Menetpróba: Honda CRF1100L Africa Twin

A Honda alaposan felfrissítette az Africa Twint, amelynek a profilja is kihegyezettebb lett: az egyszerűbb alapváltozat inkább terepre való, az Adventure Sportsot főként túrázásra ajánlják. Mindkettő valamivel könnyebb és erősebb lett, és sokkal több elektronikát kapott.

A legizgalmasabb technikai újítás minden bizonnyal az elektronikus Showa-futómű: az EERA jelentése „Electronically Equipped Ride Adjustment“. Csak az Adventure-Sports-változat kapja meg, 1600 eurós felára van, és 15 milliszekundumon belül hozzáigazítja a csillapítást a villában és a rugós tagban az adott útviszonyokhoz – megfelelő jellegmezőkkel a „Tour“, „Urban“, „Gravel“ és „Offroad“ menetprogramokhoz.

És az egész egyszerűen briliánsan működik. Országúton először a visszafogottan feszes túrabeállítást választjuk. Ezzel az Adventure Sports ügyesen és kontrolláltan simítja ki az úthullámokat és a burkolat hiányosságait, és lenyűgözően széles tartományt képes átfogni: a megfelelő komfort mellett szilárd, bizalmat keltő stabilitást ad. A behintázást csírájában elfojtja, a futómű az alattomos peremeket is tisztán és az utánlengés gondolata nélkül csillapítja. A villa nyomófokozatának zárásával egy kiválóan adagolt anti-dive akadályozza meg, hogy a motor mélyet bólintson fékezéskor. Már-már félelmetesen jó, lebegő menetérzés áll be.Döntő mindeközben, hogy az egész mágnesszelep-mágia nem szintetikusnak, hanem természetesnek és transzparensnek hat. Ez egy olyan pont, amelyre a Showa mérnökei saját állításuk szerint különös hangsúlyt fektettek, és ami úgy tűnik, kiválóan sikerült. Vannak olyan elektronikus futóművek, amelyeknél a nagy menetstabilitás ára a fás, tompa átérezhetetlen működés, hiányzik bármilyen visszajelzés. Az EERA kristálytiszta visszajelzést, és ezáltal rendkívül harmonikus menetérzést ad.
A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2020/01 számában olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.