Főszerkesztői üzenet - Jó hírek

Mindenkinek jár egy kis jó hír - ossza meg ismerőseivel.


Kedves Olvasóink,

talán soha annyira nem voltunk kiéhezve a jó hírekre, mint mostanában, így elhatároztuk, hogy lehetőségeink keretein belül megpróbálunk egy kis napfényt vinni az életetekbe.

Mindenkit a koronavírussal kapcsolatos hírek érdekelnek, így a mi híreink is ezekről fognak szólni. De mi, a Motorrevü, igyekszünk a mainstream média szokásával szakítani, és csakis jó híreket hozni neked, hogy lásd, nem csak rosszakból áll az élet.

Fontos leszögeznünk, hogy jó híreinkkel nem a járvány veszélyeit akarjuk bagatellizálni. Hisszük, hogy minél fegyelmezettebben, okosabban állunk a kérdéshez, annál hamarabb túllehetünk a nehéz időszakon, annál hamarabb térhet vissza életünk a normális kerékvágásba és annál hamarabb motorozhatunk.

Mindenkinek jár egy kis jó hír – ossza meg ismerőseivel.

Kitartás. Nem tart örökké.

Mező János

13. Jó hír - Újabb vakcinát kezdtek embereken tesztelni

A klinikai tesztek fázisába ért, ezzel embereken is elkezdik kipróbálni az Inovio nevű amerikai cég által fejlesztett koronavírus-vakcinát.  Ha a klinikai tesztek sikeresnek bizonyulnak, év végére már akár egymillió vakcinát is elő tudnának állítani. Az Egészségügyi Világszervezet összesítése szerint április végére várható egy negyedik vakcinajelölt is.

Forrás: techcrunch.com


12. Jó hír -
Semlegesítő antitesteket állítottak elő, amelyek képesek lehetnek blokkolni a vírust.

 

Jakob Glanville, egy kaliforniai immunológiai laboratórium alapítója és elnök-vezérigazgatója a Fox televíziónak adott interjújában jó hírről számolt be. A laboratóriumukban olyan semlegesítő antitesteket állítottak elő, amelyek képesek lehetnek blokkolni a vírust. Az antitestek a vírus felületén lévő tüskéket blokkolják, így a vírus elveszíti fertőzőképességét. Glanville doktor azt is elmondta, hogy az Ebola-járvány idején szintén antitestekkel sikerült gátat vetni a betegségnek.

Forrás: MTI


11. Jó hír -
Áttörést hozhat a koronavírus-gyorsteszt

 

Gyorsabbá válik a fertőzés felismerése, hamarabb juthat megfelelő ellátáshoz a beteg. A gyorsteszt kimutathatja a fertőzöttséget, az aktív fertőzőképességet, a betegség elmúltát (a feltehetően így szerzett immunitást) és természetesen a fertőzésmentességet is. A gyorsteszt kereskedelmi forgalomba nem kerül, csak az erre kijelölt speciális mentőegységek alkalmazhatják.

Forrás: hirstart.hu


10. Jó hír -
Tömeg-lélegeztetőgépet fejlesztenek az Óbudai Egyetem kutatói

 

Az Óbudai Egyetem, Egyetemi Kutató és Innovációs Központjában (EKIK), valamint Neumann János Informatikai Karán született meg egy egyedülállónak mondható különleges berendezés megvalósításának ötlete. Az Egyetem kutatói megfeszített tempóban dolgoznak egy olyan tömeg-lélegeztetőgép fejlesztésén, amely nagyszámú, egyszerre akár 5, 10, 50, esetleg még több, kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására is alkalmas lehet. Rendkívül fontosnak tartják, hogy minél több fejlesztőmérnököt és szakembert tudjanak bevonni a projektbe, hogy ezáltal gyorsabban haladjanak a megvalósítás felé. A fejlesztést már kormányzati szinten is számon tartják.9. Jó hír -
Az őssejtkezelés hatásos lehet

 

Ígéretesnek bizonyultak az első pekingi őssejtkezelések a Covid-19-betegek gyógyításában. Kínai kutatók tanulmánya kimutatta, hogy az emberi őssejt intravénás infúziója biztonságos és hatékony megközelítés a Covid-19-tüdőgyulladás kezelésében. A kísérleti gyógykezelés részeként a pekingi Juan Kórház hét súlyos betege kapott intravénásan őssejteket. Az őssejttel kezelt hét beteg meggyógyult, és 14 nap múlva kiengedték őket a kórházból.

Forrás: MTI8. Jó hír - A világon már összesen 178 378 ember meggyógyult (2020.04.01.)

