ExtrémNap Rétságon

Részletes beszámoló és képgaléria


Idén már 4. alkalommal került megrendezésre, a hagyománynak számító ExtrémNap. A rendezvény ismét a rétsági laktanya területén zajlott. A délelőtt az extrém endurósoké volt, az edzések és időmérők zajlottak le, amiket Hujber Péter freestyle bemutatója követett.

 

Találkozók, rendezvények Rétság ExtrémNap
Hujber Péter a levegőben - galéria

A délutáni döntő futamok végeztével mindenki meghívást kapott a dagonya fighter showra, ahol szem és ruha sem maradt szárazon. Az előző évek tanulságát levonva a dagonya gödör két oldalán raklap kordon került kialakításra a nézők biztonságát szem előtt tartva. Sajnos a sarat egy eltévedt Ural megpiszkálta a terepjárósok előtt, ami viszont nem vette el a kedvüket a kihívástól, és talán ez ösztönözte a dagonyázni vágyókat, hogy jó nagy gázzal hajtsanak, és így talán átjussanak a mély iszapon. Ennek a lendületnek a következményeként, jó páran kellő sárpakolást kaptak, amit nagy kacaj követett.

 

Találkozók, rendezvények Rétság ExtrémNap
Sarat a nézők is kaptak


Ezután a színpadon az enduro díjkiosztóra került sor, ahol jó volt látni a sok nézőt, akik hangos tapssal üdvözölték a helyezetteket. Az elkövetkező 1 órában a stunt hazai képviselői mutathatták meg tehetségüket, és hogy milyen új trükköt fejlesztettek tökéjre. A nézők is megmérettethették tudásukat a decibelmérő és a blokkdóbó versenyszámokban, ahol a leghangosabb motor 96 decibel volt, és 12 méter volt a legnagyobb dobás, ameddig a fűnyíró blokk elrepült.

 

Találkozók, rendezvények Rétság ExtrémNap
Kilenc versenyző csapott össze a stuntosok között


A sötétség beköszöntével ismét a stuntosoké volt a főszerep. Kinyíltak az extra injektorok a motorok kipufogójához és a sisakra felszerelve is, amik lángszóróként világították be a területet, amit még tűzijátékkal is megspékelték. Az estébe nyúlva 2 koncert várta a nézőket, akik még nem fáradtak el teljesen, majd éjszaka 10 órától az elektronikus zene kedvelői is ugrálhattak kedvükre a színpad előtt egészen hajnalig.

 

A Futamok

 

Az edzések után következtek minden kategória számára az időmérő futamok. Az időmérő futamok eredményei a korábbi évek értékeléseihez hasonlóan, már beleszámítottak a végeredménybe. Az abszolút legjobb időt Firtosvári Gábor (Kacsa) futotta (0:53.18), de Zsigovits Norbinak is sikerült 1 perc alatti (0.57.03) időt futnia. Ebből már érezhető volt, hogy hatalmas harc lesz kettőjük között a döntő futamokban. Az időmérők után a magas nevezői létszám miatt (Amatőr, ZsírKupa) kategóriában selejtező futamokat rendeztek, ahonnan a legjobb 10 versenyző jutott tovább a döntő futamokba. Minden kategóriának 2-2 döntő futamot kellett teljesíteni, különböző körszámmal. A junior kategóriát a Lakatos testvérek uralták mindkét futamon. Máté és Ábel könnyen teljesítették a junioroknak kitűzött pályát. Junior kategóriában a többiek háziversenyt vívtak, mivel a másik 5 fiatal helybeli srácokból adódott össze. Ők mind az öten életük első versenyén vettek részt nagy sikerrel, rengeteg tapasztalatot gyűjtve.

 

Találkozók, rendezvények Rétság ExtrémNap
Kemény összecsapásokat láthatott a nagyközönség

A ZsírKupa indulóinak néha komoly nehézséget okozott a pálya, mivel a nevezők nagy része először szembesült igazi extrém akadályokkal. Az abszolút győzelmet egy rétsági fiatal srác, Simák Dávid söpörhette be, aki mindkét futamot és az időmérőt is megnyerte. Érdemes még kiemelni Bokros Istvánt, aki egy Honda XR400 nyergében teljesítette az egész versenyt és az előkelő 4-ik helyen végzett. Ez bizonyítja, hogy tényleg mindenkinek teljesíthető és élvezhető pályát alakított ki a rendezőség. Amatőr kategóriában nagyon szoros élmezőny alakult ki, mivel az első nyolc versenyző 10 másodpercen belüli időt futott az időmérő futamon. Gerendás Szabolcs az elektromos KTM nyergében az időmérő futamon a második legjobb időt futotta Hlavacska Lénárd mögött.  A döntő futamokat Lénárd uralta viszont mögötte folyamatosan 5-6 versenyző fej-fej mellett csatázott a dobogós helyezésekért.

 

Izgalmas futamokat láthatott a nagyérdemű, volt olyan akadály, ahol 5 helyezés cserélt gazdát egy időben. Profi kategóriában az időmérő futamok alapján borítékolható volt az első helyért folyó óriási csata Zsigovits Norbi és Kacsa között. Mindkét futamban Kacsa haladt sokáig az élen, de Zsigovits szorosan ott volt a nyomában, egyetlen hiba elég lett volna, hogy Norbi az élre álljon. Viszont Kacsa nem hibázott egyik futamban sem, sőt Zsigovitsnak az utolsó futam utolsó körében ledobta a láncot a KTM, így csak az ötödik helyen ért be. A 3.-4.-ik helyért is óriási csatázott Hertlik Donoven és Csepi Tomi. Donoven a második futamban, másodikként ért be Kacsa mögött, viszont a rossz időmérő futama miatt lecsúszott az összetett dobogó második fokáról.

 

Eredmények

Profi

 1. Firtosvári Gábor
 2. Zsigovits Norbert
 3. Hertlik Donoven

Amatőr

 1. Hlavacska Lénárd
 2. Bibók Norbert
 3. Percze Attila

ZsírKupa

 1. Simák Dávid
 2. Benőcz Barnabás
 3. Maglódi Norbert

Junior

 1. Lakatos Máté
 2. Lakatos Ábel
 3. Csongrádi Zoltán