Motoros öltözék tisztítása - Tisztaság, fél egészség

Egy piros árnyalatú motorral jött. A legújabb divat szerinti fehér ruháját vastagon belepte a por. Bogaras sisakját levette, haja a fejére lapult. „Messziről jössz?” – kérdeztük…


A motorozás a praktikum, és sok kellemes élmény mellett sok kellemetlenséggel is jár. Ezek egyike, hogy ruháink fokozottan ki vannak téve a szennyeződéseknek. Egyrészt ezek állapota árulkodik viselőjükről, tehát nem mindegy hogyan néznek ki, másrészt viszont mi is jobban érezzük magunkat bennük, ha szépek, tiszták. A rendszeresen tisztított ruhákat minden alakalommal könnyebb új állapotba hozni, mint azokat, amelyek elhanyagoltak, koszosak, és beléjük ívódtak a bogármaradékok.

Bukósisak
A bukósisak külső felületének tisztítása egyszerű feladat. Víztől egészen a speciális tisztítószerekig sok mindennel tisztítható, de akinek az idő és a tökéletes végeredmény számít, az utóbbira voksol. A koszos sisak többnyire csak esztétikai kérdés, kivéve, ha már nem látunk át a plexin.

A kiszerelt bélést sisakzsákba tesszük és kimossuk. Így nem kopik

A béléssel egy kicsit más a helyzet. A koszos sisak szagát arcbőrünk és – ha van – hajunk is átveszi, ráadásul gyorsabban is zsírosodik tőle. A tisztítás módszerét itt kétfelé oszthatjuk: kivehető és nem kivehető bélésű sisakok esetére.
A kivehető bélés általában nem az olcsó sisakok sajátja. Ezeknél egyszerűen ki kell szerelni az arcpárnákat, valamint minden gyárilag mozdítható belső kárpitot, és kimosni kézzel, esetleg mosógéppel, kímélő mosásban. Figyeljünk arra, hogy ezek azután az arcunkkal fognak érintkezni, ezért ne használjunk öblítőt, illetve, ha mégis, akkor az legyen bőrbarát, illetve olyan illatú, amit sokáig el tudunk viselni.Fix bélésű sisakok tisztítása ennél sokkal körülményesebb. Speciális sisakbélés-tisztító szereket ajánlunk hozzájuk, amelyek – mindamellett, hogy nem irritálják a bőrt - feloldják a zsíros és egyéb szennyeződéseket, amiket ezután egy ronggyal könnyedén kitörölhetünk.

Yamalube sisak- és plexitisztító

Könnyedén eltávolítja a makacs, rászáradt szennyeződéseket. Csepp- és foltmentesen szárad.

Ára: 2560 Ft
Forgalmazzák: a Yamaha márkakereskedések
Bel Ray sisakbélés tisztító

Eltávolítja a bélésből a zsírt, a koszt, a kellemetlen szagokat, és friss illatot hagy maga után.

Ára: 2400 Ft
Forgalmazza: SHOX Motoros Áruház
1033 Bp, Szentendrei út 89-93.

Jó tanács
A kesztyű az egyik legkoszosabb ruhadarabunk, ezért soha ne tároljuk a sisakban! A sisakot ne helyezzük rá a tükörre, és ne tegyük a földre. Gondoljunk arra, hogy azt utána a saját fejünkre fogjuk húzni!

Textil, Cordura
Textil ruháink olajos szennyeződések és bogarak maradványainak összegyűjtésén kívül előszeretettel szívják magukba a levegőben szálló port, ami nagyrészt más járművek kipufogógáza alkot. Ettől ezek a ruhadarabok jellegzetes szagot árasztanak, ami akkor is elárulja, hogy régen voltak kimosva, ha a színük eredendően fekete.

A protektorokat mosás előtt ki kell venni a ruhából

Mosásukhoz ki kell szerelni a protektorokat, speciális vízzáró béléseket, mert azokat károsíthatja a művelet. A protektorok magukba szívják a vizet, amitől bepenészedhetnek. Ezeket a nadrágokat, dzsekiket ajánlatos kézzel, esetleg, ha a mosógép képes ilyenre, akkor extrán kímélő mosásban mosni. A mosószer, különösen, ha speciálisan motoros öltözékekhez fejlesztették ki, nem árt nekik, de öblítő szer használatát nem javasoljuk, mivel az eltömítheti a szövetszálak közötti apró réseket, amelyek a szellőzést hivatottak biztosítani. A kimosott ruhák egy része ilyenkor elvesztheti (ha volt) vízálló képességét, ez impregnáló spray-vel utólagosan visszaállítható.

Az impregnáló spré visszaadja a ruha vízállóságát

Trükk
A ruhára felvert makacs, olajos szennyeződést, láncspray-t motortisztító folyadékkal el lehet távolítani. Előtte mindenképpen érdemes próbát tenni a ruha egy kevésbé látható pontján, hogy a szer nem oldja-e ki az anyagból a festéket. A motortisztítót a hatásidő elteltével, bő vízzel le kell mosni. Érdemes közvetlenül mosás előtt alkalmazni.

A motortisztítót nem erre találták ki, de bizonyos esetekben segíthet

S100 textil mosószer

Motoros ruhákhoz kifejlesztett, kifejezetten hatékony szer, amely nem károsítja a ruhák vízzáró rétegét.

Ára: 2700 Ft
Forgalmazza: Fokt Motor
1032 Bp, Szőlő u. 82.
S100 textilimpregnáló

A kezelt textíliát hosszan ellenállóvá teszi beázással szemben. Vízlepergető hatású.

Ára: 3400 Ft
Forgalmazza: Fokt Motor
1032 Bp, Szőlő u. 82.

Bőr
A bőrruhák tisztítása kényes kérdés, sokan nem tudják, mit kezdjenek velük, azokat ugyanis nem dobhatjuk be a mosógépbe. Külsőleg legegyszerűbb a szappanos víz és két rongy használata. A megnedvesített ronggyal ledörzsöljük a koszt, azután a másikkal szárazra töröljük. Egyszerre csak kis területet tisztítsunk, nehogy a bőr beszívja a vizet. Aki nem ér rá, vagy nem akar ezzel pepecselni, rengeteg jobbnál jobb speciális bőrtisztító szer közül választhat. Ennél a műveletnél az a legfontosabb, hogy a tisztítás végén mindenképpen töröljük át a ruhát méhviasszal, vagy más hidratáló szerrel, ami regenerálja, egyben impregnálja a bőrt.

Sima szappanos vízzel távolítsuk el a bogárnyomokat, vigyázva, nehogy átáztassuk a bőrt. Még jobb, ha speciális bőrtisztító folyadékot használunk

A bőrruha belsejének tisztításánál szintén szerencsés, ha a bélés kivehető. Az ugyanis mosógéppel mosható, és száradás után visszarakható. Ha a bélés fix, akkor ajánlatos szakemberhez fordulni. Az erre szakosodott cégek speciális tisztítási eljárással, extrém esetben a bélés kibontás utáni mosásával, esetleg cseréjével oldják meg, hogy a ruha ismét olyan higiénikus legyen, mint új korában. Fix bélésű bőrruháknál a belső otthoni tisztítása rendkívül körülményes, szakértelem nélkül akár maradandó károsodást is okozhat a ruhában!

Spidi bőrápoló szett

A készlet tartalmaz bőrtisztítót, impregnálót, valamint ezek használatához, felviteléhez szükséges szivacsot és mikroszálas törlőkendőt.

Ára: 3200 Ft
Forgalmazza: MotorLine
1038 Budapest, (régi) Szentendrei út 287.