Díványt, retrót vagy sportosat? Használt olasz 500-as nagyrobogók

Vajon melyik a legjobb vétel az olasz 500-as nagyrobogók közül? A Piaggio azonos blokkjával készült, mégis eltérő karakterű és megjelenésű motorokat hasonlítottunk össze.


Az olasz motorokkal kapcsolatban sok előítélet él a fejünkben, azonban az összeszerelés minőségére és a harmonikus dizájnra sosem lehetett panaszunk. A Piaggiónál igen komoly hagyományai vannak a robogóknak, a cégcsoporthoz tartozó három márka egyazon blokk köré három teljesen eltérő karakterű járművet épített. Az Aprilia Atlantic képviseli a díványrobogó feelinget, a Piaggio Beverly egy igen gusztusos retró formájú gépet, a Gilera Nexus a sportosság jegyében született meg. Eleinte 460 köbcentis blokkal készült, később 492 köbcentisre módosított, duplagyertyás erőforrásával kipréseltek a mérnökök még néhány pluszlóerőt.

A dívány

Az Atlantic 2002-ben, míg másik két társa 2003-ban látta meg a napvilágot. Az erős, nyomatékos, egyhengeres, 460 köbcentis blokk 37 lóerőt ad le az Apriliában, két lóerővel erősebbek a kihívók. Mérete ellenére jól kezelhető, könnyebbnek érezni. Az ülés széles és kényelmes, 780 mm-es magassága a legtöbb motorosnak nem jelenthet gondot. A rugózása viszonylag lágy, de a csillapítás kellően feszes, így az úthibákra finoman reagál. Ezért jó motorozni az Atlantickal városban, a sorok közti kis tempóval történő manőverezgetés méretéből adódóan megszokást igényel. Magasra húzott plexijének és kényelmes, nagy ülésének köszönhetően az országúton sem fog csalódást okozni. A három motor közül ennek különleges sisaktartója van, ami megtévesztő, hiszen az utas ülés alatt és mögötti részén van a rakodóhely. Ide egy sisak és egy kisebb táska kényelmesen befér. A kormány alatt zárható kesztyűtartót és szatyorakasztó fület találunk, amelyek rendkívül praktikusak. Ha utast is szállítunk, a motor viselkedése megváltozhat, mivel a második személy súlypontja nagyon messze kerül a vezetőétől. A hátul ülőnek a lábtartók pozícióját leszámítva kényelmes helyet ad a robogó. Városi motorozásra, országútra egyaránt alkalmas, aki tekintélyt parancsoló megjelenésű, kényelmes nagyrobogót keres, annak erre fog esni a választása.Az Atlanticból átlagosan 20 eladó példányt találunk, áruk 400 ezer forinttól indul kilométerfutás és állapot függvényében. Külföldről érkezett példányokat ennél 50-100 ezerrel olcsóbban is lehet találni, de ezeket érdemes nagyon alaposan átvizsgálni. A törött vagy gyanúsan összerakott darabokat nem javasolt megvásárolni, mivel nem tudjuk, mi sérülhetett az idomok alatt. Mint minden egyhengeres motor, hajlamos az olajfogyasztásra, a tuningkipufogós példányok jobban eszik a kenőanyagot, így racionálisabb választás lehet egy gyári végdobos példány. A legszebb állapotnak örvendő példányokért körülbelül 600 ezer forintot kell fizetnünk, ha magunkénak akarjuk.
A retró

A nosztalgikus formavilágú Beverly 500 sokak szívét dobogtathatja meg. A kerek lámpatest, a krómozott tükrök igazi retró hangulattal fűszerezik meg a motort. Nagy átmérőjű kerekeivel, kényelmes üléspozíciójával, egyszerű és nosztalgikus formavilágával nagy sikerre tett szert. A vízhűtéses, négyütemű blokk 39 lóereje meglepően dinamikusan mozgatja a gépet. A felniket 260 mm átmérőjű Brembo tárcsafékek lassítják A városi forgalom nem gond vele, fordulékony, jól kezelhető. Az úthibákkal nem lesz gondja az elöl 16, hátul pedig 15 colos felniknek. Országúton a nagy kerekeknek és a hosszú tengelytávnak köszönhetően érezhető némi imbolygás, de az egyenesfutására nem lehet panasz. A széles, gyárilag 150-es gumival szerelt hátsó kerék nem előnyös a menettulajdonságok szempontjából, ezt érdemes keskenyebbre cserélni. Az ülés alatt hosszú, lapos tároló helyezkedik el, két sisak már nem fér el benne. Ülése lépcsősen eltolt, kellően széles. A motoros egyenes testtartással tud ülni, lábai kényelmesen elférnek a hosszú, de keskeny lábtartón. A kormány ergonomikus egyenes ívben meghajlított, jól kézre áll.Összességében az ülés- és a kormánypozíció is remekül eltalált. A műszeregység szintén a retró hangulat jegyében készült, a fehér alapú kerek órák szépen beleillenek a motor nosztalgikus világába. Az olasz robogókra jellemzően itt is találunk bevásárlószatyor-tartó fület. Az 500-as Beverlyből picivel nagyobb a kínálat, mint az Atlanticból. Áruk jellemzően érvényes magyar okmányokkal 400 ezer forinttól indul, a megkímélt, tényleg kulturált egyedekért akár 900 ezret is elkérhetnek az eladók. Ebből az olasz cirkálóból is érdemes a sérült példányokat elkerülni. A motor viseletességéről rendkívül jól árulkodik a világos bőrüléssel készült darabok nyerge. Ha hajlandók vagyunk kompromisszumot kötni a nem túl erős futóművel, jó társunk lehet a legnagyobb Beverly. Aki egy szép és gyors és vérbeli olasz retró robogóra vágyik, annak erre a robogóra fog esni a választása.