A világon már összesen 178 378 fő gyógyult meg, itthon pedig 40 vannak túl a fertőzésen a John Hopkis Egyetem összesített adatai szerint. A vírus lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon.


Forrás:
coronavirus.jhu.edu

7. Jó hír -
Néhány hatóanyag már ígéretes eredményeket hozott

Müller Viktor, a koronavírus elleni harcra létrejött magyar gyógyszerfejlesztési konzorcium egyik kutatója bizakodik, mivel egy rokon vírusoknál hatásosnak bizonyult néhány hatóanyag tesztelése. Az ELTE TTK Diagnosztika és Terápia Kiválósági Program elméleti biológusa azt mondta, hogy szerinte néhány héten belül kiderülhet, hogy pontosan milyen készítmények hatásosak a vírus ellen. A tesztelés folyamatos, jelenleg már pácienseken is alkalmazzák.

Forrás:
infostart.hu


6. Jó hír -
Ausztrál tudósok egy tbc vakcinát tesztelnek a koronavírussal szemben

 

A kutatók ausztrál kórházakban dolgozónak adták be a BCG-oltást. A melbourne-i Murdoch intézet kutatói szerint ugyanis a BCG - melyet minden évben több mint 130 millió csecsemőnek adnak be - a szervezet alapvető immunkapacitását is növeli. Abban bíznak, hogy a négyezer egészségügyi dolgozó esetében csökkenhet a Covid-19 tüneteinek gyakorisága és súlyossága.

Forrás: MTI5. Jó hír -
Genetikailag stabil lehet a koronavírus

 

A különböző vírusminták elemzése alapján az elmúlt időszakban több jelentés is azt állapította meg, hogy a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 vírus viszonylag ritkán mutálódik, genetikailag tehát stabil. Ez jó hír lehet a vakcina fejlesztése szempontjából, amely ha elkészül, akár hosszú ideig hatékony lehet. Az influenzánál pl. minden évben új védőoltást kell fejleszteni, mivel a mutációs rátája sokkal magasabb.

Forrás: iflscience.com


4. Jó hír -
Magyarországon rengeteg van egy anyagból, ami hatásos lehet a koronavírus ellen

 

A koronavírus-járvány elleni harcban remélhetőleg hatásos lehet egy hidroxiklorokin-szulfát, ami egy maláriaellenes hatóanyag. Magyarországon rengeteg található az említett anyagból. A mennyiség, ami rendelkezésre áll, elegendő akár 20 millió 200 milligrammos tabletta gyártásához, ez pedig több mint 2,2 millió koronavírussal megfertőződött beteg kezelésre is elég lehet.

Forrás: vilagunk.hu


3. Jó hír -
Magyar tudós is keresi a koronavírus gyógyszerét

Barabási Albert László fizikus, hálózatkutató, a MTA tagja saját laborját, a Northeastern University Barabási Lab nevű hálózatkutató egységet állította rá a kutatásra. A labor egy proteinkapcsolati térkép segítségével kezdett el dolgozni, munkájuk alapjául egy 2012-es vizsgálat szolgál, amelyben rákokozó vírusokat vizsgáltak. Ebben a kutatásban előre tudták jelezni a fertőzés okozta tünetek megjelenését, adatokat szereztek a vírusok emberi sejtekre gyakorolt hatásairól. A cél most is hasonló: a koronavírus és az emberi test fehérjéinek viszonyát elemezve keresik a vírus gyenge pontját.

Forrás: forbes.hu

2. Jó hír - A levegőszennyezés mértéke csökken azokban a városokban, ahol karantén lépett életbe.

Kína és Olaszország légszennyezettségének műholdas képei azt mutatják, hogy a COVID-19 által leginkább sújtott régiókban drasztikusan csökkent a légszennyezettség mértéke. Egyes jelentések szerint Kína több mint 100 millió tonnával kevesebb szén-dioxidot engedett a levegőbe. Hasonló pozitív hatásokról számoltak be Olaszországban is, a velencei csatornák és vízi utak tisztábbak, mint valaha, mivel a dízelüzemű hajók nem járnak menetrend szerint.
1. Jó hír

Az Egészségügyi Világszervezet szakemberei jelenleg több mint 20 koronavírus-oltóanyag fejlesztésén dolgoznak. A világ minden tájáról származó tudósokkal működnek együtt, hogy minél előbb elkészüljön a vakcina. Bár még számos logisztikai és pénzügyi akadályt kell leküzdeni, a szakemberek bizakodnak. Az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett első vakcina tesztelését már elkezdték, a klinikai teszteket 45 önkéntesen végzik. A kísérletek körülbelül hat hétig fognak tartani.

Forrás: University of Saskatchewan