt is elkészít. A helyszínek megválasztása mellett természetesen a fényviszonyoknak, a beállításoknak, valamint az utómunkálatoknak is nagy szerepet tulajdonít.

galéria Mr. Dingo - motoros fotózás másképpen

Úgy véli, hogy a motor, mint a szabadság szimbóluma asszociáció, mára már megkopott, ezért igyekszik egy újfajta kontextusba helyezni a motorokat, modelljei gyakran használnak modern eszközöket, mobiltelefonokat, vagy akár longboardokat is.

galéria Mr. Dingo - motoros fotózás másképpen

Egy biztos, képei meseszerűek, romantikusak, és jól átadják a motorozás életérzését.