Étkezés a túrán: páncélosok

Ha gyorsan elkészíthető harapnivalóra vágyunk, zacskós ételek és konzervek egész sora vár az áruházban. Mire figyeljünk a vásárlásnál és hogyan lehet pár trükkel ízletesebbé tenni az instant ennivalót?


Ha motorral indulunk hosszú útra, vagy kempingben töltjük az éjszakát, akkor érdemes gondoskodnunk valamilyen könnyen elkészíthető ételről. Bár vannak, akik jobban szeretik az étterem kínálta kényelmet, de ha a természet lágy ölén szeretnénk elkölteni az ebédet, akkor választhatunk a fémdobozos vagy zacskós finomságok közül.

 

 

Van, aki forrón szereti
Ahhoz, hogy fel tudjuk melegíteni a páncélos ennivalót, sokszor elég, ha rátesszük a konzervet a motorblokkra, vagy kitesszük a tűző napra. Gyorsabb megoldás a kempingfőző, amiből választhatunk benzinnel vagy gázzal működőt. A gázos olcsóbb ugyan, de kényelmetlenebb megoldás, mert a gázpalackot is magunkkal kell vinni az útra, és előfordulhat, hogy épp melegítés közben fogy ki. A benzines főző kevesebb helyet foglal, és szinte bármilyen alkoholtartalmú anyaggal működik. A kényelmet azonban meg kell fizetni, ezek az eszközök ugyanis borsosabb áron kaphatók.

 

Előző életében leves volt
A közkedvelt zacskós leves is hétköznapi ételként kezdte a kondérban. Egy nagyüzemben készítik, ahol hatalmas mennyiségben főzik a levest, majd ezt követően leturmixolják, különféle eljárásokkal kivonják belőle a vizet, amíg porállagú nem lesz. Így nem kell sok tartósítószert adagolni hozzá, hiszen ugyanúgy eláll, mint bármelyik fűszer. A konzervek is sokáig tárolhatók, persze megfelelő körülmények között, lehetőleg, sötét, hűvös helyen. Magas hőmérsékleten főzik az ételt, mielőtt a fémdobozba kerül, majd légmentesen lezárják, így a baktériumok nem telepednek meg a doboz belsejében.

 

Az ötödik íz
Minden instant élelmiszer előállításához szükség van adalékanyagokra. A legtöbbször használt ilyen anyag, a nátrium-glutamát, más néven E621. A négy alapíz mellett (édes, sós, keserű, savanyú) a glutaminsav által keltett ötödik ízt is megkülönböztetjük. A szakemberek véleménye megoszlik arról, milyen betegségek kialakulásáért felelős ez az ízfokozó, de tény, hogy az egész világon engedélyezett a használata. Ennek ellenére nagy mennyiségben ne fogyasszuk. Egyes esetekben allergiás reakciót válthat ki, néhány szakember szerint pedig hosszútávon rákot, migrént, depressziót, Alzheimer-kórt és agykárosodást okozhat a nátrium-glutamát.

 

 

Emulgeálók és tartósítók
Bármelyik gyorsételt is válasszuk, majdnem mindegyiknek a hátoldalán megtaláljuk az emulgeálószer kifejezést. Ez az anyag felelős azért, hogy egymástól eltérő halmazállapotú adalékok jól oldódjanak. Például, ha vizet és olajat összekeverjük, akkor az olaj kiválik a vízből, de emulgeáló szerrel elérhetjük, hogy a két anyag tökéletesen oldódjon egymással. Bár a modern élelmiszeripari technikákkal egyre időtállóbb ételeket tudnak előállítani, mégis sok esetben szükség van minimális tartósítószerre. Sajnos a legtöbb tartósításhoz használt adalék allergén, vagyis bőr- és légzőszervi irritációt okozhat. Még ha nem is vagyunk érzékenyek ezekre az összetevőkre, jobban tesszük, ha megfogadjuk a szakemberek tanácsát, és nem eszünk minden nap mesterséges anyagokkal gazdagított ételt.

 

Két recept az útra
Füstölt kolbászos ragu
Hozzávalók:
1 doboz bab mexikói mártásban
1 doboz csemegekukorica
1 szál füstölt kolbász
1 fej hagyma
kenyér

A babot és a kukoricát keverjük össze, kockázzuk fel a füstölt kolbászt és a hagymát, majd adjuk hozzá a babos, kukoricás keverékhez. Így akár két személynek is elegendő szaftos, kissé csípős ragut kapunk, amit megmelegíthetünk kempingfőzőn. Kenyérrel fogyasszuk.

Tonhal két kerék módra
Hozzávalók:
2 doboz tonhal
1 üveg olívabogyó
3 szem paradicsom
kenyér
Egy eredeti spanyol recept alapján hamar mediterrán hangulatúvá varázsolhatjuk a kirándulást. A tonhal levét lecsorgatjuk, a paradicsomokat félbevágjuk, és mint a citromot, a húsát a levével együtt ráfacsarjuk a kenyérre. Erre tesszük a tonhalat. Olívabogyóval fogyasszuk.