Az Alpinestars ötven éve

A motoros ruházatra specializálódott cég, az Alpinestars idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Gabriele Mazzarolo (51) cégvezető édesapja cipészműhelyéből világméretű vállalkozást hozott létre. Az Egyesült Államokban élő olasz vállalkozóval beszélgettünk.? Az Alpinestars idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Gondolom, felesleges megkérdeznem, hogy büszke-e a cég történelmére.
! Őszintén szólva, nem igazán foglalkozom a vállalatunk múltjával. Gondolataim annyira intenzíven a jelen, és még inkább a jövőbeni projektek körül forognak, hogy a visszatekintésre nem sok idő marad. Igazából kár…

? Édesapjától vette át az Alpinestarst. A motorok iránti lelkesedést is tőle örökölte?
! Apámat nem igazán érdeklik a motorok. Cipészként akkoriban túrabakancsokat és sícipőket készített. A hatvanas években azonban kezdett elterjedni az offroadsport Olaszországban. Apám felismerte, hogy ehhez megfelelő csizmákra lesz szükség, és gyorsan ezekre specializálódott. 1963-ban megalapította az Alpinestarst, 1965-től pedig már kizárólag motoroscsizmákat gyártott.

 

galéria Az Alpinestars 50 éve

 

 

? A motorkerékpársport szeretetét tehát saját magának köszönheti.
! Igen, ezt lehet mondani. Az üzlet miatt minden hétvégén kint voltunk a versenyeken. A motorok egyszerűen mindennaposak voltak a számomra.

? Ennek ellenére 23 évesen úgy döntött, hogy kivándorol Amerikába?
! Nem ennek ellenére, hanem éppen ezért. Láttam, hogy az Egyesült Államok a motorsportban, különösen az offroadban irányadónak számít.
1986-ban megalapítottam az Alpinestars amerikai leányvállalatát, 1993-ban pedig a teljes vezetést átvettem a szüleimtől.

? Tehát az Egyesült Államokban lévő központból irányítja a céget?
! Alapvetően igen. De nagyjából tíznaponta elrepülök Olaszországba, hogy ott is tisztában legyek a dolgokkal. A bangkoki és tokiói irodával már lazább a kapcsolatom.

? Időközben az Alpinestars az offroadcsizmák előállításán kívül egy, az utcai motorosoknak is széles kínálatot felvonultató ruházatgyártóvá fejlődött. Még mindig a csizmák a legfőbb termékeik?
! Évente 400 000 pár motoroscsizmát gyártunk, ebből 150 000 krosszcsizma. Ennek ellenére most már a hagyományos motorosruházat teszi ki a forgalom nagyobb részét. A csizmák a második helyre szorultak, ezeket követi a szabadidős ruházat.

 

galéria Az Alpinestars 50 éve

A cég alapítója, Sante Mazzarolo (született 1929-ben) a díjazott csizmával

 

 

? A motorkerékpár-piac az Egyesült Államokban és Európában válságban van. Az eladások stagnálnak vagy éppen visszaestek. Ön ennek ellenére bízik a piacban?
! Száz százalékig. A motorozás érzelmi dolog. Azok, akik lenyűgözőnek találják a motorozást, mindig is motorozni fognak. Lehet, hogy az olyan időszakokban, mint amilyen a mostani, valamivel többet várnak, míg új motort vagy ruhát vesznek, de nem fognak elfordulni tőle. A legmélyebben meg vagyok arról győződve, hogy a motorozásnak van jövője.

? Nem gondolja, hogy ebben a meggyőződésben inkább a vágyai öltenek testet?
! Nem, én szinte mindennap átélem az érzést, hogy milyen jó is motorozni. Mindenféle motorom van. Tényleg mindenféle: a túraendurótól a triálmotorig. Motorral megyek dolgozni, hétvégente offroadozom az endurókkal. És ha lehet, az üzleti utakra is kétkerekűvel megyek. Az eddigi rekordom hat tárgyalás nyolc nap alatt, ahol a helyszínek közötti teljes megtett távolság 6000 kilométer volt. Egy ilyen utat autóval teljesíteni nagyon unalmas. Motorral élmény.

