Termékteszt: Textilkombik

Hat textilruhával felvértezve egy nagy korzikai túrán igyekeztünk kideríteni, hogy érvényes-e a régi igazság a rossz időről és a rossz ruháról...


Távoli tájakon motorozni – el sem tudnánk képzelni ennél szebbet, és most úgy tűnik, minden napra jut egy kaland. Ami ugyanakkor a felszerelést illeti, itt könnyen lemondanánk a kalandokról: egy zápor után rádtapadt, szűk ruhában ücsörögni a motoron vagy egy laza városnézésen, tűző napon a saját izzadságodban főni nem annyira kellemes élmény. Előrebocsátjuk: az ilyen és ehhez hasonló kellemetlenségeket egy jó ruhaválasztás után egyszer s mindenkorra elfelejthetjük. Szaladjunk csak végig felgyorsítva 4000 kilométeres, tíznapos túránkon: a meglehetősen friss Dél-Németországból indultunk Provance meleg déli részére, és aztán tovább a napsütötte szigetre, Korzikára.

Ahol teljesen változékony idő fogadott minket: hőség a parti utakon, kellemesen árnyas erdei utak, majd fagyos hágók. És hogy a hazatérésnek is örüljünk: fekete felhők, amíg a szem ellát és szakadó eső a hazaúton. Itt jön a képbe a félelmet nem ismerő vándor jól ismert bölcsessége: nincs rossz idő, csak rossz ruházat. Ennek megfelelően igyekeztünk alaposan felkészülni, ami elsősorban azt jelentette, hogy gondosan átböngésztük hat különböző gyártó túrázásra ajánlott ruházatának kínálatát. Sportos-túrázósat, kényelmeset kerestünk, emellett olyat, amely minden időjárásban megfelelő. Kritikus fogyasztók lévén természetesen a mindent eldöntő kérdés is felmerült: mennyibe kerül?

Alaposan zsebbe kell nyúlni, ha minőségibb darabot szeretnénk. Jóval 200 000 forint felett van egy textildzseki és -nadrág szett lélegző, valamint szél- és esőálló klímamembránnal, kivehető thermobéléssel és megbízható protektorokkal, továbbá esetenként olyan érdekes megoldásokkal, mint például a vízálló csuklórész, a sisak kapucni vagy éppen a magasan záródó vihargallér. Ha még ugyanennyit hozzáteszünk, a termékleírásból kiindulva többé-kevésbé ugyanezt kapjuk. Csak a kiegészítők listája minőségibb – legyen szó a külső textilszövet összetételéről vagy az alkalmazott klímamembrán márkájáról. De vajon ez tényleg számít a gyakorlatban? Ezt persze nem lehet egy gyorsan lezavart teszt során megállapítani. Ideális esetben egy teljes szezont kellene szimulálnunk – időjárás és megtett kilométer tekintetében egyaránt. Amivel el is érkeztünk ahhoz, hogy most itt ülünk hat túramotor nyergében.