iRace Kit a BMW S1000RR-hez

Áprilisi tréfa vagy mégsem? Érj el a profikéhoz hasonló köridőket az autonóm menetprogramok segítségével!


Áprilisi tréfa vagy mégsem?

Az iRace Kit – amely egy, az S 1000 RR-hez kifejlesztett szoftveralapú megoldás – segítségével azonban a BMW Motorrad még tovább emeli tétet: a kit részét képező autonóm menetprogramok nyújtotta támogatás jóvoltából a kisebb gyakorlattal rendelkező – akár a jogosítványukat frissen megszerzett – motorosok is meglepő eredményeket képesek elérni a versenypályán.

 A BMW Motorrad iRace Kit műszaki alapját egy GPS-alapú szoftveregység képezi, amely hozzáfér az összes, a Superbike-világbajnokság futamainak helyet adó, illetve néhány egyéb, híres versenypálya – például a Nürburgring Nordschleife szakasz –, valamint az Isle of Man TT útvonalának adataihoz. A kit részeként az S 1000 RR műszerfalán helyet kapó, kiegészítő TFT-kijelzőn a motoros kiválaszthat egy, az adott versenypálya paramétereihez igazodó menetprogramot és vele egy elérni szándékozott, tetszőleges köridőt – amely akár az aktuális rekord is lehet!

Az ABS Pro és a DTC asszisztencia-rendszerek célzott vezérlése – amely hatással van a fojtószelepek és a hatfokozatú sebességváltó működésére is – ezredmásodpercek alatt igazodik a motor pillanatnyi helyzetéhez, valamint az útviszonyokhoz. Az eredmény: a motoros nagyszerű köridőket érhet el meglepően rövid gyakorlás után. Négyféle üzemmód áll rendelkezésre: a Kezdő, a Sportoló, a Gyakorlott és a Határtalan.

A Kezdő program a motorozásnak egy merőben újfajta világába vezeti be a versenypályával éppen csak ismerkedőket. Az optimális pálya- és időjárási viszonyokra tervezett mód még a kevés vagy éppenséggel semmilyen tapasztalattal nem rendelkezők számára is lehetővé teszi azt, hogy az adott pályán érvényben lévő rekordnál maximum nyolc másodperccel hosszabb köridőt fussanak.


Dr. Phillip-Magnus Schalk fejlesztési vezető elmondta: A BMW Motorrad iRace Kitek fejlesztéséhez az alapot Superbike-versenyzők tapasztalatai szolgáltatták. Értékes programozási adatokat kaptunk tőlük, különösen a fékezési pontok vonatkozásában. Meg vagyunk győződve arról, hogy a BMW Motorrad e szabadalmaztatott rendszere a motorkerékpározás egy új dimenzióját nyithatja meg az S 1000 RR tulajdonosok többsége számára. Elképzelhető, hogy a jövőben más modellekhez is elérhetővé tesszük a rendszert.