Száguldás a nappaliban

Az időjárás egyre kevésbé kedvez a motorozásnak, ám mégsem kell feladnunk a szenvedélyünket, csupán a kedvenc gépünk nyergéből át kell pattannunk a kényelmes fotelunkba, hogy a meleg szobában a szórakoztató elektronika legújabb vívmányai segítségével folytassuk a száguldozást.


Bizonyára minden olvasónk hallott már videójátékokról, és talán sokaknak az sem okoz meglepetést, ha megemlítjük, hogy manapság egyes programok több bevételt generálnak, mint a legnagyobb hollywoodi mozifilmek. A siker nem véletlen, hiszen a videójátékok rengeteget fejlődtek a kvarcjátékok és az első személyi számítógépek megjelenése óta, napjainkra – csak, hogy a témánál maradjunk – már a motoros és autós programok is egészen élethű szimulációt biztosítanak a monitorok és a tv-k előtt. Lapunk legújabb sorozatában a különböző motoros programokat fogjuk górcső alá venni, de mielőtt belevetnénk magunkat a játékok világába, sorra vesszük azokat a masinákat, amelyek elengedhetetlenek napjaink szimulátorainak futtatásához.

Szimulátorok - Fuel

Bármily meglepő, manapság nem a PC-k és laptopok a legalkalmasabbak egy kis játékos kikapcsolódásra. Habár programok készülnek ezen platformokra is, sokszor találkozhatunk azzal a problémával, hogy a gépünk hardverkiépítése nem elegendő az aktuális játékok futtatásához. Éppen ezért érdemes konzolokban gondolkodni, ha a játékokról van szó, hiszen itt csak behelyezzük a lemezt a masinába, és máris kompromisszumok nélkül élvezhetjük a virtuális száguldozás örömeit. A továbbiakban olyan asztali és hordozható eszközöket veszünk sorra – három kategóriában –, amelyeknek egyetlen igazi funkciója, hogy játszunk rajtuk.

Az első kategóriába tartozik a Sony Playstation 3 névre keresztelt konzolja és a Microsoft Xbox 360 nevű masinája, és ez a két gépezet jelenti a csúcskategóriát a jelenlegi felhozatalban. Bár hardver szempontjából a PS3 erősebb az Xboxnál, lényegében ugyanazok a játékok jelennek meg mindkét konzolra, és ezek jellemzője, hogy már-már fotorealisztikus grafikával rendelkeznek (a minőség főleg HD tv-n jön elő, de a látvány sima televízión is kimagasló), mindkét gépre köthetünk speciális perifériákat (például kormányt), de a programok kiválóan irányíthatóak a gépek mellé csomagolt kontrollerekkel is. A két kütyü nagy előnye továbbá, hogy csatlakoztathatóak az internetre, így nem csupán magunkban vagy a barátainkkal, családtagjainkkal játszhatunk, de a világháló segítségével akár vadidegenekkel is összemérhetjük a képességeinket. A PS3-ra és az Xbox360-ra gyakorlatilag havonta jelenik meg valamilyen versenyprogram, s ezek között számos olyan akad, amely nem szimpla száguldozást biztosít, hanem valódi szimulációt, ahol a virtuális gépek nagyjából úgy működnek, mint a valóságban, így az irányításuk is szakértelmet és precizitást igényel – ebből fakadóan itt azok is megtalálhatják a számításaikat, akik egyébként nem túl sűrűn ülnek le a játékok elé.

nem publikus galéria Szimulátorok

A csúcskategóriás masinák után érdemes kitérni a második kategória egyetlen képviselőjére, a Nintendo Wii-re, a konzolra, amely nem lélegzetelállító grafikájával és hihetetlen részletességével akarja elcsábítani a játékos lelkű olvasókat, hanem speciális irányítási rendszerével. A Wii legnagyobb ereje a sajátos kontrollerében rejlik, amelyen nem gombokat kell nyomogatni az eredményességhez, hanem mozgatni kell a két részből álló eszközt, és a mozgásunkkal kell irányítanunk a tv-n látható programot. A speciális kontrollerben ugyanis mozgásérzékelő van, aminek a jeleit a Wii képes pontosan beolvasni, így ha például autóversenyes programmal játszunk, akkor a kormány tekerését imitálva irányíthatjuk a képernyőn látszódó virtuális gépjárművünket. A játék ennek köszönhetően igazi aktív élmény, habár korántsem olyan pontos és precíz, mint amilyet a fentebb tárgyalt konzolokon tapasztalhatunk, sőt, a grafika is elmarad a nagytestvéreken tapasztalható szemkápráztató látványtól, de aki egészen egyedi játékélményre vágyik, annak mindenképpen érdemes ebbe az irányba nézelődnie.

nem publikus galéria Szimulátorok

Végezetül eljutottunk a harmadik kategóriához, amely gyakorlatilag a kézikonzolokat foglalja magába, és ezen a területen a Nintendo DSi és a Sony PSP számít nagyágyúnak. Részünkről mi a Playstation Portable-t emelnénk ki, ugyanis a két kézikütyü közül ez az a masina, amelyen találkozhatunk különböző autós-motoros programokkal (a Nintendo gépe főleg ügyességi és logikai játékokkal van ellátva). A PSP lényege, hogy bárhová magunkkal vihetjük: buszra, vonatra, repülőre, váróba, iskolába, munkába… Gyakorlatilag elfér a zsebünkben, és amint van egy kis szabadidőnk, előkaphatjuk, és egy gombnyomást követően máris játszhatunk a kedvenc játékunkkal. A kis készülék könnyen a tenyerünkbe simul, az irányítás két kézzel történik a jobb és bal oldalon található gombok segítségével, és bár a készülék tényleg nem egy méretes darab, olykor mégis egészen elképesztő, hogy teljesen 3D-s grafikával találkozhatunk a nyolccolos képernyőn. A PSP kifejezetten azoknak ajánlott, akik sokat utaznak, és szívesen töltik az úti célig tartó időt játékos kikapcsolódással – persze a kütyü nem csak a hosszú utak alkalmával, de a kanapén ücsörögve is tökéletes szórakozást nyújthat.

nem publikus galéria Szimulátorok

PS3, Xbox 360, Wii, PSP – ezek lennének azok az eszközök, amelyeken játszva adózhatunk a motorozás szenvedélyének, a következő számunktól pedig már olyan konkrét programokat mutatunk majd be, amelyekkel virtuálisan is a nyeregbe pattanhatunk.

A cikkünkben felsorolt konzolok:

nem publikus galéria Szimulátorok
Sony Playstation 3

nem publikus galéria Szimulátorok
Nintendo Wii

nem publikus galéria Szimulátorok
Microsoft Xbox 360

nem publikus galéria Szimulátorok
Sony Playstation Portable (PSP)