Menetpróba: KTM 1290 Super Duke GT

A sport és a túra zseniális kombinációja.


A KTM 2018 első félévében a maga 126 808 eladott darabjával immár Európa legnagyobb motorkerékpár-gyártójának számít, és lankadatlanul növekszik tovább. Ez a szám 17 százalékos gyarapodást jelent 2017-hez képest, amely egyébként szintén rekordév volt. Kissé meglepő, hogy pont a legdrágább modelljüknek, a három évvel ezelőtt bemutatott 1290 Super Duke GT-nek milyen nagy része van ebben a növekedésben.

A sporttúragépek KTM-féle értelmezése – egyértelmű hangsúllyal a sporton – érezhetően bejön a vásárlóknak. Különösen Németországban, ahová a KTM adatai szerint a Super Duke GT-k több mint fele kerül. A GT-ben mindig is lenyűgöző volt, hogy két, valójában teljesen ellentétes dolgot egyesít magában. Hétköznapi forgalomban vagy egy kényelmes kiránduláson szelíd bárányként viselkedik. De csak óvatosan! Ha szabadjára engedik, akkor előtör belőle az alapját alkotó, kedvesen csak „The Beast”-nek (szörnyeteg) becézett, lenyűgöző kvalitású futó- és hajtóművel rendelkező Super Duke R tulajdonságai.

Mivel azonban az ember semmihez sem szokik hozzá olyan gyorsan, mint a „több”-höz, és semmi sem olyan jó, hogy ne lehetne még javítani rajta, ezért az osztrákok 2019-re még egy kicsit nemesebbé tették hercegüket. Megmutatandó, hogy ezek a módosítások nem csak üres szavak, a mattighofeni első kiruccanásra összehasonlításul egy 2018-as GT-t is magukkal hoztak. A legszembetűnőbb különbség a régi és az új modell között a markáns rovarszem fényszóró, ezt követi az új formájú, valamivel nagyobb védelmet adó, 50 milliméteres tartományban egy kézzel, menet közben is kilencféleképpen állítható szélvédő.


A másik újdonság akkor ötlik szemünkbe, amikor felküzdöttük magunkat a 835 milliméter magas ülésre. A 6,5 colos TFT-kijelző a háttérvilágítással ellátott bal oldali kormánykapcsolókkal messzemenőkig ösztönösen kezelhető. Tájékoztatást ad egyrészt minden fontos tudnivalóról a motorral kapcsolatban, másrészt az éppen kiválasztott konfigurációról – mindezt teszi több választható dizájnban.