Benelli 49X Century Edition - Vegyen olaszt egy kínai áráért

1911-ben az özvegyen maradt Teresa Benelli hat fia megélhetésének biztosítására alapította meg a Benelli márkát az olaszországi Pesaróban. 90 éve készült el első saját gyártású motorkerékpárjuk, és csakhamar komoly versenysikereket is elkönyvelhettek.


A japán modellek európai térhódítása, a kiélezett piaci helyzet a kisebb olasz gyártók halálát hozták, egyesek végleg megszűntek, másokat bekebeleztek az óriások. Jelenleg a Benelli a kínai robogó- és motorkerékpár-gyártó óriás, a QianJiang csoport tulajdona. A továbbra is Pesaróban székelő olasz részleg biztosítja a technológiai és dizájntervezést, a QJ mögött ott a hatalmas gyártási kapacitás és a kimagasló gazdaságosság, amire csak a kínaiak képesek. Ezzel a QJ egyedülálló helyzetben van: olasz dizájnú robogót képes gyártani kínai árakon.

Az első „olaszok tervezték – kínaiak gyártják” 49X az egyik legstílusosabb sportrobogó, 2008-ban jelent meg a piacon. Elsőként a külső, majd a blokk az, amely figyelmünket felkelti. Az exkluzív formákba a Benelli TNT vagy a Tornado merész dizájnelemeit láthatjuk bele, a csíkszerű első irányjelzők, a kicsúcsosodó hátsó rész vagy a meglepően jól használható, könnycsepp alakú tükrök ötletének forrása legalábbis egyértelmű. A LED-es hátsó lámpa, a sárvédőkre tapadó sportcsík, a felnik peremét díszítő kerékmatrica, a piros cérnával varrott, formázott ülés, a műszerfalat védő, sötétre színezett plexijű, cseppnyi légterelő mind csomó fontos semmiség, amitől igazán minőségivé válik a kis Benelli. Tesztrobogónkat az teszi különlegessé, hogy idén ünnepli a legendás márka fennállásának 100. évfordulóját, és ebből az alkalomból jubileumi fényezéssel látták el a QuattroNovét.

A Minarelli tervezésű, kétütemű ötvenes blokkot számos csúcsminőségű és olcsóbb robogó használja. Igazi világpolgár, láthattuk Keewayben, Malagutiban, de világhírnévre annak idején a Yamaha Jogban tett szert. Sokan még mindig visszasírják a kimagasló teljesítményű, rendkívül egyszerű, könnyen szerelhető és még könnyebben tuningolható, megbízható karburátoros, léghűtéses, kétütemű motort, és nem is tudják, hogy új testben ugyan, de lényegében változatlanul megvásárolható. Tesztrobogónk fojtás nélküli darab, végsebessége 70 km/h felett van, azaz szigorúan a pilótára hagyja, hogy betartja a segédmotoros kerékpárokra vonatkozó sebességkorlátozásokat, vagy a büntetéstől való félelménél lényegesen erősebb túlélési ösztöneire hallgatva időnként törvényt szeg.
Az ergonómiával nincs probléma, eltekintve attól az áthidalható apróságtól, hogy 160 cm-es pilóta lába alig-alig éri el a földet. Az ülés nagyon kényelmes, szélessége tökéletes. A kormány a vezetőhöz közel van, és pontosan visszajelzi, hogy mi is történik az első kerékkel az úton. Fékből elöl-hátul hullámos peremű tárcsát találunk, ami több mint elegendő erre a robogóra. Nem kell túl nagyot markolnunk a fékkarokon, hogy állóra fékezzük bármelyik kereket, ami rendszerint nem cél. A tapadást jelentősen lehetne javítani komolyabb abroncsok használatával. Rövid tengelytávjával imádja az irányváltásokat, és ebben jó súlyelosztása is partner, mivel az üzemanyagtankot a pilóta lába között, a padló alá építve találjuk. És ha már a tanknál tartunk, a betöltőnyílás körüli fényezett elem az igényes alkatrészek listájának csúcsán áll.

Motorok Benelli 49X Century Edition
Sportosságot sugall az állítható előfeszítésű, piros rugóstag

Az elegáns műszerfal leolvasása sem támaszt semmiféle nehézséget, van rajta kilométeróra, többszegmenses üzemanyagszint-jelző, össz- és napi kilometer-számláló és óra. Emellett képes olyan látványosságokra is, mint megjegyezni a legnagyobb sebességet. Ez haverok előtt dicsőség, rendőri ellenőrzés során inkább kínos. Tárolásra két kesztyűtartó – ezek sajnos nem zárhatóak – és az ülés alatti tárolórekesz ad lehetőséget, utóbbi a gyújtáskapcsolóról nyílik. 

Motorok Benelli 49X Century Edition
Apróság, de sokat dob az összképen: piros varrás díszíti az ülést