Így csökkentünk regadót – aláírásgyűjtésünk kátéja

Aláírás-gyűjtési akciónk kapcsán rengeteg kérdés érkezett hozzánk. Most egyben rendet teszünk!


Mi is a baj a mostani regisztrációs adóval?
Bár 2012-re jelentősen csökkentették a gépjárművek regisztrációs adóját, a törvénymódosítás csak az autókra tért ki, a motorkerékpárokén nem változtattak. Így eshetett meg, hogy egy négyszázezer forintos, 125-ös robogónak az árának negyede regisztrációs adóra megy el, míg egy belépő szintű, kétmillió forintos kisautó esetében ez alig két százalék. Az előbbi esetében ugyanis 95 000 forintot, az utóbbinál mindössze 45 000-et kell befizetni első magyarországi forgalomba helyezéshez.

Úgy sincs pénzem új motorra, minek írjam alá? Akinek meg van, azt nem ez az összeg fogja agyon vágni.
A regisztrációs adó a külföldről behozott használt motorokat is sújtja. Általánosságban elmondhatjuk, hogy mind az új, mind a használt motorkerékpár-eladásoknak jót tenne a változás, felpezsdülne a piac. És tíz év múlva is lenne tíz éves használt motor. Ráadásul a regisztrációs adó nem a drága kétkerekűek eladását töri le főleg, hanem a hétköznapi használatra leginkább alkalmas, olcsó, ésszerű motorokét.

 

 

Mennyi aláírás kell?
Minél több. Ez egy olyan módosítás lenne, ami senkinek nem okozna kárt, de nagyon sokak jobban járnak tőle. Ez egy klasszikus win-win helyzet minden oldalról. Ennek ellenére nem hisszük, hogy tízmillió aláíró gyűlne össze. Mi olyan 10-20 ezer aláírásra számítunk – azzal már komolyan kell vennie minket a törvényhozóknak.

Hol tudom aláírni?
Például ott, ahol most ezt a cikket olvassa. Nem kell sehová elfáradnia, mindössze internet kapcsolatra van szüksége, és ide kell kattintania. Körülbelül harminc másodperc az egész.

Meddig folyik a gyűjtés?
Nyár végéig, a törvényhozási időszak kezdetéig szeretnénk összegyűjteni a lehető legtöbb támogatót.

Van rá garancia, hogy utána foglalkozni is fognak vele?
Sajnos nincs. De mivel közelegnek a választások, egy 10-20 ezer fős tömeg megnyerésére fogékonyak lesznek a pártok. A motoros társadalom – a postásoktól kezdve egészen a kőkemény Harley-s chapterekig – nem elhanyagolható tömeg. Emlékezzünk csak 2006-ra, amikor elég volt egy felvonulásunk, és módosították a súlyadót és az autópálya díjakat. Ez társadalmi és gazdasági érdek, nem politikai.


Hogyan tudok hozzájárulni a sikerhez?
Egyszerű: írja alá. De ennél tovább is mehet, terjessze barátai, ismerősei között az igét. Meséljen nekik a motorozás élményéről, a városi dugók kikerüléséről, és a regisztrációs adó igazságtalanságáról.


Mit kell tenni, hogy a felhíváshoz kikerüljön a logónk?
Rakja ki honlapjára a felhívásunkat, toborozzon támogatókat, és küldje el a szerkesztőségünknek logóját.