Tartósteszt: Honda XL700V Transalp - Aszfaltdzsungelben

A Honda Transalp alig több mint egy hónapja érkezett szerkesztőségünkbe 25 000 km-es tartóstesztre. Érkezésre után egy héttel már 1000 km-t mutatott órája, így hamar átesett első olajcseréjén és időszakos szervizelésén.


    Pár napos városi szolgálat után útra kelt Horvátország, pontosabban az isztriai félsziget felé. Bebizonyosodott, hogy kényelmesen, fáradság nélkül lehet vele nagy távolságokat is megtenni, autópályán a stresszmentes 140-160 km/órás utazósebességgel méltó társa bármelyik túraendurónak, mindezek mellett egy személlyel dobozok nélkül is jól megpakolható. Hazaérkezése után arra lettünk kíváncsiak, hogy vajon a hétköznapi városi forgalomban is ugyanolyan jól megállja-e helyét, mint városon kívül.


    Pár hónapja megjelentettünk egy cikket a motoros futárok életéről, és az akkor kötött jó ismeretséget felhasználva arra kértük őket, mondjanak véleményt a Transalp városi felhasználhatóságáról. A robogók, és kisebb egyhengeres endurók után üdítő változatosságként hatott a szinte vadonatúj, igazi nagymotor egy étterem kézbesítőinek életében. A Transalpot ketten használták, leginkább a XI. és a XII. kerületben, elsősorban nappali körülmények között.
A futármotorral szembeni egyik legfontosabb követelmény, hogy legyen hova rögzíteni a szállítmányt. A Transalphoz gyárilag biztosított csomagtartó és az utas ülés egy része a kapaszkodókkal együtt remekül használható csomagok rögzítésére, így ők is ott találtak helyet a méretes, hungarocellel szigetelt ételszállító doboznak, amelyet egyszerű gurtnival fixáltak.

    A nagy forgalmú, zsúfolt közlekedésben igen fontos tulajdonság a motor manőverehetősége, az, hogy mennyi erőt kell kifejtenünk a szűk helyen való irányváltoztatásokra, mennyire stabil kis sebességnél és rossz minőségű útfelületen, szükség esetén leér-e a vezető lába, hiszen a város nem terep, nem lehet mindent gázzal megoldani. Saját tapasztalataink egybevágnak a tesztelésre segítségül hívott futárokéival: a Transalp viszonylag nagy kormányelfordítási szöggel rendelkezik, így szűk fordulókban sem kell Y fordulót végeznünk, mértéktartó gumiválasztása miatt nem érzékeny különösebben a talajegyenetlenségekre, ami üdvös tulajdonság, ha kis sebességgel haladunk az autók között a meglehetősen gyatra állapotú fővárosi utakon. A finom manőverezést segíti a lágy gázreakció, a Honda finom gázvételi tulajdonsága nem igényli a kuplungaláfestést. Fékei kifejezetten jól adagolhatók, működtetésükhöz nincs szükség kifinomult kézmunkára, és nagy kézerőre sem. Az ABS nagyon finoman szabályoz, inkább csak rumplis úton – amikor a csökken a kerekekre nehezedő súly – volt érehető, hogy „visszaszólt”, a futárok alatt is csak egyetlen egyszer avatkozott bele a fékezés dinamikájába.

    Ha már rumplis utakról beszélünk, akkor arról is szólnunk kell, hogy a Transalp egyetlen negatívuma a városi környezetben a viszonylag kemény futómű, amely különösen az éles bukkanókon dobálja a vezetőt, de még nála is jobban utasát. Sajnos első futóművén nincs állítási lehetőség, de még a hátsónál is mindössze a rugóelőfeszítés mértékét állíthatjuk be.
Horváth Ferenc futár még azt jegyezte meg, hogy kissé hosszúnak találja a Transalp tengelytávolságát és laposnak a villaszögét ahhoz, hogy a várakozó autók között szűk, derékszögű kanyarokat vegyen be vele, erre a célra jobbnak találja a kis endurókat, robogókat. Egyet értünk vele, de hozzá kell tennünk, hogy a Transalp egyenesfutása még 160 km/órás sebességnél is hibátlan, a két tulajdonságot pedig módfelett nehéz egy adott futóműgeometrián belül összehozni. Másik apró észrevétele az volt, hogy a sorok között araszolva a túraenduró tükre sok személyautó tükrével egy magasságba esik, és ez megnehezíti a konfliktusmentes előrejutást. Nagyon jónak találta viszont az XLV nagy szabad magasságát, és 19 colos első kerekét, amely még a magas járdára való felállást is egyszerűvé teszi.

    Kettőjük véleménye szerint a Honda Transalp kifejezetten jó városi motornak is, egy-két túraenduró jellegéből fakadó tulajdonságával egyetemben, hiszen ők, vagyis a futárok extrém városi felhasználóknak számítanak