Gerincprotektor-vásárlás - Védd magad!

Minap szembesültem egy szomorú statisztikával, miszerint a motoros balesetek során a leggyakrabban a végtagok, főleg a lábak sérülnek. De van itt egy másik riasztó adat: a gerincet érő traumák a legsúlyosabbak, azaz itt az idő, hogy befektessünk egy hátprotektorba is.


A bukósisak kötelező, anélkül már nagyon ritkán látni motorost. A dzseki és a kesztyű jár a stílushoz – no meg hogy ne fázzunk –, és mostanában szerencsére a motorosok már mind nagyobb százaléka hord lábfejet-bokát védő motoros csizmát és cipőt is. A gerincprotektor azonban még méltánytalanul keveseknél tartozik a mindennapos viselethez. A gerincvédők szükségességét a versenyzőknek nem kell ragoznom, nélküle rajthoz sem állhatnak. Az utcai motorosok között azonban sokan még tanácstalanok. Kell-e ez egy hétköznapi motorosnak, mit véd egy hátvédő, és ha már rászánja magát a vételre, akkor melyiket válassza?

Két táborra oszthatók a protektorgyártók és -vásárlók. Vannak a kemény protektor mellett kardoskodók – és vannak, akik a legújabb fejlesztésű lágy protektorokra esküsznek. Mindegyikük lényege, hogy az ütésekkel szemben védje a gerincet és a létfontosságú szerveket, valamint hogy csúszás közben kopófelületet képezzen a motoros és az aszfalt között. Egyes termékek ezen kívül melegen tartják a vesét is.

A protektorok lelassítják az energiaátadást olyan szintre, amely kevésbé romboló hatású

A megfelelő gerincprotektor kiválasztásánál az első számú szabály, hogy jó minőségű, az EN1621-2 standardnak megfelelő terméket vegyünk. Ezen belül is vannak fokozatok. A minősítő teszt során 50 J energiájú ütést mérnek a vizsgálandó tárgyra öt helyen egy szabványos súly ráejtésével, miközben mérik, hogy mekkora erő hatolt át a protektoron. Ennek az EN 1621-2 Level 1 szabvány esetén 18 kN-on belül kell maradnia, míg a szigorúbb Level 2 szabványnál átlagosan maximum 9 kN lehet. Minél kisebb az áthatoló erő, annál jobb a protektor.

Az ellenkezők legfőbb érve, hogy „macerás a viselése”, de ez csak szokás kérdése. Vegyünk olyan protektort, amelyik jól illeszkedik testünkhöz és megfelelő méretű. Alapszabály, hogy vízszintesen tartott fejjel a bukósisak alatt néhány cm-rel kezdje fedni a hátat, hogy ne akadjon bele a sisak, míg alul a farkcsontig érjen. Ezen kívül fontos, hogy a vállpántok és az öv rögzítése után résmentesen kell fednie a hátat. Jó, ha motoros ruhánkban megyünk vásárolni, próbáljuk fel, hogy illeszkedik hozzá, és ha van rá lehetőség, üljünk fel egy motorra is benne.A végére maradt az árkérdés. A korszerű gerincvédők ára a bukósisakokhoz hasonlóan jellemzően egyenes arányban van minőségükkel, míg az esetlegesen használatukkal megmenthető életek értékét felbecsülni igen nehéz lenne. Ezért mindenkit buzdítok, hogy alaposan böngéssze át a következő oldalon bemutatott, a hazai piacon kapható darabokat, válassza ki és HORDJA a számára megfelelő gerincprotektort!

Kíváncsi a magyarországi gerincprotektor választékra? Lapozzon!