A sportos

A Gilera Nexus először 2003-ban jelent meg, és egyből hatalmas sikert aratott. A sportos megjelenés nem csak a küllemére jellemző, a műanyagok alatt van titok. A vázat középen egy masszív acélcsővel tették kellően merevvé, a súlypontot pedig előrehozták, így a legtöbb robogótól eltérően nem lett farnehéz. A súlyelosztása közel 50-50% az első és a hátsó kerekek között, így olyan élményt nyújthat, mint egy rendes motor. Van egy különleges extrája, a hátsó keréknél állítható a tengelytáv, így a motoros eldöntheti, hogy inkább stabilitásra vagy kanyarképességre szeretné hangolni a robogó futóművét. Szintén a sportosságra utal a kevlár hátlapos műszeregység, analóg, középen elhelyezett, fehér hátlapos fordulatszámmérővel, vörös háttérvilágítással.A Nexus ülése alatt a legszűkösebb a helykínálat, egy zárt sisak és mellé néhány apróság éppen elfér. Az utas ülése keményebb, mint az előző két motornál, de ezt betudhatjuk a sportosságnak. Érdekes, hogy a második lábtartó itt a legkényelmesebb, mely ügyes lenyitható megoldással varázsolható elő. Szintén egy kellemes és praktikus megoldás a vízhűtőtől szellőzőrostélyokon lábra irányítható légbefúvó, amely hűvösebb őszi napokon igazán hasznos. Az ötszázas Nexusból 22 eladó darabot találunk. A sportosságnak ára is van, ez a legzsebbenyúlósabb választás a három robogó közül. Közel hatszázezertől kezdődik a kínálat alja, a szebb gépekért 7-800 ezer forintot is elkérnek az eladók. Az idomok állapota sokat elárul, a nap által kiszívott, fakult fényezés utcán való rideg tartásra utal. A triumvirátusból leginkább a Gilera külföldről behozott példányait kerülném el, egy sportrobogót az olaszok valószínűleg csak nyélen használtak. Sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat és pénztárcánkat, ha itthoni, legalább nagyjából lekövethető előéletű gépet választunk.A Piaggio ötszázas blokkjának egyik klasszikus hibája a hosszú állás utáni vízpumpafolyás. Ezt sajnos csak cserével orvosolhatjuk. A másik problémaforrás a már említett tuning kipufogódobok használatával függ össze. Ha nem minőségi a végdob és nincs megfelelő fojtása, a megváltozott gázáramlás és hőterhelés miatt rendkívül megnőhet az olajfogyasztás. Extrém esetben blokkszoruláshoz is vezethet a kenőanyag hiánya. Az egyhengeresnél ötezrenként kell az olajat, az olajszűrőt, légszűrőt és gyertyát cserélni. A tízezres szervizhez ezekhez hozzájön a hajtásszíj, a görgők és a szíj vezetőgörgőinek cseréje is.

Vajon melyik a legjobb vétel az olasz 500-as nagyrobogók közül? Először is el kell döntenünk, hogy mi a számunkra a legfontosabb, illetve milyen felhasználók közé soroljuk magunkat. A legracionálisabb választás az Aprilia Atlantic lehet, kedvező ára, jó pakolhatósága, felhasználóbarát futóműve miatt. Ha szeretjük a divatot és a szép dolgokat, valamint érezzük magunkban a nosztalgikus tárgyak birtoklási vágyát, akkor a Piaggio Liberty lesz a nyerő. Nem sokkal drágább, de jóval szemet gyönyörködtetőbb látvány. Ha viszont úgy érezzük, van bennünk egy kis Valentino Rossi, és egy kis pezsgésre vágyunk, nem fogunk törődni a sportos Gilera Nexus magas árával!