Kawasaki Z750

Gusztusos formavilág, 600-asokat alázó teljesítmény, kényelmes üléspozíció? Ezt mind tudja a Kawasaki Z750, megfejelve elfogadható vételárral és legendás problémamentességgel.


…Költséghatékonysági okok miatt a futóművéből kihagyta a Kawasaki a drágább elemeket. Ezért hiába keressük a nagyobb változatnál megtalálható polírozott felniket, fordított teleszkópszárakat, vagy az alumínium lengővillát. Helyettük hagyományosabb megoldásokkal találkozunk, melyek határait könnyebb elérni. Ennek ellenére a Z750-es pontos visszajelzéseket ad az útról, és a vezetése olyan egyszerű, hogy talán csak egy kerékpárral könnyebb közlekedni.

 

Ez persze annak is betudható, hogy a motor ergonómiája mondhatni tökéletes. Dereka kimondottan keskeny, ezért könnyű letenni a lábakat, blokkja pedig már 2500/perctől gond nélkül terhelhető. Persze, ha tűzijátékra vágyunk, akkor célszerűbb a 6000 feletti tartományt használni, de ilyenkor a fogyasztása sem marad 5 liter körül.

 

 

Ha valakit zavar a kiegyenlítőtengely hiányából fakadó enyhe vibráció, illetve az előbb említett egyszerű futómű, akkor annak érdemes elgondolkodni a 2007-ben bemutatott, felfrissített változaton. Az újabb kiadásban rezgéscsillapító elemek gondoskodnak a kényelmesebb felhasználásról, felfüggesztésében pedig modernebb alkatrészek dolgoznak. A fejen álló villák húzófokozata és rugó-előfeszítése is állítható.

 

Sajnos a frissebb kiadás a motorozási élmény szempontjából nem csak pozitív módosításokkal gazdagodott. Bár a blokkolásgátló tagadhatatlanul az egyik legfontosabb biztonsági fejlesztés, de ez a korai változat még igen tetemes tömeggel, nagyjából 12 kg-mal fejelte meg a Z750-es súlyát. Emellett a modell erőforrását is addig csiszolták, amíg már teljesítette az Euro-3-as előírásokat. Cserébe viszont 110-ről 106 lóerőre csökkent a névleges teljesítménye...

 

A teljes tesztet a Motorrevü 2015/08-as számában olvashatja!