###

A szolid megjelenés ne tévesszen meg senkit. Az Alpinestars Bionic Back Protector utcai és versenyhasználatra is alkalmas. Az innovatív, ütésenergiát szétterítő, öt tagból álló védőfelület akár egy nagy, akár több ismétlődő ütés energiáját képes elvezetni. A forma, illetve a rugalmas kialakítás eredménye, hogy az előre hajló felsőtest vonalát követi. A szellőzés és az izzadtságelvezetés jól megoldott, ezért az aktív mozgást igénylő motorozási stílus sem jelenthet gondot az Alpinestars gerincvédőjének használatakor.
A fehér színben kapható termék méretskálája S-től XL-ig terjed.
Bruttó akciós ár: 29 990 Ft
Forgalmazó: Pardi Motorsport Kft
nem publikus galéria Protektorok
nem publikus galéria Protektorok De mi lesz a mellkas védelmével? Erre jelenthet megoldást, az Alpinestars Track Protection Vest vagyis a cég hát- és mellkas protektorokat magába foglaló, a meglévő motoros dzseki alá ajánlott mellénye. A körkörös felsőtest védelmet nyújtó termék cipzáras kivitelű, elöl ütéselnyelő habbal, hátul pedig a már említett több tagú gerincprotektorral készül, hogy ellássa életmentő feladatát.
Méretskála: S–XXL
Bruttó akciós ár: 39 990 Ft
Forgalmazó: Pardi Motorsport Kft.
A BMW Motorrad Protektorkabát 2 nemcsak a sportenduró-pilótáknak nyújt optimális védelmet. Az új fejlesztésű, háromdimenziós hátprotektor és a váll- és könyökvédők kiválóan tompítják az ütéseket. A körkörös védelem a kabátba beépített PU-protektoranyagnak, a mellkasi részen lévő kivehető betéteknek és a felkari, valamint a bordarészeken található ütéscsillapító EVA-elemeknek (etilénvinilacetát) köszönhető. A kényelmet fokozzák az elasztikus ízületvédők, az állítható és lecsatolható vesevédő öv, a lyukacsos protektorok, a légáteresztő bélés és az új 3D-s távtartó szövet a kabát hátuljában.
A Protektorkabát 2 S, M, L és XL méretben, fekete színben kapható.
Bruttó ár: 94 119 Ft
Forgalmazó: BMW Magyarország Kft.
nem publikus galéria Protektorok
nem publikus galéria Protektorok A kabátnál kisebb és könnyebb a BMW Motorrad Protektormellény. Háromdimenziós hátprotektorának köszönhetően tökéletesen illeszkedik a gerinchez, és optimálisan védi azt. A mellénybe beépített protektoranyag a kulcscsontot is védi a sisak alsó szegélyétől. A vesék ugyancsak kiváló védelemben részesülnek. Bármelyik kabát vagy motorosruha alá felvehető. Előre formált hátvédő része azonos a Protektorkabát 2-ével, és szellőzőkamrái, valamint a távtartó szövet jóvoltából nagyon jó szellőzést biztosít. A fokozatmentesen állítható mellheveder, a vállpántok és a veseöv jól illeszkedik.
S, M, L és XL méretben, fekete-kék színben kapható.
Bruttó ár: 45 588 Ft
Forgalmazó: BMW Magyarország Kft.
A Dainese WAVE CON SCAPOLE gerincvédő külső polipropilén szerkezete perforált és redőzött. Kiegészítő lapockavédőjének köszönhetően nagyobb a védett felület. A belső rész méhsejt szerkezetű alumíniumhálóból áll, külső védelmét perforált polipropilén lemezek biztosítják. Állítható és levehető pántok teszik kényelmessé viselését, míg a háttal érintkező poliészterháló és a perforált szerkezet biztosítja a megfelelő szellőzést.
Négy méretben kapható.
Bruttó ár: 59 200 Ft
Forgalmazó: Karasna Motoros bolt
nem publikus galéria Protektorok
nem publikus galéria Protektorok A Dainese WAVE 2 NECK protektormellény merev mellvédőjével, lapockavédővel és nyakprotektorával teszi teljessé a felső test védelmét. Az energiaelnyelésről méhsejtes szerkezetű alumíniumháló gondoskodik, míg külső polipropilén szerkezet perforált és redőzött. Az állítható derékpánt pontos illeszkedést biztosít, míg a gerincprotektor deréknál rögzíthető. Puha betéteinek, perforált szerkezetének hála kényelmes viselet.
Bruttó ár: 87 500 Ft
Forgalmazó: Karasna Motoros bolt
Biztonságos, puha, rugalmas és kényelmes. Ezek a Forcefield Pro L2 hátvédő legfőbb erényei. Különleges, apró háromszögeket formázó ütéselnyelő hatású anyagot (4 réteg) kombinál, a sűrű, de mégis könnyű, többrétegű Nitril habbal. Ezáltal a beérkező energiát egyenletesen oszlatja el felületén, miközben felülteljesíti az EN1621-2 szabvány 2. szintjét is. Állítható vállpántok és dupla rétegű öv tartja fixen a testen, miközben felveszi a hát formáját. A ventillációs lyukaknak köszönhetően jól szellőzik.
