Toby Price lett az idei Dakar Rally győztese

A 2016-ban már diadalmaskodó ausztrál sikerével ért véget a verseny, 18. győzelmét aratta a KTM.

A csütörtöki zárónap során, mindössze egy 112 km-es szelektív szakasz várt a 41. Dakar Rally mezőnyére Pisco és Lima között. A motorosokat fordított sorrendben indították útnak, így a legjobbak vágtak neki legkésőbb a távnak. Kiélezett volt a küzdelem, hiszen Toby Price és Pablo Quintanilla között alig egy perc volt a különbség, Matthias Walkner szintén közel volt hozzájuk. A két versenyző küzdelme azonban már a 10. kilométernél eldőlt, a husqvarnás bukott, így több perces veszteglés után, sérült lábbal tudta csak folytatni a szakaszt. Toby Price olyannyira nem lazított, hogy a leggyorsabbnak bizonyult, így idei első szakasz sikerével húzta be az összetett győzelmet.

Az ausztrál versenyző így már kétszeres Dakar győztesnek mondhatja magát, 2016-ban egyszer már nyert, neki köszönhetően pedig a KTM immár sorozatban a 18. alkalommal nyerte meg a viadalt. A Honda egészen jól állt, de
Joan Barreda harmadik napi kiesése és Ricky Brabec motorhibája elvitte a márka esélyeit. A címvédő, Matthias Walkner második lett az összesítésben, Sam Sunderland korábbi egyórás büntetését utólag törölték a felügyelők, így megelőzte Quintanillát majdnem hét perccel. A Husqvarna az ötödik pozíciót tudta begyűjteni  Andrew Short által. A legjobb yamahásként és hondásként Xavier de Soultrait hatodiként ért célba. Laia Sanz a legjobb hölgy lett a Dakaron, összetetteben 11. helyen zárt.

Sam Sunderland és Laia SanzAz összetett végeredmény:

Motorosok: 
1. Price 33:57:16 ó.,
2. Walkner + 9:13 p.,
3. Sunderland + 13:34 p.,
4. Quintanilla + 20:46 p.,
5. Short +44:10 p.,
6. De Soultrait + 54:00 p.,
7. Cornejo Florimo + 1:08:06 ó.,
8. L. Benavides + 1:09:10 ó.

Képek: dakar.com