Magazin: Fortepan archív kincsek

Olvasóinkat arra buzdítjuk, hogy osszák meg velünk családi gyűjteményüket, és segítsenek újrarajzolni a XX. századi Magyarország képes történetét!


Dr. Drottleff Jenő és a Chater Lea

A Fortepan 14842 számon regisztrált képén Dr. Drottleff Jenő látható egy angol gyártmányú Chater Lea motorkerékpáron. Báró Drottleff Jenő 1905-ben Egerben született. Jogi egyetemre járt, majd ügyvéd lett belőle. Teniszezett, úszott, de az autózás és motorozás, sőt a repülés sem állt messze tőle.

A második világháború után is megmaradt motorsport iránti szenvedélye, ha éppen nem utazott valamerre, ott volt a városligeti Grand Prix-futamokon. Hosszú, tevékeny élete nyolc évtizedet ölelt át, s 1985-ben hunyt el. 1926-ban szerezte jogosítványát, s a fennmaradt képek tanulsága szerint egyik legelső járműve egy Méray-JAP motorkerékpár volt, amellyel valószínűleg egy-két versenyen is rajthoz állt. Később oldalkocsis Méray-JAP-t és egy Chater Leát is használt.


A Chater Lea céget 1890-ben alapította William Chater Lea a londoni Colden Lane-en, később átköltözött a Banner Streetre. A viktoriánus időkben kerékpáralkatrészeket gyártott más cégek részére, később autók és komplett motorkerékpárok gyártására szakosodott, különböző erőforrásokkal. Az első motorkerékpár 1900-ban hagyta el a gyárat. Előszeretettel használtak motorjaikhoz JAP erőforrásokat. Az évtized közepére egyetlen robusztus modellt kínáltak hat lóerős JAP blokkal, kétsebességes váltóval és lánchajtással oldalkocsis változatban és egy 2,5 lóerős JAP blokkos szóló verziót szíjhajtással. 1913-16 között ismét egyetlen 8 lóerős oldalkocsis modellből állt a termékpaletta, ezt kibővítették egy 369 cm3-es, kétütemű, kétsebességes modellel.

Az első világháború alatt szüneteltették a gyártást, utána kétütemű motorokkal tértek vissza a piacra. 1924-ben saját erőforrásukat 545 cm3-esre növelték, mellette árultak Blackburne blokkos motorokat is. 1926-ban bemutatták új, 348 cm3-es modelljüket. Két sportmodellt kínáltak Blackburne és JAP blokkokkal. 1929-ben bemutattak egy dirt track modellt 247 cm3-es Villiers blokkal. A motorkerékpárgyártás 1936-ban befejeződött. Az elmúlt években felröppentek hírek a Chater Lea újraindulásáról.Címkék:fortepan