Bruttó ár: 32 490 Ft
Forgalmazó: FXC Plusz Bt.
nem publikus galéria Protektorok
nem publikus galéria Protektorok A többszörös tesztgyőztes Forcefield Pro Sub 4 a standard CE teszt során 4kN alá szorította a testfelőli oldalon mérhető áthatoló erőt (3,38 kN) amelyre korábban egyetlen protektor sem volt képes. Ezzel az angol gyártó legújabb fejlesztésű gerincvédője egyszerre kényelmes és biztonságos. Bőrruha alatt is hordható, nem akadályoz a mozgásban. A 10 rétegű ütéselnyelő anyagot mosható huzat fedi. Állítható vállpántok és dupla rétegű öv biztosítja a szinte észrevétlen viseletet.
Bruttó ár: 43 490 Ft
Forgalmazó: FXC Plusz Bt.
Az erős, rugalmas anyagból készülő Grand Canyon Gerincprotektor hat-, illetve héttagos változatban is megvásárolható. A flexibilis, kemény protektorelemekből felépített gerincvédő felveszi a hát formáját, miközben a tökéletes rögzítés érdekében tépőzáras, állítható pánttal látták el.
A 6 tagos gerincprotektor bruttó ára: 14 990 Ft
A 7 tagos gerincprotektor bruttó ára: 15 990 Ft
Forgalmazó: RMC Kft.
nem publikus galéria Protektorok
nem publikus galéria Protektorok Vízszintesen öt rugalmasan mozgó részre tagolódik az IMET túrázóknak ajánlott gerincprotektora, az Extreme. A hát mozgását követő védőfelszerelés alsó két eleme oldalirányban is mozoghat, így kényelmes viseletet biztosít akár egész napos motorozáskor is. Az IMET termékén integrált vesevédőt is találunk, állítható gumipántok tartják viselője hátán. Habbetét és szellőző textilborítás teszi kényelmessé, így a kulcsfontosságú gerincprotektor remélhetőleg soha nem válik gyűlölt kellékké a gazdája számára.
A hátprotektor S–XXL méretben, fekete színben kapható.
Bruttó ár: 10 010 Ft
Forgalmazó: IMET Hungaro Kft.
Szinte csak a deréktájon lévő tépőzáras gumipánt és az integrált vesevédő azonos az IMET gerincvédői közt. Az összetettebb Turtle a sportmotorosoknak készült, a kemény feladatra nyolc külön mozgó, műanyag taggal készültek a tervezők. Ezúttal is számíthatunk arra, hogy a csípőtájon lévő kettő oldalirányban is mozog. A protektor alapanyaga remek ütéselnyelő tulajdonságokkal bír, ráadásul hőálló is, így a háton csúszáskor sem olvad el, mielőtt betöltené feladatát.
A hátprotektor S–XXL mérettartományban, fekete színben kapható.
Bruttó ár: 12 990 Ft
Forgalmazó: IMET Hungaro Kft.
nem publikus galéria Protektorok
nem publikus galéria Protektorok Széles hátrészével, valamint integrált vesevédőjével igyekszik a lehető legnagyobb védelmet nyújtani viselőjének az IXS Carapax protektor mellény. A hét külön habosított réteg laminálásával készült protektorelemek megfelelnek az EN 1621-2 (hölgyeknél -013) CE szabványnak. A protektor kivétele után a mellény akár mosógépben is mosható. Hát része Neoprén, elöl Lycra és Mesh anyagból készül.
A férfi modell XS–2XL méretben kapható.
A női modell DXS–DXL méretben kapható
Bruttó ár: 61 000 Ft
Forgalmazó: Yamaha Motor Hungaria Kft.
A legmagasabb, Level 2 minősítést kapta a Knox Contour hátprotektor, a CE teszteken mindössze 6 kN erőt engedve át. Az ötrétegű ütéselnyelő zónából álló gerincvédő ultrakönnyű, csupán 600 g-os, tökéletesen követi a hát vonalát, így menetközben szinte meg is feledkezik viselője róla. Állítható és lecsatolható vesevédője lágy poliuretán habból készült. Lélegző anyaga antibakteriális kezelést kapott.
Bruttó ár: 29 900 Ft
Forgalmazó: SuperZone
nem publikus galéria Protektorok
nem publikus galéria Protektorok A Knox egyéves kemény fejlesztői munka eredményeként piacra dobta technikailag legfejlettebb gerincprotektorát, az AEGIS-t. (Az Aegis Zeusz pajzsa volt.) A maximális védelem könnyű viselhetőséggel és vonzó megjelenéssel párosul. Hét féle méretben kapható, így minden motorosra tökéletesen illeszkedik. Az Aegis elődeinél 30%-kal könnyebb, rendkívül vékony, teljesen flexibilis, így a bőrruha alatt is szinte észrevétlenül szolgálja viselője biztonságát.
