Menetpróba: Harley-Davidson LiveWire

Hát ezt is megéltük... Az a Harley-Davidson, amelynek nincs nyilatkozata, amelyben ne szólna a hagyományokról, azok fontosságáról és ápolásáról, a heritage-ről, most elektromos modellt mutat be... Mi jöhet még, kérdezhetnénk. Napenergia, atomhajtás, hipertérugrás?
Úgy tűnik, a villanyautó, villanymotor már elkerülhetetlen, a magára valamit is adó gyártónak minimum egy tanulmányt már illik bemutatnia, még jobb, ha van sorozatgyártott modellje.
Ami a tanulmányt illeti, nos, ezt a feladatot a Harley már 2014-ben kipipálta a LiveWire bemutatásával. Ami a folytatást illeti, a prototípus elkészülte után legyártottak pár darabot az újdonságból és világ körüli tesztútra küldték, hogy életszagú visszajelzéseket, tapasztalatokat szerezzenek az újdonságról, amely teljesen szűz területet jelentett a Harley-Davidson számára.

2018-ra aztán úgy tűnik, a mérnökök, marketingesek megtudták, amit akartak, mert bejelentették, hogy 2019-től a LiveWire kapható lesz a kereskedésekben. Pardon, a kiemelt kereskedésekben, a LiveWire ugyanis olyannyira exkluzív modell, hogy még csak nem is árulhatja akárki.
Szemtől szembe

Míg egyéb gyártók E-modelljei zömmel filigránságukkal tüntetnek, ez a mi motorunk ízig-vérig amerikai, még inkább Harley-Davidson. Az ülés alatt szemre masszív tömeget képez két valami, amiről hamar kiderül, hogy a fölső a hűtőbordázott akkumulátor, az alatta elfekvő, elsőre kissé kályhaezüst benyomást keltő másik valami pedig maga az erőforrás, vagyis az elektromotor.

Aztán nagyjából ennyi, a motor többi része már tényleg szellős, könnyed kinézetű. Erőt sugárzó, vaskos első, légies, szinte lebegő befejezés – teljesen új formák a cégtől. Még a tájékoztató előtt egy üléspróbán esünk át, csak úgy papucsosan, hmmm, nem is tűnik olyan vészesen nehéznek.
A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2019/08 számában olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.


Akciós előfizetés 50% kedvezménnyel itt
Képek: Harley-Davidson