Harley-Davidson rendőrmotorok 100 éve

Egyetlen másik motorgyártó nem készít olyan régen rendőrmotorokat, mint a Harley-Davidson. Ebben az évben volt száz éve, hogy szolgálatba állították az első gépet Detroitban.
    A Popkultúra több tipikus képet dolgozott fel úgy Amerikáról, hogy mindenkinek a korlátlan lehetőségek országa jut eszébe láttukra. Marlyn Monroe, James Dean, a Coca-Cola üveg, pálmafák és surfdeszkák, a szabadságszobor –és az útszéli reklámtábla mellett parkoló, napszemüveges motoros rendőr. A motorja mi más lehet, mint Harley-Davidson? Közel hetven évig elképzelhetetlen volt, hogy az amerikai rendőrség más márkához forduljon, hiszen a sok évtizedes együttműködés mindkét oldalnak segített a fejlődésben, és ma is több rendőregység ül az amerikai nagyvason, mint valaha. Egyedül a 70-es, 80-as években volt ez másként, amikor a Harley saját történelme mélypontján elvesztette a rendőrségi megbízások 80 százalékát.


    A történet 1908-ban kezdődött. A detroiti városi rendőrségnél beüzemeltek egy egyhengeres Harley-t, és ezzel teljesen új fejezetet nyitottak az amerikai rend fenntartásában. Hamar rájöttek, hogy a motor gyors, fürge és sok rendőrségi feladatra még alkalmasabb, mint az autó, nem is beszélve a lovakról vagy akár a lovaskocsikról. Ennek megfelelően hamarosan ugrásszerűen nőtt a rendőrmotorok száma. A 20-as évek végén már 3000 rendőrőrsnek volt Harley-s alakulata. Ekkoriban jelentős volt az autók száma az amerikai utakon, de a baleseti statisztika is tragikus méreteket öltött. A kétkerekű nagyvasak gyorsabbak voltak az akkori autóknál, így beváltak a gyorshajtók és szabálytalankodók elfogására. De a szabálytalankodókkal űzött versenyzésben a gyár és a hatóságok egymástól is profitáltak. Fejlesztési szintjüket tekintve a rendőrmotorok mindig egy lépéssel előrébb tartottak a szériánál, és a gyár rengeteg ötletet és visszajelzést kapott a hivatásos pilótáktól, és ez egészen máig nem változott. Például a rendőrmotor Twin Cam erőforrása már évekkel korábban 96 köbinches volt, mint a civil a vásárlóé, a 2008-as rendőrmotor a civilverziónál 3 mm-el nagyobb furatnak köszönhetően már 103 köbinchnél (1688 cm3) tart.Királyi kíséret


    Magyarországnt is voltak már egyszer Harley rendőrmotorok. A 30-as évek végén Horthy Miklós 16 személyből álló kormányőrsége oldalkocsis Harleykkal biztosította a kormányzó és vendégei útját. Ezt az elit motoros rendőralakulatot 1934-ben hozták létre. 24 órás készenléti szolgálatot végeztek megfelelő váltásokkal a budavári kormányzói kabinetiroda előtt és a Mosonyi utcai rendőrlaktanyában, motorjaikért az összes motoros, de főleg motoros rendőr irigyelte őket. Az első két motort az alakulat létrehozatalánál vásárolták, ezek 1200-as VDS típusok voltak. Majd 1937 őszén az akkori importőrnél, Majláth Mihálynál átvettek hat darab 1300-as UHS-t. Ez a 37 lóerős, oldaltszelepelt motor igazi csodának számított akkoriban. Az állományból megmaradt az országban egy nagyon szépen restaurált, ha nem is oldalkocsis példány, ami látványosan szemlélteti, miért emellett a típus mellett döntött az akkori kormány, ha a saját tekintélye és útja biztosításáról volt szó.
    Az 50-es években a rendőröknek különösen szükségük volt nagyobb teljesítményre, mivel akkoriban az amerikai fiatalok között nagyon divatba jött az utcai versenyzés. Ez odáig fajult, hogy a rendőrök saját Hot Rod szakosztályokat nyitottak, hogy szembe tudjanak szállni a fiatalokkal. Ma már nincs ilyen versenyszellemre szükség, viszont a biztonságos futómű és a kényelem fejlesztésében komoly szerepet játszanak a rendőr motorosok, így például az ABS bevezetésénél is kikérték véleményüket. Hogy a sokórás szolgálat közben kellő kényelmet kapjanak a rendőr motorosok, különleges ülést és rugózást készít nekik a Harley. Az aktuális évjáratnál a rendőrök az Elecra Glide, a Road King és a Sportster 883 között választhatnak, és a Harley a mai napig kínálja a rendőrszolgálati oldalkocsit is. Aztán volt még egy háromkerekű rendőr-Harley is. A Servicar eredetileg azt a célt szolgálta, hogy szükség esetén gyorsan tudjanak kivinni a motoros járőröknek alkatrészt vagy más tartozékot, de később sok esetben járőrszolgálatra is befogták a derék trike-ot. Nem kevesebb, mint 41 évig gyártották ezt az oldalszelepelt 750-es blokkal ellátott háromkerekűt 1931 és 72 között, ezeknek a gépeknek hátsó tengelyét a mai napig elsőszeretettel alkalmazzák a motorépítők trike-okhoz.


    Persze az amerikai járőrök különleges igényei sok más országban is megfelelnek, így a Harley ma 45 másik ország rendőrségeinek is szállít motorokat. Ha nem is annyira jellemző és természetes kép a világ más részein az amerikai nagyvason cirkáló rendőrmotoros, de minden képen nagyon meggyőző és tiszteletet parancsoló. És ez minden bizonnyal 100 év múlva is így lesz.
    Hetven év kellett ahhoz, hogy ismét Harley-n motorozhassanak a magyar rendőrök. Dobai Attila, aki magánemberként is rajong a Harley rendőrmotorokért, több éve próbálkozik már meggyőzni a hatóságokat az amerikai nagyvas előnyeiről, most pont a száz éves jubileumra két ilyen motort szolgálatba is állítottak. A veszprémi rendőrségnél egy Elctra Glide és egy Roadking biztosítja a járőr kellő tiszteletét. Érdekes részletekben térnek el ezek a gépek a szériától: az ülés légrugóra támaszkodik, ennek saját kompresszora van, ezzel a vezető súlyára állítható a légnyomás. A megkülönböztető fényeket saját akkumulátor táplálja, az Electra Glide-ban ehhez beépített 220 voltos csepptöltő is tartozik. A vastag falú speciálgumikkal defekttel is lehet biztonságosan motorozni.