Középkategóriás Crossoverek Összehasonlító Teszt

Különböző motorkerékpárok - köztük endurók és sport-túramodellek - vonásait ötvözi a cikkben szereplő négy gyártmány, a Kawasaki Versys 650, a Suzuki V-Strom 650, a Yamaha Tracer 700 és a BMW F 750 GS. Úgy is mondhatnánk, hidat vernek a kétkerekűek említett fajtái között. Apropó hidak: rengeteg van belőlük Hamburgban és az oda vezető úton. Irány az Elba-parti metropolisz!


A crossover szó eredetileg különböző stílusok ötvözését jelenti. A motorkerékpároknak pedig azon válfaját jelöli, amely alapvetően magas építésű, mint az endurók, ezzel egyidejűleg azonban sport-túramotoros sajátosságokkal és 17 col átmérőjű kerekekkel is rendelkezik, elvégre nem terepre, hanem aszfaltozott útra készült.

Ha szigorúan vesszük, az új BMW F 750 GS-re és a Suzuki V-Strom 650-re nem húzható rá ez a sablon, hiszen elöl mindkettő 19 col átmérőjű kerékre támaszkodik, gumiabroncsaik utcai mintázata alapján azonban beleillenek a képbe. Jelen összehasonlító tesztben rajtuk kívül a Kawasaki Versys 650 és a Yamaha Tracer 700 vesz még részt.Az angol „to cross over” ige szó szerinti fordításban azt is jelenti, valamin átkelni. Például egy hídon. Ha már a hidaknál tartunk: mit gondolnak, melyik európai városban van belőlük a legtöbb? Úgy van, Hamburgban! Több mint 2500 darab ível át az Elba, az Alster, valamint a különböző kis csatornák és kikötői öblök fölött.

Bő hétszáz kilométer választja el egymástól Baden-Württemberg tartomány székhelyét, Stuttgartot az említett Hanza-várostól északon. Nem kis távolságról lévén szó, reggel hat órára időzítjük indulásunkat egy késő júliusi hétfőn. Még az a szerencse, hogy mind a négy gyártmányba szorult jó adag túramotor. 

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2019/02 számában olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.