Drivingcamp - Egy pálya mind felett

Európa egyik legszebb és legkorszerűbb vezetéstechnikai pályáját adták át 2012-ben Zsámbékon, ahol idén egy nagyon színes, az alapkurzustól a kétnapos tréningig ívelő motoros program indult el.


A drivingcamp kialakításában nemzetközi szakembergárda segédkezett – húsz év tapasztalat és a legmodernebb technológiák felhasználásával készült. Nem véletlenszerűen egymásra dobált akadályokból áll, hanem úgynevezett modulokból, szabadon kombinálható egységekből tevődik össze. Ennek a két focipályányi sík aszfalt is a része, ahol a motoros tréningek kötelező kellékeit, a kikerülendő bójákat fel lehet állítani, ám ezenfelül olyan extrák is vannak, mint a vízzel feltölthető aquaplaning-medence, a csúszós műgyantasáv, kanyarral kombinált lejtő, egy hatalmas körpálya és kőkemény off road gyakorlóegység.

 

galéria Drivingcamp vezetéstechnikai tréning

 

 

Ráadásul mindezt egy úgynevezett országútmodul veszi körbe, egy olyan váltakozó ívű, szintkülönbségeket is felvonultató szakasz – lényegében egy komplett versenypálya, ahol remekül gyakorolhatók a nagy sebességű manőverek. A drivingcamp összes tréningjére ajánlott saját motorral érkezni – ennek egyszerű oka, hogy a legjobb azon a motoron megszerezni a rutint, amivel aztán a forgalomban is részt veszünk. Ráadásul ezzel két legyet is üthetünk egy csapásra, biztonságos körülmények között ismerhetjük ki járművünk képességeit, tapasztalhatjuk meg fékrendszerének, futóművének – és saját tudásunk határait.

 

galéria Drivingcamp vezetéstechnikai tréning

A pálya modulokból áll, amelyek szabadon kombinálhatóak

 

A máshol megszokott, egymásra épülő szintek helyett itt a különböző tréningek az oktatás időtartamában térnek el egymástól, illetve abban, hogy mi minden fér bele az adott időkeretbe. A kínálat alján a Kompakt tréning található, ami mindössze négy óra ráfordítást kíván, elsősorban az alapokra fókuszál – egyensúlyi gyakorlatokból, lassú manőverezésből, szlalomból, kanyarvételi technikákból, illetve szűk helyen bemutatott feladatokból áll a tananyag. Ennél egy fokkal alaposabb a Standard program, ami már hat órán keresztül tart – a kompakthoz képest sokkal nagyobb figyelmet fordítanak az esetleges vészhelyzetek kezelésére. Ennek már részei a pallón és bukkanón bemutatott gyakorlatok, külön figyelmet szentelnek a nagy forgalomban szükséges technikáknak és a szűk és széles úton váltott ívű kanyarodásnak. Ezeken felül itt már foglalkoznak a fékezési technikákkal és a vészfékezéssel – ami továbbra is az egyik legfontosabb életmentő gyakorlat az elkerülés mellett.

 

galéria Drivingcamp vezetéstechnikai tréning

 

 

 

Az Intenzív képzés nyolcórás, vagyis egész napos programot kínál. Az eddig tárgyaltakon felül a hirtelen felbukkanó akadályokkal, ívmódosítással, egyre nagyobb sebességű kikerüléssel fejleszthetik tudásukat a motorosok, illetve begyakorolhatják a hirtelen megcsúszó motor feletti uralom visszaszerzését. Ez utóbbi egyébként az a gyakorlat, amit más tréningeken szinte lehetetlen megtanulni, hiszen egyedül a drivingcamp rendelkezik motoros rántópaddal. Ez egy aszfaltba épített rendszer, ami kanyarodás közben megdobja a motorkerékpár hátulját érzésre pontosan olyan, mint amikor hirtelen megszűnik a tapadás, ám itt nagyon biztonságosan gyakorolhatjuk egyre nagyobb sebességgel.

 

galéria Drivingcamp vezetéstechnikai tréning

 

 

 

A drivingcamp motoros képzésének a csúcsát a Profi tréning jelenti, ez már két egymást követő napot vesz igénybe, és elsősorban azoknak ajánlják, akik a lehető legjobban kihasználnák saját és a motorjuk fizikai lehetőségeit. Az előbbieknél sokkal mélyebben foglalkoznak az adott feladatokkal, a pályákat a legváltozatosabb módon kombinálják, illetve itt már megjelenik az úgynevezett időstressz alatti vezetés, vagyis a kirakott bóják között egyre nagyobb tempóra késztetik a motorosokat – és utána az ebből fakadó hibák számát redukálhatjuk. Ezeken felül készülnek egy új programmal is, ami a Speciális tréning névre hallgat: bár hatórás, sok elemet átemelnek az Intenzív szintről, többek között a rántópados gyakorlatot is. Erre a tavasszal induló képzésre december végéig lehet jelentkezni.

 

galéria Drivingcamp vezetéstechnikai tréning