Pure - Tiszta élvezet

Bevezető cikkünkben a játékok futtatására alkalmas masinákat vettük górcső alá, most pedig egy izgalmas játék kerül sorra, melyben quadokkal hajthatunk végre lélegzetelállító és extrém manővereket.


Azt már az elején nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Pure nem egy hagyományos versenyprogram. Ezúttal a győzelemhez nem csak annyit kell tennünk, hogy elsőként jutunk el A pontból B-be, a ránk váró futamok során folyamatosan „produkálnunk” kell magunkat. Miközben átvágunk a meglehetősen extrém kinézetű és domborzatú helyszíneken, mindenféle elképesztő mutatványokat kell végrehajtanunk a négykerekű masináink segítségével. A játék elején még csak egészen egyszerű manőverek állnak a rendelkezésünkre. Ezeket a tutorial pályákon gyakorolhatjuk be az éles versenyek előtt, aztán ahogy haladunk előre a játékban, úgy nyílnak meg előttünk a jóval látványosabb és az ebből fakadóan jóval nehezebben előhozható extra mozdulatok.

Szimulátorok Pure

Fontos tudni, a pályákon úgy is végig lehet menni, hogy semmi extrémet nem hajtunk végre, de ez egyrészt nem túl szórakoztató, másrészt sikerélményt sem garantál, ugyanis a különböző vad koreográfiákért kapjuk a bónusz sebességet biztosító nitrót, ami nélkül esélyünk sincs megnyerni az adott futamokat. Persze ezt csak most kell magyarázni, ugyanis amint az ember belekóstol a programba és kipróbálja az első trükköket, onnantól már nem is akar majd mást, mint hatalmasakat ugratni, pörögni, összevissza lógni a gépről, miközben eszeveszett sebességgel hagyja maga mögött az akadályokat.

Szimulátorok Pure

Talán még ennél is jobban megdobogtatja egy motormániás szívét, hogy a játékon belül mi magunk szerelhetjük össze saját versenygépeinket (nem véletlen a többes szám, nem csak egy quad áll majd a rendelkezésünkre). Nem viccelünk, a Pure-ban a váztól kezdve, a hajtóláncon és a felfüggesztéseken át, egészen a motorblokkig és a kormányműig mindent mi magunk választhatunk ki. És ha még ez sem lenne elég, természetesen a kész négykerekűt tovább színezhetjük és cicomázhatjuk, így szinte garantált, hogy teljesen egyedi vasparipákat rakjunk össze magunknak a játékban. Ez persze nem csak amolyan mutatós extraként került be a Pure-ba, a barkácsolásnak komoly szerep jut a versenyek során is, hiszen a különböző futamokra különböző képességű masinákat kell összeraknunk az eredményesség érdekében. A sima versenyeken univerzális járgánnyal kell indulni, azaz egyszerre kell gyorsnak, könnyen irányíthatónak és trükközésre alkalmasnak lennie.

Szimulátorok Pure

A sprint futamokon már nem nagyon lesz időnk az extrém mutatványokra, így ide olyan négykerekű kell, amelyben van erő dögivel és emellé még jól is kanyarodik. A Freestyle játékmódhoz ezzel szemben olyan összeállításra lesz szükségünk, amely sok nitrót bír és alkalmas a legvadabb trükkök végrehajtására is. A gépek összerakásakor szintén tudjuk változtatni – külön mutató jelzi –, hogy a quadunk mennyire alkalmas a speciális mozdulatok végrehajtására. Értelemszerűen minél magasabb az érték, annál könnyebben hozhatjuk elő a speciális kombókat. A program tehát abszolút sokrétű, egyrészt egészen sajátos játékélményt biztosít, másrészt sokáig el lehet pepecselni a gépek összerakásával, ami esetünkben egyáltalán nem azt jelenti, hogy macerás lenne a program kezelése, hanem azt, hogy tényleg élvezetes válogatni a rendelkezésünkre álló alkatrésztengerben a legtökéletesebb és legegyedibb masinák előállításához.

Szimulátorok Pure

A játékélmény tehát magáért beszél, és ha végigtekintünk a cikkünk mellett található képeken, akkor bizony azt is elmondhatjuk, hogy a látványra sem lehet panaszunk. Mindehhez még PC-n sincs szükség egy a paksi energiákat igénylő erőműre, hiszen maga a Pure lassan már egy éve elérhető a boltok polcain, ebből következően a hardverkövetelményei sem olyan magasak (a pontos adatokat lásd külön az oldal tetején). Ha pedig már szóba került a grafika, akkor itt tennénk hozzá, hogy a bejárható pályák nem csak szemkápráztatóak és változatosak, de tervezés szempontjából is nagyon ügyesnek mondhatók. Azt már említettük, hogy egészen hajmeresztő viszonyok között lesz lehetőségünk versenyezni, és mindezt tetézi, hogy az egyes szakaszokon rengeteg levágás és alternatív útvonal található, így még a sokadik menet alkalmával is új dolgokat fedezhetünk fel – ennek köszönhetően nagyon sokáig nem tudunk majd ráunni erre a programra. Már csak azért sem, mert nem csupán az egyjátékos mód, de a multiplayer lehetőség is egészen parádésra sikeredett. Ha úgy érezzük, hogy mindent láttunk, és már a gépi ellenfelek nem jelentenek számunkra kihívást, akkor vár az internet, ahol hús-vér emberekkel mérhetjük össze a tudásunkat. Ilyenkor valódi, (tenyér)izzasztó küzdelmek bontakozhatnak ki, ugyanis a többjátékos mód keretén belül egyszerre akár tizenhatan is összemérhetik tudásukat. Aki tehát felmerészkedik a világhálóra, annak számolnia kell azzal, hogy ott bizony már a legprofibbak űzik az ipart, így érdemes rengeteget gyakorolni a netes megmérettetés előtt, sőt, a PC-hez érdemes szerezni egy kontrollert is (konzolnál ugye ez eleve adott), mert azzal lehet a legkönnyebben megzabolázni a gépszörnyeket.

Szimulátorok Pure

Végső soron tehát elmondható, hogy egy meglehetősen jól összerakott programmal van dolgunk: változatos és egyedi játékmenet, nagyszerű vizuális megvalósítás és kihívás még tapasztalt játékosoknak is. Hibát nem is nagyon róhatunk fel neki, a Pure csupán PC-n mutatott néhány gyermekbetegséget. Ezen a platformon előfordulhatnak értelmetlenül hosszú töltések és bosszantó fagyások, ennek elkerülése érdekében a játék elindítása előtt érdemes telepíteni a megjelenés óta kiadott patch-eket (javítócsomagokat), amelyeket könnyedén letölthetünk az internetről. Ha pedig ezzel megvagyunk (vagy konzolon játszunk), akkor nincs más hátra, mint hátradőlni és élvezni az extrém száguldozást, ebben ugyanis verhetetlen a Pure.