? Ez lehet, hogy Kaliforniában így van, de a közép-európai éghajlaton a motorozásnak árnyoldalai is vannak. Az ember fázik, megázik…
! Látja, pont ez ellen akarunk tenni valamit, ezért fejlesztünk. A motorozásnak olyan kényelmesnek kell lennie, mint az autózásnak. És ugyanolyan biztonságosnak is. Ez a fejlesztéseink célja. A motorosok ne izzadjanak és ne fázzanak. Na meg persze semmiképpen ne sérüljenek meg.

? Szép vágyálom, de belátható időn belül nem fog teljesülni, nem igaz?
! Ez nem feltétlenül van így. 2011 óta kínálunk például légzsákkal felszerelt motoros bőrruhát. Az általunk támogatott MotoGP-versenyzőknél ez a ruha már sok esetben akadályozott meg sérülést vagy legalábbis csökkentette annak súlyosságát. És a technika még gyerekcipőben jár.

 

galéria Az Alpinestars 50 éve

Hightech: 2001 óta dolgozik az Alpinestars a légzsákos technika megvalósításán

 

 

? A biztonság egyben pénzkérdés is, a jó minőségű ruhák már rég 1000 eurónál többe kerülnek, a légzsákos bőrruháért 6000 eurót kérnek. Ez viszont ellentmond annak, hogy a motorozás ismét egyre népszerűbb legyen, nem?
! Egyelőre a magas ár oka a kis darabszám. Ha többet vesznek belőle, akkor az ára is lefelé fog menni, nem felfelé. Persze a biztonságos motorosruhák sosem lehetnek olcsók. De ha a kapott ellenérték rendben van, akkor az emberek készek kiadni rá a pénzt. Ezt már régóta meg lehet figyelni a motorosok esetében. Más szabadidős elfoglaltságoknál − mint például a síelés − is egyre jobban figyelnek a biztonságra és a minőségre.

? Hol látja a cégét a 60 éves jubileumon?
! Közelebb ahhoz a célhoz, hogy megfeleljünk a kihívásoknak. A motorozás akkorra kényelmesebb és biztonságosabb lesz. Ráadásul legalább ugyanolyan élvezetes is marad.


 

 

A túracipőtől a légzsákos motorosruháig - Az Alpinestars története
Nem kell ahhoz motorosnak lenni, hogy valaki sikeressé váljon a motorosok világában. A cipész Sante Mazzarolo 50 évvel ezelőtt alkotta meg első krosszcsizmáját.

A suszter maradjon a kaptafánál – ha Sante Mazzarolo ezt a mondást követi, akkor sosem alapítja meg az Alpinestarst. Legalábbis biztosan nem offroadcsizmák gyártójaként. Hiszen a Velencétől 80 kilométerre lévő asolói családi vállalkozás története túra- és sícipők gyártásával kezdődött. Mivel azonban a 60-as évek elején a műanyag egyre inkább túlsúlyba került a hagyományos bőrrel szemben a sísportban, ezért az offroad motorsport kezdődő sikerei pont kapóra jöttek Signore Mazzarolónak. Két évvel azután, hogy megvarrta az első krosszcsizmáját, 1965-ben a cég teljes egészében átállt az offroad lábbelik gyártására. Az Alpinestars – a név a Stella Alpina szó szerinti angol fordítása, amely olaszul havasi gyopárt jelent – referencia lett a motokrosszcsizmák között, még akkor is, ha gyártójuk, a cipész máig nem tudott lelke mélyéig megbarátkozni a motorkerékpárokkal. Végül a fia, Gabriele motorok iránti rajongása volt az, amelynek köszönhetően az Alpinestars megtette a döntő lépést a nemzetközileg is jelentős céggé válás felé. Mazzarolo Junior 24 éves korában, 1986-ban a kaliforniai Torrancéban alapította meg vállalatát Alpinestars USA néven. Máig onnan irányítja az 500 embert foglalkoztató vállalatot az Egyesült Államokban, Olaszországban, Japánban és Thaiföldön.
A konkurens Daineséhez hasonlóan az Alpinestars is – a világon másodikként – kifejlesztette a légzsákkal ellátott bőrruhát. Mazzarolo Senior egyébként ma fejlődő országokban oktatja a cipészmesterséget.

galéria Az Alpinestars 50 éve

2011-ben indult el az első Air Race Suit sorozatgyártása