Bruttó ár: 24 900 Ft
Forgalmazó: SuperZone
A Polisport Integrál Protektoring ergonómikus tervezésének köszönhetően kényelmes viseletet biztosít. A megfelelő védelemről a vállon, könyökön, alkaron, a háton és mellkason elhelyezett rugalmas CE protektorok gondoskodnak, míg a gerincprotektor igazodik a hát formájához. Hálós anyagának köszönhetően kiválóan szellőzik, és tömege is rendkívül kicsi. A derék, váll, nyak és alkar részen található övekkel személyre szabható.
A Protektoring S–XL méretekben kapható.
Bruttó ár: 32 490 Ft
Forgalmazó: RMC Kft.
nem publikus galéria Protektorok
nem publikus galéria Protektorok A felesleges és kritikus elmozdulást is kiküszöbölték a SPIDI Airback gerincvédő tervezői. A háromrétegű termék külső része kemény polipropilénből készült, az alatta található réteg légkamrát tartalmaz, míg a háttal érintkező felület jól szellőző és bélelt, hogy viselete igazán kényelmes legyen. Az Airback derék alatti része külön elmozdulhat a többitől, hogy az igazán fontos felületek még akkor is a helyükön maradjanak, ha a motoros helyzetet vált. Az ismert olasz gyártó felszerelését kétféle testmagasságnak megfelelő méretben és több körméretben kínálja a hazai forgalmazó.
Bruttó ár: 53 800 Ft
Forgalmazó: Motorline Kft.
A szokásos férfi változat mellett női kivitelben is készül a SPIDI Back Warrior. Ez a modell, a gyártó újabb fejlesztései közül való, így a felhasznált anyagoknak köszönhetően nem csak kimagasló védelmet nyújt, de könnyebb is az átlagnál. A két változat közti különbség elsősorban a derékpánt kialakításában fedezhető fel. A férfiak négy, a hölgyek két hosszméret közül választhatnak, de ezeken belül többféle körméret is elképzelhető, érdemes tehát hosszan próbálgatni.
Bruttó ár: 36 700 Ft (férfi), 31 800 Ft (női)
Forgalmazó: Motorline Kft.
nem publikus galéria Protektorok
nem publikus galéria Protektorok Az UVEX Comfort protektormellény energiaelnyelő szerkezete nagy sűrűségű műanyag habból áll, amely nagyobb, CE Level 2 fokozatú biztonságot adja viselőjének. Ergonomikus kialakítása, rugalmas, lélegző anyaga révén szinte észrevétlen marad a motoros ruha alatt. Használható integrált vesevédővel vagy anélkül is.
Bruttó ár: 20 860 Ft
Forgalmazó: Yamaha Motor Hungaria Kft.
Zandona Shield gerincvédők az olasz gyártó kínálatának alapmodelljei. A viselő magasságának megfelelően 6, 7, 8 vagy 9 elemből állhat, de létezik a típusnak egészen rövid változata is, a Lumbar protektoros vesevédő. A derékrészen elhelyezett, állítható, rugalmas öv mérete XS és XL közötti lehet. A Shield gerincvédők kaphatók mellényszerű, elöl cipzárral záródó kivitelben is. Mindegyik Shield gerincvédő CE Level 1 minősítésű, szilánkmentesen törő külső műanyag héjuk alatt speciális ütésenergia-elnyelő réteg helyezkedik el. A hátlap puha, légáteresztő, antibakteriális anyagból készül, így viselése kényelmes. A Shield gerincvédők nyolc különböző színben és három mintával kaphatók.
Bruttó ár:    12 000 Ft-tól (protektoros vesevédők esetén)
20 500 Ft-tól (gerincvédők esetén)
Forgalmazó: EuroMotor Kft.
nem publikus galéria Protektorok
nem publikus galéria Protektorok A Zandona prémiumkategóriás gerincvédője, a Spine az átlagosnál magasabb CE Level 2 szintű védelmet nyújt. A Spine a viselő magasságának megfelelően 6, 7, 8 vagy 9 elemből állhat, míg a derékrészen található rugalmas övvel mérete XS és XL között állítható. A Spine modellek szilánkmentesen törő, a jó szellőzés érdekében perforált külsejű, műanyag héjjal rendelkeznek, amely alatt speciális, ütésenergia-elnyelő réteg található. Az Anti-Torsion kialakítás csökkenti a gerinc veszélyes, hátrafele történő csavarodásának esélyét. A hátlap puha, légáteresztő, antibakteriális anyagból készül, ennek megfelelően kényelemes viselet.
Kapható fehér és fekete színekben.
Bruttó ár: 23 500 Ft-tól
Forgalmazó: EuroMotor Kft.