Csak a legjobbnak van esélye - helyszíni riport az MX világbajnokságról

A mély homokkal borított belga pályán véreztek el tavaly az amerikai krossz-csillagok is. Itt csak a legjobbak tudnak érvényesülni, nem volt ez másként az MXGP legutóbbi futamán sem.


Lommel kuriózum a motokrosszban. Olyan ez a pálya, mint a MotoGP-ben Laguna Seca, vagy az F1-ben Monaco. Itt csak az igazán képzett versenyzőknek terem babér, a felkészületlen motorosokat kőkeményen megbünteti a nyomvonal. Két évvel ezelőtt a verhetetlennek hitt amerikai válogatott egy méretes pofonba szaladt bele ezen a pályán, addig ők sem akarták elhinni, hogy Lommel-legendája mennyire valóságos. Idén a motokrossz-világbajnokság utolsó európai nagydíjának adott otthont a trükkös belga katlan.

 

A belga pálya különleges... különlegesen nehéz...

 

 

Másodszor jártam a lommel-i versenypályán. Először a Nemzetek Krosszán vehettem részt két évvel ezelőtt. Ha emlékeim nem csalnak, több mint kétszázezren voltak  akkor ott. Egy vébé fordulóra ennyi embert nem várnak, de azért Belgiumban nagy hagyománya van a motocrossnak és nagyon sokan kíváncsiak rá. Ha össze kéne hasonlítanom magyarországi pályával, akkor azt Gyállal tenném. Lapos területen lett kialakítva és mély, homokos a talaj. Sokaknak meg is gyűlik vele a baja, hiszen nem sok ilyen pálya van, nem egyszerű felkészülni.

 

 

 

 

Nekem sem volt egyszerű dolgom. Miután Maggiora-ban Desalle elütött egy fotóst, és több alkalmi fotós is szabályt megszegve keresztezték a pályát futam alatt, így a Youthstream úgy döntött, hogy csak az állandó mellénnyel rendelkező sajtósok mehetnek kerítésen belülre. És lássuk be egy lapos pályán bárhová is áll az ember, a látvány majdnem ugyanaz. A média sátor is nagyon rossz helyen lett elhelyezve, így számunkra igen kimerítő volt a két napos szaladgálás. De persze ennek is megvan a szépsége. Úgy lehet képeket készíteni, hogy a versenyzők nem vesznek észre, hiszen mintha csak egy néző lennék, míg egy fotós mellénnyel rendelkező ember feltűnő, így nehéz spontán fotót készíteni.A lommel-i versenyt külön is vártam, mert végre egy magyar csapat is részt tudott venni. Németh Kornél MXGP-be, míg Szvoboda Bence EMX300 kategóriában szerepelt, a HTS KTM Team tagjaiként. Sajnos nem voltak túl szerencsések. Mindkét versenyző egészségügyi gondokkal küzdött, így az eredmények nem lettek túl fényesek.  Bencének a szombati nap okozott több nehézséget, a vírus mely megtámadta nem kegyelmezett. Így az első futamot alig tudta csak befejezni. Vasárnapra már jobban lett, de a második futam így sem sikerült jól, mikor az első körben egy másik versenyző elé fordult, Bence elesett és körhátrányba került. De ennek ellenére, mint a mérgezett egér úgy rótta a köröket, hiszen vesztenivalója már nem volt.

 

 

Szvoboda Bencét betegség hátráltatta

 

 

 

Kornélnak sajnos a megfázása és a korábbi gerincműtétjéből kiújuló fájdalom tett keresztbe. A kvalifikációs futamon már nem tudott jól teljesíteni, és míg az első futamon még rész tudott venni a másodikat már nem erőltette és nem állt rajthoz fájdalmai miatt.

A lommel-i pálya nem kegyes még avval sem, aki itt nőt fel. Az interneten vírusként terjedt el egy kép a vérben úszó Jeremy Van Horebeek-ről. Jerre megnyerte a loket-i fordulót, ünneplése fergetegesre sikerült, és ugyan ezzel a tervvel érkezett Lommel-be is. Az első futamban azonban sikerült egy ugró után úgy lefejelnie a kormányt, hogy szétnyílt a bőr a szeme fölött. Ennek ellenére a hetedik helyen végzett, de a látvány brutális volt.

 

Németh Kornél korábbi sérülései miatt nem szerepelt jobban

 

 

Nagyon meleg, fülledt hétvége volt. Minden versenyző, minden kategóriából kiszáradva jött le a pályáról, nem számított ki hol végzett, csak vízre volt először szükségük. Ennek ellenére a hétvége hatalmas viharral záródott, az MXGP második futamának közepén érkezett hatalmas szél és eső elűzte a nézőket és csak a versenyzők rótták köreiket a pályán.

 

A hőség volt az egyik legnagyobb ellenség

 

 

 

A meglepetések hétvégéjén Ken De Dycker is megmutatta, hogy mire is képes. Vajon a KTM nem bánja, hogy elereszti? Hiszen teljesítménye csak csuklósérülése miatt romlott, látható, hogy még sok van a nagydarab Belgában. De azóta Ken csuklójából eltávolították azt a fém darabot, amit még a tavaly decemberi balesete után kapott. Orvosai nyilatkozata alapján emiatt a fém miatt nem tudott jól teljesíteni egész évben, mivel az implantátum által okozott rezonancia gyulladást okozott a csontnál és a közel lévő idegekben. Idén a szezon számára lezárult, de célja, hogy 100%-on térjen vissza jövőre, bár ki tudja, hogy melyik csapatnál teszi majd mindezt.

 

A másik KTM-es, Tony Cairoli természetesen megint tarolt. A hétvégén duplázott, így további 50-nel gyarapította pontjai számát. A világbajnokságot már csak akkor tudná elveszíteni, ha a következő két versenyen Brazíliában és Mexikóban nullázna, és az őt követő Horebeek nyerné az összes futamot. De mivel erre kicsi az esély, így vélhetőleg Brazíliában már bajnokot fognak avatni MXGP kategóriában. Jó lenne látni Cairoli-t nyolcadik világbajnoki címét megnyerni, így ezzel már csak két lépésre lenne attól, hogy Stefan Everts-et utolérje! 28 évesen ez több mint bravúros.