Honda XRV 650 Africa Twin vs. Africa Twin CRF 1000 L DCT Adventure Sports

Ikrek harminc év korkülönbséggel - elég paradox, nem? Persze más jelentése is van az angol „twin" szónak, ráadásul itt nem testvérekről, hanem inkább nagypapáról és unokáról beszélhetünk. Nézzük, miben hasonlítanak egymásra, és miben különböznek egymástól!Azt azért hadd szögezzük le az elején, hogy egy az első, 1988-as Africa Twin és a mostani Africa Twin Adventure Sports közötti komoly összehasonlítás nem lenne tisztességes a fiatalabbik motorkerékpárral szemben. A régi masinával szemben meg aztán végképp nem. Végtére is három évtizednyi fejlesztés választja el őket egymástól.

E nagy korkülönbség főleg a fékeken, az ergonómián és a futóművön érhető tetten. Meg persze azon is, hogy a legújabb Africa Twin 351 cm3-rel nagyobb hengerűrtartalmat és emiatt csaknem dupla akkora teljesítményt és forgatónyomatékot (50 helyett 98 LE, 55 Nm helyett 99 Nm) mondhat magáénak, hogy a rengeteg elektronikus asszisztensről ne is beszéljünk.Abroncsait tekintve az idősebbik példány is halad a korral, teljesen időszerű Dunlop TKC 70 köpenyek díszelegnek aranyszínű felnijein. Ez utóbbiak segítségével pontosan és könnyedén veszi a kanyarokat, mindent egybevetve azonban nem tud lépést tartani mai leszármazottjával, ha fokozódni kezd a tempó – nem mintha ezen különösebben meg kellene lepődni.


A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2019/04 számában olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.