Melegben is gondtalanul

Nyáron a motorosok úgy rajzanak az utakon, mint méhek a mezőn. A száguldás élménye mellett azonban érdemes odafigyelni az egészség megőrzésére is.


Úton-útfélen halljuk, hogy a motorozás veszélyes. Ezt a motorosok nem tagadják, sőt, tisztában vannak a kétkerekű közlekedés buktatóival. Megfelelő felkészüléssel azonban megúszhatjuk a baleseteket és betegségeket.

 

 

Kötszer, gyógyszer, csipesz
Az „A” kategóriás kötelező elsősegélycsomag olyan alapfelszerelést tartalmaz, amit kisebb sérülések ellátásához használhatunk. A lejárati idő három év, ezt ellenőrizzük rendszeresen. A kötszeren és sebkezelőn kívül vihetünk még magunkkal fájdalomcsillapítót és görcsoldót, de olyan készítményeket vásároljunk, amelyek a nyári hőségben tárolva sem veszítik el hatásukat. A hosszabb pihenők idején óvjuk bőrünket az erős napsugaraktól, ezért a csomagban mindig legyen magas faktorszámú napvédő krém.

A jó idő beköszöntével megjelennek a kullancsok, ezért vigyünk magunkkal kullancs- és szúnyogriasztó szert. Ha egy kis vérszívó mégis befúrta magát a bőrünkbe, mindenképpen szedjük ki. Kapható kifejezetten kullancs eltávolítására alkalmas csipesz, amellyel nyúljunk egy kicsit a rovar potroha alá, és emeljük meg, hogy a bőrünkkel teljesen merőleges helyzetbe kerüljön. Ezután ragadjuk meg a fejéhez lehető legközelebb eső ponton, és egy fél fordulattal csavarjuk el, majd húzzuk ki. Ha nincs csipeszünk, használjunk cérnát: tekerjük a kullancs köré, és szorítsuk meg rajta, mint egy hurkot, ezután húzzuk ki. A kullancsot nem szabad csavargatni, krémmel, olajjal „fullasztani”, tűvel piszkálni. Ekkor ugyanis a potrohban lévő fertőzött béltartalom a szervezetbe kerülhet. A kiszedett ízelt lábút semmisítsük meg, az egyik leghatásosabb módszer az elégetés. A helyét a bőrön fertőtlenítsük alkohollal vagy jóddal. Amennyiben napok múlva folt jelenik meg a csípés helyén, vagy rosszul érezzük magunkat, forduljunk orvoshoz.

Légáteresztő védőfelszerelés
Protektorokkal ellátott védőfelszerelés nélkül ne utazzunk, bármennyire is csábító, hogy egy szál pólóban vágjunk neki az útnak. Igaz, hogy negyven fokban a vastag bőrdzseki kényelmetlen viselet, a gyártók éppen ezért a kabátokat olyan ki- és becipzározható légáteresztő betétekkel látták el, amik a mellkastól a háton keresztül vezetik át a levegőt, ezáltal a védőruházat nem fülled be. Vásárolhatunk nyitottabb bukósisakot is, bár mérlegeljük, hogy a kényelemért mennyi biztonságot áldozunk fel, hiszen a jobban szellőző, áll alatt nyitott sisak sokkal kevésbé véd egy esetleges balesetben.

Figyelem, hőség van!
Nagy melegben fokozottan kell figyelni, ugyanis a meleg hatására csökken a vérnyomás és nő a bágyadtság. Nem titok, hogy sokszor a motorosnak az autós helyett is résen kell lennie. Ha már nem tudunk megfelelően koncentrálni, inkább álljunk meg pihenni, igyunk sok folyadékot, hogy pótoljuk az izzadás következtében elveszített vizet.

Védjük a szemet!
Használhatunk sötét plexivel felszerelt bukósisakot, de ez csak akkor célszerű, ha folyamatosan süt a nap. Amint beérünk egy alagútba, vagy felhős lesz az ég, máris nehezen látunk ki a füstös műanyag mögül, éjszaka pedig életveszélyes ezzel motorozni. A beépített napszemüveg előnye, hogy egy mozdulattal alkalmazkodhatunk a pillanatnyi időjáráshoz, de hátránya, hogy ezek a sisakok nehezebbek, mint a hagyományos fejvédők. A legolcsóbb megoldás, ha napszemüveget veszünk a sisak alá, bár a szára nyomja a fejünket, és ha változik az időjárás, ugyanúgy le kell venni, mint a sötétített plexit. Néhány gyártó készít ún. photochromatikus bukósisakplexit, ami ugyanúgy működik, mint a fényre sötétedő napszemüveg. Ez kényelmes megoldás a szem védelmére, de a pénztárcát nem nagyon kíméli.

 

A kullancs megbetegíthet

A kullancs okozta vírusos agyhártyagyulladás tünete a láz, az izomfájdalom, a gyengeség, majd súlyos idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek, de a baj védőoltással megelőzhető. Lyme-kór esetén influenzaszerű tünetekkel találkozhatunk, de néha csak egy speciális bőrtünet (vörös folt, melynek a közepe feltisztul, és a vörös kör napról napra nagyobb lesz) alakul ki. Később ízületi és izomfájdalom, fejfájás, fáradtság, szívritmuszavar, idegrendszeri panasz jelentkezhet. A fertőzés hónapokkal, sőt évekkel később a nagy ízületek gyulladásával, erős izomfájdalommal, hangulat-, alvás- és emlékezetzavarral járhat. Ha a betegséget időben felismerik, antibiotikummal jól gyógyítható.