Menetpróba: Yamaha X-MAX 400 Iron Max

Nincs másik ilyen kompakt robogó, amely a stílus, a teljesítmény, a sokoldalúság és az exkluzivitás ilyen remek kombinációját hozza. Nem hibátlan, de a kritizálható apróságok részben szubjektívek, vagy csupán testalkatfüggőek.A MAX-család a Yamaha prémiumkategóriás robogóit fogja össze. A csúcsot a Tmax, a család ősatyja jelenti. 2005-ben érkezett mellé az X-Max 250, amit egy évvel később 125-ös testvér követett. A 400-as verzió 2013-tól indult útjára, majd kihoztak egy 300-as verziót is, jelenleg ez a Yamaha legkelendőbb modellje Európában az MT-07 után. Mostanáig több mint 600 000 MAX robogó talált gazdára, szóval az alaprecept abszolút sikeresnek mondható.

Mostani tesztalanyunk 2019-es új modellnek számít, ugyan ez csak részben igaz. A 400-as verzió még 2018-ban újult meg alaposabban: 3 kilóval könnyebb, 2 LE-vel erősebb, 2 Nm-rel nyomatékosabb lett, miközben a dizájnmegoldásaiban a korábban bemutatott X-Max 300-as inspirálta.


Amitől mégis új, az, hogy 2019-re a sportrobogó család minden tagjából készült Iron Max verzió, amely lényegében egy különleges kiadást takar. Az alapváltozathoz képest alumíniumpanellel, Alcantara betéttel tud többet a háttámasszal is ellátott extra ülés. Az alumínium visszaköszön a lábtartó trepniken, míg az Alcantara a kesztyűtartók ajtajain. Az Iron Max sajátja még a speciális szín, ami nem fekete, mint ahogy azt első ránézésre gondolnánk, hanem Sword Grey, azaz kardszürke.


A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2019/11 számában olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.
Képek: Mező János