Összehasonlító teszt: Honda C 90 Super Cub, Honda C 125 Super Cub

Engedjék meg, hogy egy személyes vonalon közelítsem meg cikkünk témáját, hadd meséljem el, én hogyan ismerkedtem meg ihletőjével, az 1958-ban világot látott Super Cubbal. A személyes vonallal a technikai részletek rajongói sem veszítenek sokat, az eredeti Super Cub, és idén reinkarnálódott 125-ös változata nem büszkélkedhet említésre méltó high-tech megoldásokkal.
Az egész azzal kezdődött, hogy kaptam egy meghívást Szlovákiába, egy három- vagy négynapos motoros filmfesztiválra. Arra a bizonyos filmfesztiválra meghívtak pár érdekes motoros csavargót is. Egyikük az angol Nick Sanders volt. A másikuk egy szintén angol fiatalember, Ed March. Nick Sanders sportmotorral járta körbe a világot rekordidő alatt, Ed March viszont azt tűzte ki célul, hogy fillérekből fedezze fel a világot. Első terve volt hazamotorozni Angliába. Malajziából.
Ehhez egyetlen célravezető eszközt látott, egy Honda Super Cubot. A gondolatot tett követte, illetve, ha hihetünk egyik szlogenjének – One man, one camera, no idea –, akkor gondolat talán nem is volt. Ed kirepült Délkelet-Ázsiába, fillérekért vett egy Super Cubot, abból is egy C90-es verziót, és elindult hazafelé. Útját egy filléres fényképezőgéppel örökítette meg, egyik leghíresebb felvétele − amelyen egy indiai tanker felborul, és kiszántja az útszéli villanyoszlopok sorát − bejárta a világot.
Azóta sátorozott a Cubbal télen a Nord Kapnál, megtett egy utat Alaszkától Argentínáig, járt Vietnámban, és még ki tudja, hol. Ed March, a bohém, humoros, kedves angol útjaival elképesztő hájpot teremtett a Super Cub körül. Akkortájt kezdtem el én is nézelődni a piacon 90-es Cubok után, bár itthon leginkább C50-eseket lehet találni. Aztán a szerencse rám mosolygott, találtam egyet.
A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2019/07 számában olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.


Akciós előfizetés 50% kedvezménnyel itt
Képek: Mező János