George Clooney - Vége a macsó korszaknak

A nőknek most erősnek kell lenniük. Hiszen a hollywoodi sztár bevallja, hogy a motorozást és a sört legalább annyira szereti, mint őket.


Magánéletében szenvedélyes motorosnak ismerik. Hogyan lett az, és mikor?
15 évesen. Augusztus közepén a dohányföldeken melóztam, hogy egy kis zsebpénzt szerezzek, annyira fájt a derekam, hogy alig tudtam kiegyenesedni. Azt reméltem, nemsokára vehetek magamnak egy krém- és türkizszínű Harley-t. De a pénzből, amit nyár végéig félretettem, még a krómozást sem tudtam volna kifizetni. Egy nap viszont megütötte a fülemet egy motor hangja. Volt ott egy manus, aki szintén az ültetvényen dolgozott, és egy Moto Guzzi V7 Sporttal járt. Hihetetlen motor volt, csorgott a nyálam, amikor csak megláttam. Egyszerűen el kell ismerni, hogy az olaszok igen tehetségesek abban, hogy csodaszép motorokat gyártsanak.

Emlékszik az első motorjára?
Persze. Befejeztünk a Panasonic egy reklámfilmjének a forgatását, és jött a következő munka, egy rendőrös sorozat, a Riptide. Akkoriban még nem volt ügynököm. Viszont hogy azt higgyék, igazi profi vagyok, ha felhívtak, saját magam ügynökének adtam ki magam. Egyszer végre behívtak válogatásra, és a nagynéném, akinél laktam – a korán elhunyt Rosemary Clooney – ideadta öreg, rozoga és büdös csotrogányát. A stúdiótól messze parkoltam le. Nagyon messze. A motor elképesztően hangos volt, és olajfoltot hagyott maga után. Nagyon szégyelltem magam.A motor és George Clooney – ez is egy szerelmi történet?
Az hát! Sőt, máig a leghosszabb! Bennük ritkán csalódtam. (Nevet.)

Színészként a legnagyobb sztárok közé tartozik a világon. Hogy fér ez meg az egyszerű motoros képével?
Szerintem a sztár szó manapság igen elhasználttá vált. Marlon Brando, Paul Newman, Cary Grant vagy Steve McQueen sztárok voltak. Daniel Day-Lewis vagy Dustin Hoffman szintén. Tom Cruise is sztár a maga területén. Egyébként tudja, mi a különbség Cruise és Clooney között? Ha leégetem valamelyik Indianom kuplungját, akkor leszállok róla, és hazatolom. Tom meg hívja a magánrepülőjét.

Mielőtt befutott, többször volt anyagilag nehéz helyzetben, volt, hogy a haverjánál kellett laknia. Igaz ez?
Igen. A fürdőszobában kellett aludnom, mivel a lakása csak egyszobás volt. Amit igazán becsülök a motoros haverjaimban, az a nyitottságuk, a testvériességük. Ha valamit meg kell mondani, nem kerülgetik a forró kását. A Batman után például nem csináltak titkot belőle, hogy a játékomat túlságosan színpadiasnak találták, a latexruhám pedig nagyon hasonlított ahhoz, amit a Village People egyik tagja hordott akkoriban.

Mit hozott Önnek konkrétan a siker?
Egy csomó Harley-t és Indiant a garázsba. Az anyagi biztonságot, és hogy valóra válthatom az álmaimat. Ha már húszévesen ismert lettem volna, valószínűleg szállodai szobákban törtem-zúztam volna, hogy kifejezzem a világfájdalmamat.Az évek során meglehetősen sok motor nyergében láthattuk, nemegyszer nagyon csinos hölgyekkel a hátsó ülésen. A motor még mindig jó eszköz a csábításhoz?
A Harley-kkal már nem lehet csajozni. Talán azért, mert manapság egyre több nőnek van sajátja. Olyanokkal is találkoztam, akikkel el lehetett beszélgetni a motor löketéről vagy sörözés közben órákat töltenek el a karburátor bütykölésével. A kormányon könyöklő macsó időszaka, akiről a nők álmodoznak, szerintem lejárt. A legjobb tanács, ami adhatok, az az, hogy hagyják, hogy a nők közeledjenek. Tudja, megmozgathat hegyeket, kiadhat egy vagyont ajándékokra és drága éttermekre, órákig játszhatja Cyranót az ablakuk alatt, de végül mégiscsak a nő az, aki választ.

