Eredményes év áll a 16 éves Csizmazia Barnabás mögött

2018-ban, a szakértő kategóriában az osztrák triál bajnokságot Barnabás megnyerte.


Az előző év végén is beszámoltunk arról, hogy 2018-ban kemény küzdelem árán ugyan, de sikerült Ausztriában a profi alatti, úgynevezett szakértő kategóriában a kinti osztrákbajnokságot megnyernie. Ekkortájt a hazai magyar bajnoki címért való küzdelem nem jöhetett szóba, mert a magyar motorsportszövetség (MAMS) keretein belül évek óta nem került kiírásra, így hát nem létezett hivatalos, magyar szabadtéri triál motor bajnokság.

Szerencsére, több aktív motorsportbarátnak és feltehetőleg a Papp László sportarénában januárban másodjára megrendezett terem triál VB-nek is köszönhető, hogy 2019-ben új lendületet kapott a magyar triálmotor sport.

Több mint 20 licences versenyzővel, három eltérő terepadottsággal rendelkező, triál versenyzésre kiválóan alkalmas helyszínen került megrendezésre az immár hivatalos 2019-es bajnokság. Barnabás mindhárom verseny helyszínén, Szegeden, Tokodon és Keszthelyen egyaránt a dobogó legfelső fokán végzett, így egyértelmű volt a magyar triál bajnoki cím sorsa.Külföldön Szlovákiában, Csehországban és Ausztriában versenyzett, de az idei évben már itt is a legnehezebb nyomvonalú, azaz profi kategóriában. Ezen országokban a triálsport tradicionálisnak mondható, ebből adódóan nagy létszámú, komoly tapasztalattal rendelkező versenyzőkkel kell megküzdenie annak, aki bajnokságot szeretne itt nyerni.

Fontos megemlíteni, hogy a kinti pályák zöme nehéz, erdővel borított, meredek hegyi terepen volt kijelölve. A versenyző bármerre néz csúszós, kiálló gyökeres feljárókat lát. Hatalmas sziklák mindenütt. Ezen körülmények között kellett fel- és leugrani, majd az omlós sziklapárkányon egyensúlyozva átugratni egyik helyről a másikra, vagy egy hömpölygő, többnapos esőzéstől megduzzadt patakból kiálló nyálkás fatörzsön átjutni és persze mindezt lehetőleg hibapont nélkül. Mindezek teljesítésére a profi nyomvonalon haladó versenyzőknek csupán egy nagyon szűk, másfél perces időkeret áll a rendelkezésre. (A többi, könnyebbnek mondható kategóriában a szekcióknak nevezett pályákon nem mérnek időt.)A zömmel hazai, alföldi edzések ellenére Szlovákiában és Csehországban ahány versenyen indult Barnabás, mindegyiken dobogós helyezést ért el. Ezekben az országokban a helyi versenyzők mellett német, litván és lengyel versenyzők is indultak. Alkalmanként összesen kb. 150-en mérkőztek meg egymással.

A szlovák profi junior kategóriában egy szintén fiatal lengyel versenyző és Barnabás között végig szoros küzdelem zajlott, ami az utolsó versenyen billent Barnabás javára, aminek köszönhetően 2019-ben a hazai mellett a szlovák triál junior bajnoki címet is magáénak tudhatja. Ugyanitt, Barnabás abszolút kategóriában II. helyezést ért el.

Ausztriában Barnabásnak sajnos nem volt lehetősége minden versenyen részt venni. Az indult versenynapokon számos dobogós helyet tudhat a háta mögött.

2020-ban, ha sikerül megfelelő támogatókat találni, Európa bajnoki fordulókon is megméretteti majd magát.


Képek: Csizmazia Botond