Mire érdemes emlékezni 2013-ból?

Emlékezetes év volt 2013? Mindenki döntse el maga, de válság ide, recesszió oda, örömteli és szomorú eseményből is kijutott az elmúlt egy évben. Mielőtt belelovalná magát az ünnepek előtti rohangálásba, tekintsünk vissza az elmúlt esztendőre. Mire fogunk emlékezni vajon tíz év múlva?


Talmácsi Gábor lábát széttörte a felrobbanó blokk
A XXI. század legsikeresebb magyar gyorsasági motorversenyzőjének biztosan nem ez volt a legsikeresebb éve. Ha nehezen is, azért bizonyította, hogy két keréken a legjobbak között van, ráadásul mentorként is megállta a helyét. De balesetek folyamatosan hátráltatták, egészen addig, míg egy szétrobbanó blokk le nem zárta a szezonját.

 ###


Marc Márquez a csodagyerek
Míg Talmácsinak rossz éve volt, a fiatal Márquez tehetséges motorversenyzőből egy csapásra legenda lett. Első királygategóriás évében kapásból bizonyított, majd minden megdönthető rekordot megdöntött. Végül ő lett a legfiatalabb világbajnok! Mik a további tervek Senor Márquez, lehet ezt még fokozni?

 

 

###

Európában a Honda CB1100
Évekig irigykedve gondoltunk a japánokra. Bezzeg nekik jutott az elmúlt évek legszebb Hondájából, a retró CB1100-ból. Idén viszont a sárgaság (nem úgy értjük!) a múlté, Európába is megérkezett a gyöngyörű múltidéző motor. Amit ráadásul vezetni is különleges élmény.

 ###

Megjött a KTM 1290 Super Duke R
A KTM lett a legnagyobb európai motorgyártó, így igazán ideje volt egy abszolút értelmetlen és abszolút lenyűgöző motorral előrukkolniuk, amivel bizonyítják, hogy mind formatervezésben, mind mérnöki tudásban a topon vannak. Eleinte csak csepegtették az információkat, részletképekkel és óvatos videókkal cukkolták a közönséget, majd berobbant az őrületes 1290 Super Duke a teljes valójában. Erre tényleg megérte várni!

 

 

 

###


A BMW megszabadult a Husqvarnától
Az év piaci eseménye volt a Husqvarna adás-vétele. A bajor gyár mindenestül lepasszolta a KTM-nek svéd eredetű olasz céget. Eleinte ment a titkolózás, aztán egyik napról a másikra terítették a lapokat. Utána kezdődött a spekulálás, hogy házon belül lesz-e ellentét, hiszen kapásból három dudásnak kéne egy csárdában megférnie. A megoldás a Husaberg felszámolása lett. A sors fintora, hogy amikor az olaszok megvették a Husqvarnát, az onnan lelépő mérnökök alapították a Husaberget. Most minden körbeért.

 

###


Halálos baleset a Superbike Világbajnokságon
2013-ban tragédiából is jutott elég. A moszkvai futamon elhunyt Andrea Antonelli, majd folyamatosan indultak a botrányok: keresték a felelőst, bizottságokat állítottak fel - ám a fiatal versenyzőt már semmi sem hozta vissza az életbe.

 

###


Óriási visszahívás a Suzukinál
200 000 - leírom, kétszázezer - motort hívott vissza a Suzuki a főfékhenger esetleges hibája miatt. Ilyen méretű rendelkezésre még nem volt példa. Emeljük bukósisakunkat a japán gyártó előtt, hiszen ki más intéz garanciálisan javítást majd tízéves gépekre?

 

###

Cyril Despres felforgatta a világot
Ismét aktuális lesz a francia motoros, hiszen január ötödikén rajtol a Dakar. Despres tavaly ötödjére is megnyerte a legendás ralit, majd a KTM-et otthagyva a Yamahához igazolt. És úgy tűnik tényleg ő a legjobb, hiszen új motorjával egyből meg is nyerte a Sertao Rally-t. Egyes vélemények szerint egy Panni robogóval is rekord idő alatt vágna át bármelyik sivatagon!

 

###

Elhunyt Rosivall Ágoston
Ágoston nem csak az egyik legjobb magyar motorversenyző volt, hanem barátunk és munkatársunk is egyben. Hónapok óta csak keressük a szavakat. Ágoston egy cseh csapat versenygépén dolgozott Moszkvában, amikor egy fékhiba miatt elesett az egyik kanyar bejáratánál. Ágó, nyugodj békében!

 

 

###


110 éves a Harley-Davidson
Idén ünnepelte 110. születésnapját a legendás amerikai motorgyártó. A buli Európába is átért, Rómában óriási ünnepet szerveztek, amin a pápa is részt vett.

 

 

###


90 éves a BMW
Ünnepelni való a BMW-nek is jutott. A 90 évnyi dicső múltat a BMW R nineT-vel tették felejthetetlenné. Vajon mit gurítanak tíz év múlva a 100. születésnapon?

 

###


Gyermekmotoroztatás Pilisen
Ha mi esetleg elfeljtenénk a 2013-as évet, lesznek, akiknek örök emlék marad. Ők a pilisi állami gondozásban élő gyerekek, akiket az Önök segítségével elvittünk egy rövid körre motorozni. Nekik talán az a nap volt az év fénypontja.

 

###

Chris Pfeiffer Budapesten
Szinte titokban érkezett Pfeiffer Budapestre, aztán elég komoly bemutatót adott a belvárosban. Elképesztő figura, triálosként indult, aztán endurósként lett világhírű - például megnyerte az Erzberg Rodeot - majd stuntriderként volt verhetetlen évekig.

 ###


Gyorshajtás a köbön
Gondolták volna, hogy idén a legtöbben egy autópályás előzésre voltak kíváncsiak a Motorrevün? 

Elhunyt Kurt Caselli
A fiatal terepmotoros tehetség a Baja 1000-en szenvedett halálos balesetet, nem sokkal azután, hogy megkapta élete lehetőségét, és előlépett a KTM gyári pilótájává.