Hagyjuk egy kicsit a motorokat. Az amerikai című filmben egy bérgyilkost játszik, aki Olaszországban egy unalmas Fiat Chromával mászkál. Úgy tűnik, nem tart attól, hogy mítoszát megtöri egy teljesen átlagos autóval. Mit vezet a magánéletben?
Los Angelesben a motorjaim mellett van egy Teslám. Ez egy elektromos autó, amelynek azon előnyei mellett, hogy nagyon takarékos és gyors, egyáltalán nincs hangja. Ideális jármű ahhoz, hogy halkan a paparazzók mögé osonjak, és rájuk dudálva egy kicsit megijesszem őket. A Tesla előtt egy Tangóm volt (hihetetlenül kompakt, de gyors elektromos kisautó – a szerk.), és van még egy hibrid Lexusom is. De Los Angelesben olyan sűrű a forgalom, hogy motorral sokkal jobban szeretek közlekedni. Már néhány elektromos motorkerékpárt is kipróbáltam, de az vele a gond, hogy nem hallják. Egy Harley-val ez nem fordul elő.

Említette, hogy van egy háza a Comói-tónál. Miért Olaszországot választotta második otthonának?
Az ottani borok minősége – „profi” borivó vagyok – és az ember nyelvén szétolvadó prosciutto miatt. Ezenkívül mindig is rajongtam az európai kultúráért, elsősorban az építészetért. Amerikában egy húszéves épületet lebontanak, mert nem akarják megtartani azt, ami „régi”. Olaszországban viszont vannak 2000 évesnél is öregebb épületek, amelyeket nagy tisztelet övez. Egyébként igyekszem honfitársaimat is rávenni arra, hogy utazzanak minél többet az Államokon kívülre, leginkább olyan helyekre, ahol sajtburgeren kívül mást is lehet enni. Ne hordjanak fehér zoknit sportszandálhoz, vagy virágos pólót meg rövidnadrágot.Túrázni is szokott a barátaival?
Igen. Brad Pitt gyakran társul hozzám. Matt Damonnal más a helyzet, ő inkább hátul ül és fényképez.

Mivel magyarázza, hogy a 47 éves Brad jóval fiatalabbnak tűnik a motoron, mint Ön?
Sehogy sem magyarázom. A szemem körüli szarkalábak, a ráncos bőröm, az ősz halántékom vagy a szájszagom miatt tűnök idősebbnek, mint a többiek? Nem érdekel különösebben. Lehet, hogy uborkapakolással felfrissíthetném az arcomat? Lehet, hogy ki kéne próbálnom. Állítólag a sörfürdő is fiatalítja a bőrt. Ha választhatok, Budweiser legyen. És aztán kiinnám a kádat…

Úgy hírlik, nagy részt vállal hazájának politikai életében. Egy nap talán elnöknek is jelöltetné magát?
Hogyan választhatnának meg olyasvalakit, aki élvhajhász hírében áll, aki disznót tartott és motorozik? Ezenfelül hallucinogén gombákat fogyasztottam és még füvet is szívtam. Ráadásul túlságosan szeretem a sört ahhoz, hogy beköltözzek az Ovális Irodába. Nem, tényleg túl nagy a veszélye annak, hogy egy nap utolérjen a léha múltam. És abban sem vagyok biztos, hogy a Fehér Ház jónak találná, hogy az elnök egy páncélozott motorkerékpárral közlekedjen…