Menetpróba: KTM 790 Adventure/R

Mert mire is vágyik egy igazi világjáró, egy igazi túraendurós, egy adventurer? Könnyű, erős, kezelhető, jó terepképességekkel, nagy hatótávval rendelkező, könnyen szerelhető és megbízható motorra. Ti kértétek, mi megvalósítjuk. A KTM szerényen így prezentálta a 790 Adventure-t.A sajtóbemutató valahogy így kezdődött: „A 790 Adventure tervezése során a Dakar-rali élmezőnyében motorozó pilóták versenytapasztalata mellett az új-zélandi offroad sztár, Chris Birch ötleteit ötvözték a vásárlók igényeivel.” Ez eddig kifejezetten jól hangzik. De hogy az első ránézésre nem kicsit rovarszerű megjelenést melyik offroad sztár javasolta, az titok. Ha gonoszkodnánk, azt mondanánk, hogy vélhetőleg Red Bull-túladagolástól támadtak hallucinációi, de legyünk megengedőek, az is lehet, hogy a Föld lassan 8 milliárdnyi embere közül létezik, akinek tetszik – mármint a mattighoffenieken és egy-két idomított újságírón kívül.
Az a helyzet ugyanis, hogy a full ledes világítást tartalmazó fejidom mintha külön életet élne. Nem könnyű megbarátkozni vele. A fejlesztők is szükségét érezhették a magyarázkodásnak, mert külön felhívták a figyelmet az idomok speciális szélterelési funkcióira, ami miatt szokatlan lehet a látvány. Igazuk van, mondjuk így: szokatlan.Aztán még furcsának tűnt az üzemanyagtartály is, de ezzel maximálisan megbarátkoztam, kellemes dakaros emlékeket idézett fel. Az Adventure a 450-es Dakar-motor üzemanyagtankját kapta meg, így a súlypont alacsonyan maradt, és a 20 literes térfogat nagy hatótávolságot biztosít. A tankot ráadásul burkolattal is ellátták, mellette nem felejtették el megemlíteni, hogy anélkül sem lyukadna ki még komolyabb esés esetén sem. Az állítás igaz, a teszten erről is volt alkalmunk egy kolléga jóvoltából megbizonyosodni.
A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2019/07 számában olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.


Akciós előfizetés 50% kedvezménnyel itt